Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
31 Mart 2010 Çarşamba - 00:30

AB üyelik dışı seçeneklerin içini dolduruyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti öncesinde yeniden gündeme getirdiği “imtiyazlı ortaklık” önerisinin içeriğiyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Ancak uzmanlara göre, Türkiye’nin tam üyelik hedefinden vazgeçmesi zor.

AB üyelik dışı seçeneklerin içini dolduruyor

Merkel, bundan beş yıl kadar önce Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında tam üyelikten daha dar kapsamlı bir imtiyazlık ortaklık kurulmasını önermişti. Ancak bugüne kadar bu önerinin içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

 

İki günlük bir resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Merkel, birkaç gün önce imtiyazlı ortaklığın içeriğiyle ilgili net olmasa da ilk kez somut bir görüş ortaya attı. Almanya Başbakanı, üyelik müzakerelerindeki 35 fasıldan 27-28’inin görüşülmesinin “imtiyazlı ortaklık” anlamına geleceğini söyledi.

 

Ancak Merkel, bu başlıkların hangileri olduğu ve hangi konuları kapsadığı konusunda detay vermemişti. Merkel’in ziyareti sırasında bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

 

SAVUNMA VE GÜVENLİK POLİTİKASI

 

Merkel’in sözleriyle ilgili tartışmalar devam ederken, bu kez Brüksel’den yapılan bir açıklama, söz konusu tartışmaya yeni bir boyut kazandıracak nitelikte. Bu kez açıklama, AB kanadından değil Birliğin askeri bir işbirliği kurmayı hedeflediği NATO’dan geldi.

 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’na (AGSP) dâhil edilmesi gerektiğini söyledi. Rasmussen değerlendirmesini bir adım ileriye götürerek, Türkiye için de AB üyesi olmayan Norveç’in AGSP çerçevesinde üstlendiği gibi rol biçilebileceği yönündeki sözleri dikkat çekti.

 

AB'nin ortak bir savunma politikası kurmak için yaptığı çalışmalar, 1999 yılında somut bir zemine oturdu. Washington'da düzenlenen zirvede NATO'nun AGSP alanında AB'ye destek olması öngörüldü.

 

Ancak NATO'nun ikinci en büyük ordusuna sahip olan Türkiye, AGSP'nin karar mekanizmasında da yer almak istiyor. Bu talep şu ana kadar kabul edilmiş değil. Norveç ise AB katılım müzakerelerini tamamlamış ancak referandumda reddetmiş olduğundan AGSP içerisinde özel bir düzenlemeye sahip.

 

Rasmussen’in bu açıklamaları, AB tarafından henüz bir tepki gelmedi. Ancak gözlemciler, imtiyazlık ortaklık önerisinin içi doldurulmaya başlandığında askeri meselelerin ve güvenlik meselelerinin gündeme gelebileceği görüşünde.

 

İSVİÇRE VE NORVEÇ MODELİ

Türkiye ve AB ilişkilerinde üyelik dışı seçenekleri değerlendiren bir diğer kurum da ABD'li düşünce kuruluşu German Marshall Fund oldu.

 

Kuruluşun hazırladığı bir raporda, Türkiye’nin AB üyesi olmadan, ikili anlaşmalar çerçevesinde ilişkilerini sürdüren İsviçre ve Norveç gibi ülkelere benzer bir ortaklığı tercih edebileceği belirtildi.

 

Raporda, ABD ve AB'ye Türkiye ile işbirliği kanalları geliştirerek Ortadoğu'da bölgesel barış ve istikrar potansiyelinden faydalanmaları çağrısı yapılırken, "Eğer katılım süreci yeniden canlanırsa ve güven yeniden tesis edilirse yolun sonunda pekâlâ Ankara, AB ile Norveç ve İsviçre'nin anlaşmalarına benzer düzenlemeleri tercih edebilir. Bu sayede Türkiye çevresinin ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal merkezi olmayı sürdürebilecek ve bundan AB, Türkiye ve komşuları faydalanacaktır" denildi.

 

TÜRKİYE’NİN KABUL ETMESİ ZOR

Katılım müzakerelerinin oldukça yavaşladığı bir dönemde Türkiye ile AB ilişkileriyle ilgili tartışmalar da eksen değiştiriyor. Ancak uzmanlara göre, Türkiye’nin tam üyelik dışı bir alternatifi kabul etmesi zor.

 

AB uzmanı Can Baydaroğlu, Merkel’in savunduğu ‘imtiyazlı ortaklık’ önerisini, “AB’nin Türkiye’yi tam üye yapmaktan başka bir yola kanalize etmeye çalışması” olarak tanımladı.

 

Merkel’in önerisine rağmen Türkiye’nin AB’nin karar alma masasına oturmayı amaçladığını ifade eden Baydaroğlu, bu amacın dışına çıkan alternatiflerin kabul edilmek istenmediğini ve Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde yaşandığı gibi bir sürece sabrının kalmadığını söyledi.

 

Baydaroğlu ayrıca, İsviçre ve Norveç örneklerinin Türkiye için bir model oluşturamayacağını ve gerçekçi bir sonucun elde edilemeyeceğini belirtti.

 

WALL STREET JOURNAL AYNI FİKİRDE

Wall Street Journal gazetesinde Patience Wheatcroft imzasıyla yer alan makalede, Başbakan Erdoğan'ın Merkel'in ziyaretini fırsat bilerek Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için bastıracağı, ancak nefesini boşa tüketeceği
öne sürüldü.

 

Makalede, Yunanistan'a yapılacak yardım konusunda kararından hiçbir şekilde dönmeyen Merkel'in, Türkiye konusunda da aynı tutumu izleyeceği savunulurken şu yorum yapıldı: "Eğer Merkel Türkiye'ye karşı tutumunu yumuşatsaydı, nakit paralarının Yunanistan'a yapılacak yardım için kullanılması Almanların öfkesine maruz kalacaktı. Benzer bir öfkeyle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'de karşılaşabilir."

 
DEMOKRASİ BU DEĞİL!
 
Ankara’nın markası güven verdi ödül aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEMOKRASİ BU DEĞİL!
TÜSİAD Bşkanı Boyner, "Çok basit ifade etmek istiyorum: bugünkü siyasi ...
Ermeniler'i 'şoke eden' PKK iddiası
Türk Tarih Kurumu eski başkanı Yusuf Halaçoğlu yine şok edici bir iddiada ...
Türkiye farkı giderek kapatıyor
Avrupa Avrupa duy sesimizi işte bu Türkler’in ayak sesleri!
 
Genelkurmay Başkanı'na Yüce Divan yolu
AKP'nin Anayasa değişiklik paketi üzerinde yaptığı çalışmalar sonunda, ...
Moskova metrosunda patlama
Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezindeki iki ayrı metro istasyonunda ...
Genç eleştirdi TOKİ fiyatı yarıya indirdi
Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Çemişgezek’e bağlı Uzunkale köyünde yaptırdığı ...
 
'Gökçek neden görevde?'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Aytaç Durak'ı görevden alıyorsun da Zahid ...
'Anayasa mahkemesi iptal eder'
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Atatürkçü Düşünce ...
Aytaç Durak görevden alındı
MHP lideri Bahçeli'nin 'İstifa etsin' dediği Adana Büyükşehir Belediye ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri