Koronavirüs salgınının reel ekonomi üzerinde yarattığı tahribatı onarmaya çalışan ABD'li politika yapıcılar 2.2 trilyon dolar büyüklüğünde mali teşvik paketinin işleme alınması konusunda harekete geçti. Daha önce de Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadına gelen tasarı, taraflar arasında anlaşmaya varılamaması nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Temsilciler Meclisi başkanı Pelosi yaptığı açıklamada Hazine Bakanı Mnuchin'in anlaşma konusunda iyimser olduğunu açıklaması altındaki yükseliş beklentilerini canlandırdı. Kasım ayında büyük bir çekişmeye sahne olacak ABD başkanlık seçimleri ve adaylar arasındaki gerilim piyasalardaki belirsizliğin canlı kalmasına neden olurken, ons altın güven liman talebiyle öne çıkmaya devam ediyor. Üstelik piyasadaki belirsizlik sadece başkanlık seçimlerinden ibaret değil. ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi teknoloji ve güvenlik alanına da sirayet etmiş vaziyette.
Maliye politikası tarafında genişlemenin devam edebileceğine yönelik beklentiler oluşmaya başlarken geçen ay FED'in para politikası paradigmasında değişime giderek ortalama enflasyon kavramını ortaya atması piyasaların kafasını karıştırmıştı. Ortalama enflasyon olarak %2 seviyesinin takip edileceği, bu noktanın belirli bir seviye kadar üstünde kalıcılığın sağlanması durumunda harekete geçilebileceği düşüncesi altının gaz kesmesinde etkili oldu. FED'in perspektifinden bakacak olursak enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi trilyonlarca dolarlık likidite enjeksiyonunun da etkisiyle Ağustos ayında yıllık bazda %1 artış gösterdi. Enflasyon tarafındaki yükselişin likidite bolluğuna bağlı olarak devam etmesi bekleniyor.
Ons altının yön arayışında bir diğer önemli konu ise aşı gelişmelerinin piyasa tarafından nasıl yorumlanacağı olacak ve bu süreçte FED'in varlık alımlarına yönelik değerlendirmeleri önem kazanacak. FED para basıyor diye prim yapan değerli metaller, bu aşamadan sonra para basma ihtimalinin azalmasına bağlı olarak değer kayıplarıyla karşı karşıya kalması beklenebilecek olsa da FED bilançosunun tarihi zirveye ulaşmasına rağmen hala 2011yılındaki zirve seviyelerine yakın seyretmesi altında bir çanak formasyonu oluşabileceğine işaret ediyor. Global bazda düşük seviyelerde seyreden faizler, bilanço genişlemeleri dahil parasal genişleme ve küresel bazda yüklü mali harcamalar görülebilir bir gelecek için altının rallisini güçlendirecek gelişmeler olarak öne çıkıyor. Reel faizlerideki gerileme, öncü merkez bankalarının güvercin tutumları ve koronavirüs vaka sayılarındaki artış güvenli liman niteliğindeki altın fiyatlarına destek oluyor. Tüm bu piyasa dinamikleri bize yeni bir altın çağının başlangıcında olduğumuza işaret ediyor olabilir.
Ekim ayının ilk işlem gününde mali teşvik paketi beklentileriyle birlikte 1,900 $ seviyesinin üzerini test eden değerli metalin dolar çevresindeki yatay hareketler ve risk iştahındaki gerilemeden destek alarak yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözleniyor. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de altının yön arayışında kritik bir rol oynaması beklenebilir. Dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları bir önceki haftaya göre azalması istihdam piyasasında toparlanmaya işaret etse de Nisan ayındaki çöküşten bu yana artış gösteren tarım dışı istihdam verisinin 1 milyon seviyesi altında kalması piyasada hayal kırıklığı yaratabilir. 1,900 $ seviyesi test edilse de psikolojik direnç noktası olan bu seviye güçlü bir şekilde kırabilmiş değil. 1,900 $ seviyesi üzerinde kalıcı olunması durumunda 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,945 $'a doğru yükseliş hız kazanabilir. Bir sonraki aşamada ise 2,000 $ seviyeleri gündeme gelecektir. Olası geri çekilmelerde ise 1,885 ve 1,875 $ seviyelerindeki destek noktaları takip edilebilir. Altındaki yükseliş potansiyelinin sürdüğünü, geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Yaklaşan ABD seçimleri, adaylar arasındaki gerilim, mali teşvik paketi ve koronavirüs vaka sayılarına odaklanılması ons altına olan talebin devam edebileceğine işaret etmektedir.
Gram Altın Yorumu: Bir süredir ons altındaki yatay seyre rağmen Dolar TL kurundan destek bulan gram altın Ağustos ayında ulaştığı tarihi zirvesine yakın işlem görüyor. Doların global bazda güç kazanmasına bağlı olarak gelişen piyasa ülke para birimleri baskı altında kalırken, TL varlıklar jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle zayıf bir görünüm sergilemekte. Teknik açıdan ilk aşamada tarihi zirve olan 488 TL seviyesinin test edilmesi ve bu noktanın üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda ise ons fiyatındaki yükselişe bağlı olarak 500 TL seviyesi takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 465 ve 453 TL seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı