Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kara harp okuluna girişinin 123’üncü yıl dönümü, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesi’nin katıldığı törenle kutlandı.
Törenin yapıldığı Millî Savunma Üniversitesi Kara Harp Okuluna gelişinde Rektör Erhan Afyoncu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Bakan Akar, Harbiyelilerden oluşan Tören Mangasını selamladı.Bakan Akar'ın beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu ile salondaki yerlerini almasının ardından tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Törende konuşan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Gültekin Yaralı, Atatürk'ün 123 yıl önce Kara Harp Okuluna girdiğini hatırlatarak bu okulda aldığı eğitimin Atatürk’ün büyük bir askerî deha olmasında önemli rol oynadığını belirtti.
Gerçekçi, detaycı ve hedef odaklı eğitim anlayışıyla faaliyetlerine devam ettiklerini vurgulayan Tümgeneral Yaralı, "Temel gayemiz; binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerlerimize ve millî benliğimize bağlı, sahip olduğu tarihî bilinciyle vatanına ve milletine karşı her türlü sorumluluğun bilincinde, aklı ve bilimi rehber edinmiş müşahede, muhakeme ve icra yeteneği gelişmiş, inisiyatif sahibi, sürekli sorgulayan, ciddiyet, samimiyet, diyalog, koordinasyon içinde çalışma alışkanlığı kazanmış, kıtaya kabul görecek Harbiyeliler yetiştirmektir.” diye konuştu.
Tümgeneral Yaralı, okulun Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 14 askerî sınıfta muvazzaf subay yetiştirmeye devam ettiğini, Harbiyelilere 6 dilde eğitim verildiğini bildirdi.
1283… içimizde!
Geleneksel yoklamanın da yaptırıldığı törende, sıra Atatürk'ün öğrencilik dönemindeki numarası 1283'e geldiğinde tüm Harbiyeliler geleneklere uygun olarak ayağa kalkıp "İçimizde!" dedi. Sonrasında Harbiyeliler, "Atatürk'ün ilke ve inkılapları ışığında mensubu olmaktan gurur duyduğumuz yüce Türk milleti için canımızı feda etmeye daima hazırız." ifadesini kullandı.Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçıları ve Harbiyeliler tarafından “Harbiyeli Mustafa Kemal’den Lider Atatürk’e” isimli tiyatro oyununun sahnelendiği törende Kara Harp Okulu Marşı da okundu. Kara Harp Okulu Marşı'na Bakan Akar ve beraberindeki komutanlar da eşlik etti.
Etkin, caydırıcı ve saygın ordu
Törenin sonunda konuşan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Dünyadaki ve özellikle de bölgemizdeki gelişmeleri hep beraber yakinen takip ediyor, görüyoruz. Burada görüyoruz ki bir milletin vatanını o milletin evlatları yani ordusu korur. Bunu bizzat günlerdir televizyonlardan seyrediyor ve gazetelerden okuyoruz.” diye konuştu.
Yaşananlardan ders alınmasının önemini işaret eden Bakan Akar, şunları söyledi:“İttifaklar, mutabakatlar, sözleşmeler, anlaşmalar tabii ki gerekli fakat sonuç olarak vatanı o milletin evlatları ve o milletin ordusu koruyor. Dolayısıyla her zaman söylediğimiz gibi etkin, caydırıcı ve saygın olan orduya olan ihtiyacımız her zamankinden daha önemli ve gerekli. Sizler burada aldığınız eğitim ve yaptığınız uygulamalar ile yapacağınız tatbikatlar ve bilahare kıtalarda alacağınız tecrübelerle bu etkin, caydırıcı, saygın ordunun emir ve komutasında önemli görevler alacaksınız. Bu bilinçle istekli ve yetenekli olmak için her türlü fırsattan istifade ile öğretmenleriniz, komutanlarınız, sizi en üst düzeyde istekli ve yetenekli kılacak. Kazanacağınız bu yetenekler arasında en önemlisi mücadele azim ve kararlılığıdır. Azim ve kararlılıkla, ciddiyetle, samimiyetle, inançla, imanla mücadele edeceksiniz. Tüfekle, tankla, topla, uçakla, gemilerimizle en üst teknolojiyi kullanarak ancak gerektiğinde de taşla, sopayla, kazmayla, kürekle mücadele edecek asla teslim olmayacaksınız. ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışıyla mücadele etmek sizin en temel vasfınız olacak.”Bakan Akar törenin ardından beraberindeki komutanlarla Harbiyelilerin eserlerinden oluşan Atatürk ve Sanat Sergisi’ni de gezdi.
Hibya Haber Ajansı