Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan, 2024 İhracat Rekorunu ve 2025 Büyüme Hedeflerini Açıkladı
Erdoğan, 2024 İhracat Rekorunu ve 2025 Büyüme Hedeflerini Açıkladı
Enflasyon Son 1,5 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
Enflasyon Son 1,5 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
2025'te Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam Oranı Açıklandı
2025'te Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam Oranı Açıklandı
Bakan Işıkhan: 2024'te 1,4 Milyon Vatandaş İstihdama Kazandırıldı
Bakan Işıkhan: 2024'te 1,4 Milyon Vatandaş İstihdama Kazandırıldı
Cevdet Yılmaz: Enflasyonu Tek Haneli Seviyelere Düşürmekte Kararlıyız
Cevdet Yılmaz: Enflasyonu Tek Haneli Seviyelere Düşürmekte Kararlıyız
HABERLER>TÜRKİYE
5 Ağustos 2009 Çarşamba - 10:16

Avrupalı Türkiye’ye bizde evet diyoruz

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, İtalya-Türkiye Dostluk Grubu’nun tanıtımı nedeniyle Roma’da düzenlenen toplantıda konuştu: Türkiye’nin AB’ye katılımının gerekliliğini izah etmek olduğunu söyledi.

Avrupalı Türkiye’ye bizde evet diyoruz

MARSİLİ, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı çıkılmasını, Avrupa’da var olan cehalete dayandırarak, “Tarih boyunca oluşan, “Anne Türkler geliyor” gibi tüm önyargıların tamamen asılsız olduklarını anlamak için Türkiye’de 48 saat geçirmek yeter” dedi. Türkiye’nin neden AB’ye üye olması gerektiğini maddeler halinde sıralayan büyükelçi, ilk olarak Türkiye’nin coğrafi konumundan dolayı üye olması gerektiğini dile getirdi. Haritaya bakıldığında Türkiye’nin Avrupa’da olduğunu belirten Marsili, sözlerini şöyle sürdürdü; “Okul yıllarında bizlere, Avrupa’nın coğrafi sınırlarının Ural Dağları olduğu söylendi. Ural Dağlarının dikey izdüşümü, Türkiye’nin tümünü kapsıyor”.

Ankara’da casuslar

Türkiye’nin tarihi itibariyle de AB’ye üye olması gerektiğini savunan Marsili, “Yine bizlere okulda Osmanlı’nın Avrupa’nın hasta adamı olduğu öğretildi. Avrupa’da hayat bulan bir çok ittifakta ve savaşta asırlar boyunca taraf olarak yer almıştır” dedi. Marsili, İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin tarafsız kalmasına rağmen, Ankara’nın Avrupalı casusların buluşma noktası olduğunu ifade etti.

Laiklik sağlam köklere dayanıyor

Din faktörünün, Avrupa kamuoyunun Türkiye’ye bakmakta kullandığı ana kıstas olduğunu anlatan Marsili, Türkiye’ye sadece bu gözle bakmanın yanıltıcı olduğunu söyledi. Türk kimliğinin çok yönlü ve çok çeşitli olduğunu dile getiren büyükelçi, “Türk kültürü bugün oluşmamıştır ve din bu öğelerden sadece bir tanesidir. 1923 yılında Atatürk tarafından hayata geçirilen ve anayasa ile teminat altına alınan laiklik, ülkede sağlam köklere dayanmaktadır” dedi.

Çok sayıda kanun İtalyan mevzuatından

TÜRKİYE’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra NATO gibi birçok Avrupa kuruluşuna üye olduğunu anlatan Marsili, yürürlükte olan çok sayıda kanunun Avrupa ve özellikle İtalyan mevzuatının birer kopyası olduğunu vurguladı. Marsili, Türk ekonomisinin temelde liberal olup, büyük Avrupa ülkelerinin tıpatıp aynısı olduğunu ifade etti. Sonuç itibariyle daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir Avrupa Birliği’ne kavuşacaklarını söyleyen büyükelçi, “Son derece önemli ekonomik ve siyasi nedenler bizi bu inanışa sevk etmiştir. Türkiyesiz bir AB’nin olmayacağının biliyoruz. Ancak Türkiye’nin üyeliği ile Avrupa’nın inşası tamamlanabilir” dedi.

Ermeniler karşı çıkıyor

ERMENİLERİN “Soykırım” olarak adlandırdığı olayların, hakikaten meydana gelip gelmediği konusunda bir görüş birliğinin olmadığını söyleyen Marsili, Ermeni tarafının, Türkiye, Osmanlı ve üçüncü ülke arşivlerinden araştırma yapmak için iki ülke tarihçilerinden oluşacak komisyona karşı çıktığını belirtti.

Net ve doğru değil

Türkiye’ye yöneltilen eleştirilerden Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulunan büyükelçi, “Kıbrıs karmaşık bir konu olup, diğer tüm etnik kökenli çatışmalarda olduğu gibi, haklılıklar ve haksızlıkların paylaşımı her zaman net ve doğru değildir” dedi.

Türkiye’nin, Kürtlerin dil ve kültürel haklarını kısıtladığı yönünde eleştirilere maruz kaldığını dile getiren Marsili, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye kendi sorunlarını çözümlemeye dair tartışmaları kendi bünyesinde yapabilme kapasitesini giderek artıran canlı bir demokrasiye sahiptir. TBMM’de yaklaşık 100 Kürt kökenli milletvekili olduğunu ve DTP’nin 23 sandalyesinin bulunduğunu unutmamak gerekir”.

 
’Hidroket 2’ İzmir yolunda
 
Zabıtayı halk da zaplıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’Hidroket 2’ İzmir yolunda
İzmir’de bugün başlayacak olan ’TÜBİTAK Hidromobil 09’ yarışına iddialı ...
Tatile gitmek bizim için hayal
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) ile Pi Grup’un ortaklaşa gerçekleştirdiği ...
Toprak dökümü yargıya taşındı
İstanbul’da toprak döküm ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları yargıya ...
 
Kentli duyarlılığı ’lise’den mezun
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun talimatıyla adını yeniden kazanan ...
Kan bağışında artış var
Türk Kızılayı’na yapılan kan bağışları, 2009’un ilk yarısında geçen yılın ...
Tasarruf için LPG taktı
Ankara'da motosiklet döşemesi işiyle uğraşan bir kişi, yakıttan tasarruf ...
 
Alternatif tatil İç Anadolu’da
Yaz tatilinde uzak yerlere gitme imkanı olmayan Ankaralıların imdadına ...
Okulumuz geri döndü
Ankara Hürriyet’in Başkent’in yarım asırlık "hafıza mekanları"ndan Ankara ...
Hedef dört yılda yüzde 100 okullaşma
Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil Haberler Anında Bilgisayarınızda ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri