Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SİYASET
16 Haziran 2011 Perşembe - 10:11

AK Parti Ankara'da %49'u gördü

İktidar partisi 12 Haziran'da Ankara'da yüzde 49,2'yi gördü

AK Parti Ankara da %49 u gördü

Başkent’ten 17 milletvekili çıkaran Ak Parti, Ankara’da da açık ara başarı elde etti. Ankara’da sadece 2 ilçede birinci olmayan Ak Parti, Ankara’da oylarını 2007’ye göre yüzde 25, CHP ise yüzde 35.9 artırdı. AKP’nin en çok oy aldığı ilçe ise Akyurt oldu 

Ak Parti’nin yüzde 49.9’la tarihi bir sonuç elde ettiği seçimde, diğer kentlere kıyasla daha fazla milletvekili çıkaran büyükşehirlerdeki oy dağılımı önemli rol oynadı. Başkent’ten 17 milletvekili çıkaran Ak Parti’nin, Ankara’da da açık ara başarı elde etti. Sonuçlar, Ak Parti’nin oyunun ilçeler bazında sadece Yenimahalle ve Çankaya’da azaldığını gösterirken, CHP’nin ise diğer tüm ilçelerde geride kaldığını ortaya koydu. Ankara’da Ak Parti 17, CHP 10, MHP ise 4 milletvekili çıkardı. 
Muhafazakarlar ağırlıkta 

Ak Parti ve CHP’nin milletvekilleri sayısında 1’er artış oldu, MHP ise aynı sayıda milletvekili çıkardı. Seçim öncesi yapılan değerlendirmelerde “Ankara’nın 2002’ye göre dönüşüm geçirdiği, sanayileşen kentin muhafazakarlaştığı” tezleri yoğun bir şekilde konuşuluyordu. Ankara’nın geçtiğimiz 1 yıl içinde 111 bin kişilik göç almış olması nedeniyle Ankara’nın “memur ve üniversite kenti” olmaktan çıktığı ve muhafazakarların ağırlık kazandığı bir dönüşüm yaşadığı yorumları yapılıyordu. Sonuçların, gerçekten de bu dönüşümün seçmen profili üzerinde yarattığı değişikliğin bir yansıması olup olmadığı, Ankara’da daha muhafazakar, geleneksel değerlere daha bağlı bir seçmen profili oluştuğu tespitleri epeyce tartışılacak gibi görünüyor. 

Memurlardan ve üniversitelerden Ak Parti’ye hiç oy gitmediğini varsaymanın, Ankara’da Ak Parti’ye giden oyların tümünü “geleneksel muhafazakar” seçmene bağlamanın çok doğru bir yaklaşım olmadığını kabul etmek gerekiyor. 9 yıla yaklaşan geçmiş iki dönemde parti içi sorunlarını da politikalarını ve uygulamalarını belirlerken çıkan görüş ayrılıklarını da kamuoyuna yansıtmamaya özen gösteren, “istikrar” konusunda inandırıcı olmayı başaran iktidar partisini, ülke genelinde olduğu gibi Ankara’da da seçmenin önemli bölümünün tercihi oldu. 

Ancak birçok ilçede patlayan Ak Parti oylarının, “memur ve üniversite kenti” tanımlanması kastedilen niteliğiyle hâlâ korumasnı sağlayan Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde CHP’nin gerisinde kalmasının sözü edilen “değişim ve dönüşüm”ün önemli bir göstergesi olduğu da savunuluyor. 

Partilerin Ankara karnesi 

* 2002’de 820 bin 260 seçmen tarafından tercih edilen Ak Parti, oyların yüzde 38.1’ini aldı. 603 bin 385 seçmenin tercih ettiği CHP’nin oy oranı ise yüzde 28 oldu. 184 bin 826 seçmenin tercih ettiği MHP’nin oy oranı yüzde 8.6’da kaldı. 

* 2007’de MHP oy oranını yüzde 15.2’ye yükseltirken, Ak Parti’nin oy oranı yüzde 47.5’a çıktı. CHP ise yüzde 28’lik oy oranını korudu. 

* 2007 genel seçiminde MHP’nin oyu yüzde 100 arttı. Ak Parti’nin oylarındaki artış oranı da yüzde 42’yi buldu. CHP ise Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle “oydaş” sayısını yüzde 14 artırabildi. 

* 2011 seçiminde Ak Parti yaklaşık 2 puan daha artırarak oy oranını yüzde 49.2’ye yükseltti. CHP’nin oy oranı da yüzde 31.4’e çıktı. Kaset skandalı nedeniyle iki önemli adayının çekilmesine rağmen MHP, oy oranını küçük bir aşınma olsa da koruyabildi ve yüzde 14.5 oy aldı. 

* 2011 seçiminde 2007’ye kıyasla Ak Parti’nin oyları yüzde 25, CHP’nin oyları ise yüzde 35.9 arttı. Ak Parti’nin girdiği ilk seçim olan 2002’ye kıyasla AKP’nin oylarındaki artış yüzde 78.8 oldu. CHP’nin 2002 seçimine kıyasla oylarındaki artış ise yüzde 55’de kaldı. 

Pursaklar ilk seçiminde tercihini Ak Parti’den yaptı 

* 2007’ye göre Ak Parti Ankara’nın hiçbir ilçesinde oy oranını düşürmedi. Ak Parti özellikle Evren, Çamlıdere ve Kalecik ile Ayaş başta olmak üzere ilçelerde oyunu belirgin olarak artırdı. Kalecik ve Ayaş’ta Belediye başkanlıklarının CHP’de olduğu düşünüldüğünde Ak Parti’nin oylarını bu ilelerde de yükseltmesi daha bir önem kazanıyor. Bu durum, Ak Parti’nin Ankara’da 2009 seçiminde aldığı tüm yaraları sardığı şeklinde yorumlandı. 
Ak Parti’nin en çok oy aldığı ilçe ise Akyurt oldu ve aldığı oy yüzde 76.1’e ulaştı. 

* Ankara’nın 24 olan ilçe sayısına 2007 seçimlerinden sonra Pursaklar da eklenmiş ve ilçe sayısı 25 olmuştu. Yeni ilçe olan Pursaklar ilk genel seçimde “Ak Parti” dedi. Ankara’nın en muhafazakar bölgelerinden biri olan Pursaklar’da oyların yüzde 74.9’unu Ak Parti aldı. 

* Ak Parti’nin bu güne kadar CHP’nin kalesi olarak görülen Çankaya’da bile oy oranını artırması dikkat çekti. Çankaya’da Ak Parti, bir önceki genel seçimde CHP’nin kendisine fark attığı, son yerel seçimde ise belediye başkanlığını kazandığı Yenimahalle’de 0.5 puanla sınırlı kalsa da olsa oy artırdı. Ak Parti, 2009 yerel seçimlerine göre de Yenimahalle’den aldığı oyu yaklaşık 5 puan yükseltti. 

Ak Parti, yine CHP’nin birinci parti olduğu Çankaya’da oylarını bir önceki genel seçime göre 1, son yerel seçime göre de 4 puana yakın artırdı. 

* Seçim startı verildiği günlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB Genel Kurulu’nda iş alemi tarafından ayakta alkışlanmış, bu durum oylarda ‘CHP rüzgarı mı yaşanacak’ yorumlarına neden olmuştu. Ankara’nın seçim sonuçları alkışların sandıkta işe yaramadığını ortaya koyarken, CHP’yi iki ilçe hariç hiçbir ilçede birinci parti yapmaya yetmedi. 

* CHP daha önce yüzde 10 barajını geçemediği bazı ilçelerde oy oranını yükselterek yüzde 10’un üzerine taşıdı. Bu kapsamda CHP, Beypazarı, Kazan ve Kızılcahamam’da oylarını artırarak yüzde 10’un üzerine çıktı. CHP bu seçimde 2007’ye göre Beypazarında oyunu 4.4 puan, Kazan’da 2 puan, Kızılcahamam’da da 1.8 puan artırarak yüzde 10’luk psikolojik barajı aştı. 

Bala, Nallıhan, Şereflikoçhisar ve Beypazarı’nda daha yüksek artışlar elde etti ama CHP’nin bu ilçelerde birinci parti olmasına yetmedi. 

* CHP, Çankaya’da 2007’deki yüzde 48 olan oy oranını 7.2 puan artırarak yüzde 55.22’ye yükseltmeyi başardı. Çankaya’da Ak Parti oyları da arttı ancak CHP lehine makas biraz daha açıldı ve iki partinin oyları arasındaki fark 2007’ye kıyasla daha da açıldı. Yine de Ak Parti’nin Çankaya’daki oylarını artırması, Ak Parti kadrolarında “CHP’nin kalesini yıkmak” umudu yarattı; şimdiden gelecek seçimin hedefini “Çankaya’da da birinci...” olarak belirlediler. 

* Yenimahalle’de de oy oranını yüzde 36’dan yüzde 41.5’e çıkaran CHP, ilçedeki birinci parti oldu. CHP, 2007 genel seçimlerinde Yenimahalle’de birinciliği AKP’ye kaptırmıştı. CHP 2009’da belediye başkanlığını kazansa da ilçede ilk genel seçimde birinci olacak parti tartışma konusu olmuştu. Ak Parti 2007 seçiminde Yenimahalle’den yüzde 39.4 alırken, CHP yüzde 36,3 oy alabilmişti. 2007’den sonraki ilk genel seçim olan 12 Haziran seçiminde ise Ak Parti’nin ancak 0.5’lik bir artışla yüzde 39.9’da kaldığını, CHP’nin ise yüzde 41.5’e ulaştığını ortaya koydu. 

* MHP ise Ankara genelinde milletvekili sayısını korumakla yetindi. Hiçbir ilçede birinci parti olamadığı gibi ilçelerde oy oranı düşen MHP’nin, Ankara genelinde aldığı oy da aşındı ancak yaşadığı kaset skandallarına rağmen kent genelinde oy kaybı 0.58 puanda kaldı. Oy oranı yüzde 14.69’a inen MHP’nin Sincan, Haymana, Çamlıdere ve Kızılcahamam hariç olmak üzere 25 ilçenin 21’inde oy kaybetti. Bu dört ilçede ise MHP oyları ya yerinde saydı ya da 1-3 puan bandında arttı. 

* MHP’nin oy kaybıyla ilgili, AKP’nin ülkücüleri hedefleyen stratejisi, Başbakan Erdoğan’ın “Ben MHP’ye gönül vermiş ülkücü kardeşlerimi, Bahçeli’nin bozkurtlarından ayırıyorum” merkezli yaklaşımının başarısı ilk sırada belirtiliyor. MHP’nin seçim kampanyası boyunca üzerinde en çok uğraştığı konu Başbakan Erdoğan’ın seçim meydanlarında söylediği “eski ülkücü-yeni ülkücü” tartışması olmuştu. Ancak seçim sonuçlarının ardından oluşan genel kanaat, AKP’nin milliyetçi tabana dönük bu yaklaşımının tuttuğu yönünde. Öte yandan sonuçlarını yorumlayan MHPli kadrolar, “kaset siyasetinin” seçmenin oyunu etkilediğini vurguluyorlar.

 
Ankara Polis Koleji'nde mezuniyet sevinci
 
Ankara'ya 'Silikon Vadisi' yakışır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'nin zaferi sürpriz olmadı
AK Parti’nin zaferiyle sonuçlanan 2011 Genel Seçimleri’nin Ankara ayağında ...
Başkent’ten Meclis'e 21 yeni vekil
TBMM’ye gönderdiği temsilci sayısı artan Ankara’nın 31 milletvekilinin ...
Ankara 2. Bölge ilçe ilçe seçim sonuçları
Ankara 2. Bölge'de kim ne kadar oy aldı?İşte ilçe ilçe sonuçlar;
 
Ankara 1. Bölge ilçe ilçe seçim sonuçları
Ankara 1. Bölgede ilçe ilçe sonuçlar, alınan oy oranları ve seçilen vekiller;
Başkentli sandığa koştu
Başkent’in yerel yöneticileri de kendi bölgelerinde oy kullandı. Büyükşehir ...
CHP'nin Ankara mitingini sel bastı
CHP'nin Tandoğan'daki Büyük Ankara Mitingi'ni yağmur vurdu. Akşam saatlerinde ...
 
Gökçek, canlı yayında iddiaya girdi
Başkan Gökçek, AK Parti'nin seçimlerde alacağı oy oranıyla ilgili iddiaya girdi...
Babacan Panora esnafını ziyaret etti
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ankara’nın Oran semtindeki ...
Babacan'ın kulağı esnafta
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri