Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025'te Kardeşlik ve Barış için Adımlar Atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025'te Kardeşlik ve Barış için Adımlar Atacağız
Üç Aylar 2 Ocak'ta Başlıyor
Üç Aylar 2 Ocak'ta Başlıyor
Erdoğan, 2024 Yılında Yapılan Hizmetleri Paylaştı
Erdoğan, 2024 Yılında Yapılan Hizmetleri Paylaştı
2025 Bütçesi Yayımlandı
2025 Bütçesi Yayımlandı
Gürz-34 Operasyonlarında 536 Şüpheli Yakalandı
Gürz-34 Operasyonlarında 536 Şüpheli Yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
7 Mayıs 2013 Salı - 10:28

Ankara’da dolu yağışı riski

ANKARA GAZETESİ / Dolu yağışları, özellikle ilkbahar mevsiminde, Nisan ve Mayıs aylarında gözleniyor. Ankara, en fazla dolu yağışının görüldüğü iller arasında yer alıyor.

Ankara’da dolu yağışı riski

ANKARA / Meteorolojik Afetler Şube Müdürü Dr. Abdullah Ceylan, dolu yağışının en fazla ilkbaharda meydana gelmesine karşın, en çok zararın yaz aylarında görüldüğünü söyledi. Ceylan, çapı 5 ila 50 milimetre arasındaki buz parçalarının dolu olarak adlandırıldığını anımsatarak, dolunun, gündüz sıcaklıkla birlikte havanın ısınması ve yükselmesi sonucu oluştuğunu kaydetti. Dünyada dolu ile ilgili ilk bilimsel çalışmaların 1806 yılında başladığını ve 1925 yılından bu yana çalışmaların yoğunluk kazandığını hatırlatan Ceylan, 1970 yılında ABD’nin Kansas eyaletinde tespit edilen 766 gram ağırlığındaki dolu tanesinin bugüne kadar görülen en büyük dolu tanesi olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE

Bunun dışında, dünyanın farklı yerlerinde 500 gram ağırlığında ve 20-25 santimetre çapında dolu tanelerinin de kaydedildiğini aktaran Ceylan, Türkiye’de ise bugüne kadar ceviz büyüklüğünde dolu tanelerinin tespit edilebildiğini aktardı. Türkiye’nin, ortalama yüksekliği bin 100 metrelik bir bölge olduğunu kaydeden Ceylan, topoğrafik özelliklerin, Türkiye’nin yağış rejimini de etkilediğini dile getirdi. Ülkenin büyük bir bölümünün karasal yapı niteliği taşıdığını belirten Ceylan, bunun dolunun oluşması için müsait bir ortam oluşturduğunu ifade etti. Dolu yağışlarının, özellikle ilkbahar mevsiminde, Nisan ve Mayıs aylarında gözlendiğini anlatan Ceylan, bir yıl içinde meydana gelen dolu yağışlarının yüzde 55’inin ilkbaharda, yüzde 17’sinin yaz ve kış aylarında, yüzde 11’inin ise sonbaharda kaydedildiğini anlattı.

12.00-18.00 SAATLERİ ARASINDA

Ankara, Yozgat, Kırşehir, Sivas, Amasya, Kars, Erzurum, Bitlis, Siirt, Diyarbakır, Adıyaman, Muğla ve Antalya civarlarının en fazla dolu yağışının gözlendiği yerler olduğunu belirten Ceylan, şu bilgileri verdi:
“İlkbahar mevsiminde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden başlayıp Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısıyla beraber İç Anadolu’ya doğru uzanan bir kuşak, İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi özellikle Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi dolu açısından riskli bölgelerimiz. Yaz mevsiminde biraz daha İç Anadolu’ya ya da karasal bölgelerimize doğru kayıyor. Ama sonbaharda kıyı bölgelerimizde yine tabii ki sıcaklık ve biraz da topoğrafyanın etkisiyle dolu hadiselerini daha sık görüyoruz. İzmir’den başlayarak dar bir alan, Kıyı Ege, sonrasında Antalya’nın da içinde bulunduğu bölge, kış mevsiminde belki de yegane dolu hadisesinin yaşandığı bölgelerimiz içerisinde.” Ceylan, Türkiye’de, dolu hadisesinin en fazla 12.00 ila 18.00 saatleri arasında gözlendiği kaydetti.

BAŞKENT AFETİN İLK SIRASINDA

Verilere göre, dolunun en fazla afete neden olduğu şehirlerin Ankara, Kars, Antalya ve Konya olduğunu kaydeden Ceylan, tarımsal faaliyetler üzerinde en fazla dolu etkisinin görüldüğü şehirlerin ise Antalya, Konya, Ankara, Kars ve Malatya olarak sıralandığını ifade etti. Dolunun, ulaşıma etkisi açısından da Mersin, Antalya, Çorum, Erzurum, Mardin, Balıkesir ve Kırklareli illerinin ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Ceylan, yerleşim yerlerine etki açısından da Antalya ve Ankara’nın başı çektiğini belirtti.

ARABALARA ZARAR VERİYOR

Ceylan, Türkiye’de, 1940 yılından bugüne kadarki veriler incelendiğinde, dolu afetinin etkilerinin, 2000 yılından beri bir artış gösterdiğini dile getirerek, “Meydana gelen bir dolu olayının insanlar ya da sahip oldukları mal üzerinde olumsuz etkileri daha fazlalaştı. Artık herkesin arabası var. Meydana gelen bir dolu olayı araçlara zarar verebiliyor, maddi kayba yol açabiliyor. Evler aynı şekilde bundan olumsuz etkilenebiliyor” diye konuştu.ANKARA /

 
 

 
İş dünyasını buluşturan düğün
 
Ankaralı sanatçıdan New York’a katkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş dünyasını buluşturan düğün
ANKARA GAZETESİ / Tur Oto’nun sahibi Adil Mutlu’nun kızı Tuğçe Mutlu ile ...
Mavi At Kafe yenileniyor
ANKARA GAZETESİ / Şizofreni hastalarının iş ve sosyal yaşama kazandırılması ...
ATO’da ilk raunt bitti
ANKARA GAZETESİ / ATO’yu üç yıl boyunca temsil edecek 187 meclis üyesi ...
 
Twitter’da takipçi artırmanın bilimsel taktikleri
ANKARA GAZETESİ/ ABD’li uzmanlar Twitter’da takipçi artırmak için ”Kendinizden ...
Bisikletli gelin konvoyu
ANKARA GAZETESİ / Ankara Perşembe Akşamı Bisikletçileri üyesi Murat Yumrutaş ...
Yapracık’ta sıkıntı çok
ANKARA GAZETESİ / TOKİ Yapracık Konutları 6'ncı Etap sakinleri, "Ekim ...
 
Eymir yolu korku dolu
ANKARA GAZETESİ / Ankaralıların gözde mekanlarından Eymir Gölü'ne giden ...
Merdiveni yürüttüler
ANKARA GAZETESİ / Çalışmayan yürüyen merdivenler ve engelli asansörlerine ...
Otomobil Kızılırmak’a düştü: 1 ölü, 3 yaralı
ANKARA GAZETESİ / Kayseri-Ankara karayolunda 06 NC 145 plakalı otomobilin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri