Sosyal medya şirketi Twitter’ın, AK Parti'nin siyasi anlatılarını güçlendirmek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek göstermek için açıldığı iddia edilen 7 bin 340 “sahte” hesabın kapatılmasına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan sert tepki geldi.
Altun yaptığı açıklamada Twitter’ın iddialarını şu sözlerle yalanladı:
“Twitter’ın yaptığı açıklamada kapatılan hesapların Sayın Cumhurbaşkanımıza destek amacıyla açılan “sahte” hesaplar olduğu ve bu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiası gerçek dışıdır.”
Altun, Twitter’ın kapatılan hesaplar hakkında yayımladığı verilerin bilimsellikten uzak olduğunu ve alınan kararın ideoloji temelli olduğunu, “Hesapların kapatılması karanına dayanak olarak öne sürülen birtakım dokümanların da bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir şirketin almış olduğu kararı, ideolojik yaklaşımlarını bilimsel veri olarak pazarlamaya kalkışan birtakım eşhas tarafından hazırlanmış raporla meşrulaştırma çabası tarihi bir skandaldır.” sözleri ile ifade etti ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti hiç bir surette sahteciliğe, manipülasyona ve dezenformasyona geçit vermeyecek, ülkemizde ve tüm dünyada her zaman hakikatı, hür düşünceyi ve dijital farkındalığı güçlendirmek için çalışmaya devam edecektir.” diyerek ekledi.
Cuma sabahı Twitter’ın “Devlet bağlantılı enformasyon operasyonlarına dahil 32 Bin 242 hesabı kapatıyoruz'' blog postunda duyurulan bu iddialar Türkiye’de 7.340 hesabın kaldırılmasıyla sonuçlandı.
Türkiye'de kapatılan hesaplarla ilgili Twitter tarafından yapılan açıklamada 2020'nin başlarında tespit edilen hesap ağının, öncelikle Türkiye'deki iç kamuoyunu hedeflediği, koordineli, sahte faaliyetlerde kullanıldığı belirtilerek ''Ağın teknik göstergeleri ve hesap davranışları hakkındaki analizimize dayanarak, sahte ve ele geçirilmiş hesaplar, AK Parti'ye elverişli siyasi anlatıları güçlendirmek için kullanıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü bir destek gösterdi. Bugün 7.340 hesabı arşive kaldırıyoruz'' denildi.
Altun’un açıklamasından satır başları:
- Hesapların kapatılması karanına dayanak olarak öne sürülen birtakım dokümanların da bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir şirketin almış olduğu kararı, ideolojik yaklaşımlarını bilimsel veri olarak pazarlamaya kalkışan birtakım eşhas tarafından hazırlanmış raporla meşrulaştırma çabası tarihi bir skandaldır.
- Tek bir Teknik kanıt sunulmaksızın, tamamen varsayımlardan hareketle, ilgili-ilgisiz birçok sosyal medya hesabını aynı potada eritme amacı taşıdığı açık olan bu adımın atılması, yine somut dayanaktan yoksun şekilde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin bir siyasi hareketin zan altında bırakılması kabul edilemez.
- Şeffaflık ve ifade hürriyeti kılıfına saklanmış bu ceberut yaklaşım bir kez daha göstermiştir ki, Twitter bir ticari sosyal medya kuruluşu olmanın ötesinde belirli bir siyasi ve ideolojik yaklaşımı benimseyen, bu yaklaşıma uymadığını düşündüğü tün kullanıcılara ve aktörlere çamur atmaktan çekinmeyen ideolojik kara propaganda makinasına dönüşmüştür.
- Çok yakın geçmişte özellikle ABD’de şahit olduğumuz tartışmalar da düşünüldüğünde, Twitter’ın siyaseten Türkiye Cumhuriyeti’ni konumlama arzusu, kuruluşun PKK ve FETÖ gibi Türkiye’ye düşman yapıların kara propaganda faaliyetlerini kol kanat germe isteği ve Türk siyasetini dizayn etme hevesi net bir şekilde görülmektedir. Geçmişte bu tür yollara tevessül etmiş birçok yapının nihayetinde nasıl bir akıbetle baş baş kaldığını bu şirkete hatırlatmak isteriz.
Hibya Haber Ajansı