İsveç-İngiliz ilaç devi Astra Zeneca, korona aşısı geliştirmek için çalışan Cepi ve Cenevre merkezli uluslararası aşı ittifakı Gavi ile anlaşma imzalayarak iki milyar doz corona virüs aşısı üretmek için düğmeye bastı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates tarafından desteklenen anlaşmalar, şirketin ilk aşı stokunun yalnızca gelişmiş ülkelere dağıtılacağı endişesini azaltıyor.
Astra Zeneca'nın ABD hükümetinin olası bir korona aşısı üreticisi olarak seçtiği beş şirketten biri olduğu biliniyordu.
AZD1222 (eski adıyla ChAxOx1 nCoV-19) olarak bilinen söz konusu aşı Oxford Üniversitesi'nde geliştirildi ve Astra Zeneca'ya lisanslı.
Bilim insanları aşının işe yarayıp yaramadığının hala belirsiz olduğunu, bu belirsizliğin dünya çapında geliştirilmekte olan tüm aşı adayları için geçerli olduğunu belirtip, güvenli ve etkili bir aşı üretmenin 12-18 ay süreceğini tahmin ediyor.
Astra Zeneca CEO'su Pascal Soriot, “İşe yarayıp yaramayacağını merak ederek zaman harcayamazsınız. Katkıda bulunmalıyız. Sektörde yaptığımız bu ve bir şeye yatırım yapıyoruz. Tüm taahhüdümüz aşı programına teslim etmektir ”dedi.
Astra Zeneca CEO'su Pascal Soriot, Cepi ve Gavi ile yapılan anlaşmanın "adil ve eşit dağıtım için" 300 milyon doz aşı anlamına geldiğini, Ayrıca Astra Zeneca'nın dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Serum Institute of India ile de anlaştığını söyledi. Bu anlaşma, düşük ve orta gelirli ülkeler için bir milyar doz corona aşısı üretimini kapsıyor.
Açıklamaya göre ayrıca, ABD için 300 milyon doz ve İngiltere için 100 milyon doz aşı ayrılmış durumda. Geri kalan 300 milyon dozun ise henüz nerelerde kullanılacağı ise belli değil.
Hibya Haber Ajansı