SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, alışveriş merkezlerinin, küçük esnafın yaşadığı sıkıntıların ana nedeni olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu belirterek, belediyelerin atması gereken adımlar bulunduğunu söyledi. Ergün, “Birçok belediye plan tadilatlarını yapıyorlar ve şehrin belki de en uygunsuz yerinde bunların kurulmasına izin veriyorlar” dedi.
Bakan Ergün, AVM’lerin kuruluşunun ÇED raporuna bağlanması gerektiğini söyledi.TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplayan Ergün, AVM’lerin, küçük esnaf ve sanatkarın içine düştüğü sorunların en büyük nedeni olarak gösterilmesinin doğru olmadığını belirtti. Esnaf ve sanatkarların sorunlarının bir kaç kalemde ifade edilmesi gerekirken tek noktada odaklanılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyen Ergün, AVM’lerin, esnaf ve sanatkarın değişimi ve dönüşümü üzerinde etkisinin bulunduğunu ancak tek başına bütün gelişmeleri alışveriş merkezleriyle açıklamanın yeterli olmadığını vurguladı.
Dönüşüm kaçınılmaz
‘AVM’lerle ilgili gelişmeler sizin mevcut durumdaki olumsuzluklarınızın ana nedenidir, bu konuda bir düzenleme olursa kurtuluş gerçekleşmiştir’ yaklaşımının doğru olmadığını dile getiren Ergün, “Evet, nedenlerden bir tanesidir. Alışveriş merkezlerinin gelişmesi küçük esnaf ve sanatkar üzerinde etkiler meydana getirmektedir. Bu etkilerin azaltılması için, giderilmesi için atılması gereken adımlar vardır. Ama esnaf ve sanatkarın değişim ve dönüşümünü sağlayacak başka işlere de ihtiyaç vardır. Kendi yapmaları gereken şeyler vardır. Bunları onlarda paylaşan bir model üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Alışveriş Merkezleri Yasası’nın Bakanlar Kurulu’na sevk edildiğini belirten Ergün, yasa çıkmasa da bu konuda yapılabilecek şeyler bulunduğuna işaret etti. Alışveriş merkezlerinin kendiliğinden gelip şehirlerde kurulmadığını anlatan Ergün şunları söyledi:
Uygunsuz planlama
“Bütün siyasi partilerimizin belediye başkanlıkları tarafından gerekli plan tadilatları yapılarak alışveriş merkezlerine şehir merkezlerine yer açılıyor. Belediyeler şehrin bütünlüğünü düşünerek, bir alışveriş merkezine bu şehirde nerede ihtiyaç var, şehrin dokusuyla nasıl uyuşacak, bunun hesabını yapabilecek imkana ve yetkilere sahipler. Ama bir çok belediye, a partili, b partili ayrımı yapmıyoruz, plan tadilatlarını yapıyorlar ve şehrin belki de en uygunsuz yerinde, hem esnaf ve sanatkarı olumsuz etkileyecek, hem şehrin trafiğini olumsuz etkileyecek mekanlarda bunların kurulmasına izin veriyorlar. Bu konuda üzerinde çalışıyoruz. Alışveriş merkezlerinin kuruluşu mutlaka bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna bağlanmalıdır. Zaten kurulmasın diyen yok. Hayatın bir başka gerçeği haline geldi alışveriş merkezleri. Buradan belediyelerimize sesleniyoruz. Bunların kuruluşunda mutlaka şehrinizin bütünlüğünü düşünmelisiniz.”
Karakuş vagon gibi demişti
ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği(AGSD) Başkanı Canip Karakuş da, önceki gün yaptığı açıklamada Büyük Mağazalar ve AVM Yasa Taslağı’nda Alışveriş Merkezlerinin (AVM) kurulması ve işletilmesine bir çeki düzen getirilmesinin şart olduğunu söylemişti. Karakuş, “Yan yana, dip dibe, vagon gibi dizilmiş AVM’leri hiç bir katar çekemez” demişti.