Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>GÜNDEM
15 Ağustos 2020 Cumartesi - 11:47

Afetlere karşı önlem; dayanıklı bina, dirençli toplum

Türk Kızılay, yüzyılın felaketi olarak da adlandırılan 17 Ağustos depreminin yıldönümünde düzenleyeceği farkındalık çalışmalarıyla, hem kaybedilen canların unutulmadığını gösterecek hem de afetlere hazırlıklı ve dirençli bir toplum olma zorunluluğuna dikkat çekecek.

Afetlere karşı önlem; dayanıklı bina, dirençli toplum

Büyük felaketin yıldönümünde anlamlı etkinlikler

Yirminci yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan Marmara Depremi’nin 21. yılında Türk Kızılay bir dizi farkındalık çalışması ve etkinlik yapacak. 16 Ağustos’ta Düzce, Hendek ve İzmit’te bir araya gelecek Kızılaycılar, depremden en çok etkilenen güzergâhlar üzerinden geçerek Sakarya’ya kadar pedal çevirecekler. Pandemi nedeniyle sembolik sayıdaki Kızılay gönüllüsü bisikletçi, yol boyunca da deprem çantasının bir parçası olan düdüklerle deprem gerçeğine dikkat çekecekler.

 

17 Ağustos’ta ise Kızılay İstanbul Büyükşehir Şube Başkanı Kadem Ekşi’nin moderatörlüğünde Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, binlerce Kızılaycıya çevrimiçi olarak afetlerden korunma ve güvenli yaşam eğitim verecekler.

 

Kızılay’ın çok sayıda gönüllüsü ve aktif personeliyle büyük depremin 21. yılında yaşanan acıların unutulmaması ve yaşananlardan dersler çıkarılarak benzer acıların bir daha yaşanmaması için bölgede sahada olacak. Hem anma etkinliklerinde hem de eğitim çalışmalarında Kızılaycılar faaliyet yürütecek.

 

Bu gerçekle yaşamaya mecburuz

 

 

Kendisi de Marmara Depreminde bir doktor olarak arama kurtarma ve sağlık desteği çalışmalarında yer alan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, depremin ülkemizin gerçeklerinden biri olduğunu hatırlattı. 17 Ağustos Depreminin yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınlayan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık şunları şöyledi:
“Afetler maalesef ülkemizin bir gerçeği. Ülkemizde 30’dan fazla afet çeşidini görmek, yaşamak mümkün. Afetlere karşı en etkin mücadele ise afet öncesi yürütülen eğitim ve farkındalık çalışmalarıdır. Marmara depreminin yaşandığı 1999’dan bu yana Türk Kızılay ve diğer ilgili kurumlarımız afetlere hazırlık konusunda çok yol kat etti. Artık daha hızlı hareket ediyor, yaraları daha hızlı sarabiliyor, hayatı daha hızlı normale döndürebiliyoruz ülke olarak. Ancak özellikle afet öncesi yapılması gerekenler ve afetlere dayanıklı yapılaşma konusunda hala istenilir seviyede değiliz. Toplum tabanlı afet yönetimi çok büyük bir önem taşıyor. Bu gerçekten hareketle Kızılay, 2030 stratejisinin büyük bölümünü afetle mücadeleye toplum katılımını sağlamak ve toplumsal dayanıklılığı artırmak başlıklarına ayırdı. Her türlü afetin üstesinden ancak ne yapacağını bilen bireylerden oluşan bir toplumsal yapı ile gelinebilir.

 

“Kızılay her zaman olması gereken yerdeydi”

 

1999 Marmara depremi öncesinde ülkemizde 1923'te Samsun'da, 1924’te Erzurum’da, 1930’da Hakkari’de, 1939’da Erzincan’da, 1941'de Van'da, 1942’de Niksar’da, 1944’te Bolu’da, 1966'da Muş'ta, 1971’de Bingöl’de, 1975'te Diyarbakır'da 1995’te Dinar’da, 1998’de Adana’da büyük depremler yaşandı. Kızılay her zaman olduğu gibi bu felaketlerde de milletinin yanındaydı. 1999 Marmara Depreminde de Kızılay 7 ayrı bölgede çadırıyla, gıdasıyla, battaniyesiyle, sıcak yemeğiyle yüzbinlere yardım ulaştırırken, hemen ardından yaşanan Düzce Depremi’nde de vazifesinin başındaydı. Tüm bu felaketlerden özellikle de Büyük Marmara depreminden alınan derslerle artık daha güçlü bir Kızılay var. Tüm organizasyon yapısını yenileyen, ekip ve ekipmanları eğiten-yenileyen Kızılay, 2003’te Bingöl’de, 2004’te Aşkale’de, 2005’te Karlıova ile Hakkari’de, 2010’da Karakoçan’da, 2011’de Simav ve Erciş’te, 2017’de Ayvacık ve Samsat’ta, içinde bulunduğumuz yılda da Elazığ ile Malatya, Başkale ve Karlıova’daki depremlerde milletinin yarasını daha hızlı sarmanın gururunu yaşadı. Kızılay, 152 yıldır olduğu gibi bundan sonra da her sevincinde de kederinde de milletinin yanında olmaya devam edecek.

 

Marmara depreminde yitirdiğimiz canlar başta olmak üzere tüm felaketlerde Hakkın Rahmetine kavuşan vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, aradan 21 yıl geçmiş olmasını rağmen onların acısını kalbinde yaşayan tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

 


Hibya Haber Ajansı

 
Covıd19 ilaç geliştirme çalışmalarında hayvan deneyi safhasına geçiliyor
 
5 terörist yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 934'e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Lübnan’daki Türk hastanesinin açılması talimatı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Lübnan’da yaptırdığı Sayda Türk Hastanesinin ...
Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı ...
 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 912'ye ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Şimdi Çin’de çalışmak moda
Eskiden gençlerimiz çalışmak için ABD veya Avrupa’ya gitmek için çabalıyordu. ...
Erdoğan, Merkel ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ...
 
İstanbul, Gürpınar piknik alanında yangın
İstanbul, Gürpınar piknik alanında yangın.
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 891'e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Okullar, 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılıyor
Okullar, 31 Ağustos'ta uzaktan eğitimle açılıyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri