Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Aydemir: Atatürk’ü Şükranla yad ediyoruz
Aydemir: Atatürk’ü Şükranla yad ediyoruz
Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık’ta Başlıyor
Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık’ta Başlıyor
Erdoğan, Atatürk'ü Ebediyete İntikalinin 86. Yılında Andı
Erdoğan, Atatürk'ü Ebediyete İntikalinin 86. Yılında Andı
Futbol Kulüplerinden 10 Kasım Mesajları
Futbol Kulüplerinden 10 Kasım Mesajları
AK Parti'den 10 Kasım Anması
AK Parti'den 10 Kasım Anması
HABERLER>GÜNDEM
14 Eylül 2010 Salı - 10:16

Ambargo, sorunu çözmüyor!

Kantinci esnafına yasaklar koymanın çözüm olmadığını belirten Ankara Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Bayram Şahin, “Sorunlar eğitimle çözülebilir” dedi.

Ambargo, sorunu çözmüyor!

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın taze meyve satışıyla ilgili olarak yayımladığı genelgeyle esnafın meyve satışına başladığını söyleyen Şahin, “Taze meyve tüketilsin diye aldığımız fiyata veriyoruz ama satılmıyor. Esnaf, meyveleri alıp çöpe atıyor” diye konuştu. Kantinlerin fiziki koşullarının yetersizliğinden bahseden Şahin, şunları anlattı:

“Ankara’da tüm kantinler her yıl Tarım İl Müdürlüğü tarafından en az iki kez denetlenir. Bunun yanı sıra Zabıta Müdürlüğü denetim yapıyor. Okul aile birliklerinin denetim ekibi var. Okullar, müfettişler tarafından denetleniyor. Şikayet olması halinde biz de denetliyoruz. Kantinler kadar denetim ağı oturmuş başka bir gıda sektörü yok.

Kantinci kaçak bir ürün satmıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni alınmış ürünler satılıyor. Bazı gıdaların satışı yasaklanarak obezitenin önüne geçilemez. Obezitenin ilacı eğitim. Eylül ayında bütün okullarda okul aile birlikleri toplanacak. Bu noktada konunun uzmanları, Sağlık Bakanlığı ya da Tarım Bakanlığı devreye girerek, okul aile birliklerine obezitenin ne olduğunu anlatabilirler.. Çocuklara gazlı içecek ya da cips sattığımız için günah keçisi ilan ediliyoruz.

Önce veli eğitilmeli

Kantinciye bu ürünlerin satışını yasaklamak çözüm değil. Bu, eğitimle çözülebilecek bir sorun. Önce veli eğitilmeli. Bazı okullarda kantin olarak kullanılmak üzere fiziki koşulları uygun yer yok. Kantinler 10-15 metrekare. Merdiven altından yeni yeni çıkmaya çalışıyor. Her şeyi bir anda değiştiremiyorsunuz. Biz hamburger satıp para kazanacağımıza, yemek satmayı tercih ederiz. Ancak yemek satabileceğimiz fiziki koşullar yok. Ankara’daki okul kantinlerinin bile fiziki koşulları yetersizken, bütün ülkedeki kantinleri yasaklar koyarak değiştiremezsiniz.

Türkiye çağ atladı

Türkiye kantincilik alanında çok yol kat etti. 2005 yılından bu yana çağ atladı. Eskiden kantinlerle ilgili bir yönetmelik yoktu. Kantincilerin, alanında eğitim görmesi ve ustalık belgesine sahip olması gerekiyor. Bu da uzun bir süreç gerektiriyor. İlkokul mezunlarının ustalık belgesine erişim süresi dört yıl. Lise mezunlarının üç yıl. Ankara’da sekiz tane mesleki eğitim merkezi var. Haftanın bir günü, buralarda kursa gitme zorunluluğu bulunuyor. TSE standardı hazırladık ama Milli Eğitim Bakanlığı bize bu standarda uygun kantin yeri tahsis edemiyor.
Türkiye koşullarını göz önüne aldığımız zaman, bir olumsuzluk görmüyorum. Avrupa’da kantin işletmeciliği alanında eğitim veren başka ülke yok. Kantincilik alanında eğitimin zorunlu olduğu ve eğitim sürelerinin bu kadar uzun olduğu tek ülke Türkiye.”

 
Fizyoterapistlerin yarım asırlık hayali
 
Tüketicide sınır yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fizyoterapistlerin yarım asırlık hayali
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, 2020 ...
Çocuklarımız okkullu olurken dikat
Okula bu yıl başlayacak çocukların ailelerinden ilk kez uzun süreli ayrı ...
Bütçeye göre hayvan sevimi
Evcil hayvan beslemek, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de ...
 
Müzik öğretmenleri eğitimden geçecek
İlköğretim 1-5 sınıflardaki müzik eğitiminde, Güher-Süher Pekinel kardeşlerin, ...
Okullarda problem kalmayacak
Her sene yaşanan kayıt parası skandallarının önüne geçmek için Ankara ...
ASKİ Elmadağ'a uzandı
Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanının 50 kilometreye çıkmasıyla bir ...
 
Turşu kalktı, kültür festivali oldu
Çubuk’ta 5 yıldan bu yana düzenlenen “Uluslararası Turşu Festivali”nin ...
Ankaralılar tatile koştu
Türk halkı tatil denilince, aklına deniz kıyısı geliyor. Ankaralı yerli ...
Dumansız hava için...
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri