Yazıcı, yaşanmış bir olay üzerinden yasaların insan hayatına etkilerini vurguladı.
YAŞANMIŞ BİR HİKAYE: NİNENİN AYI MACERASI
Karadeniz’de yaşayan yaşlı bir kadın, hayvanlarına musallat olan bir ayıyı öldürdü. Ertesi sabah kapısına gelen orman muhafaza memurları, kadına 5 bin lira ceza kesti. Şaşkın ninemiz, “Bu ceza nereden çıktı?” diye sordu. Memurlar, “Mecliste yasa çıktı, ayı vurmanın cezası var artık” dediler. Üzgün ninemiz, “Ayının Mecliste adamı mı var?” diye sordu.
KANUN TEKLİFİNDEKİ ÇELİŞKİLER
Yazıcı, “Mecliste görüşülen hayvan hakları yasası, insan ve hayvanları koruma amacı taşıyor. Ancak ötenazi kavramı bu güzel amaçları zedeleyebilir” dedi. Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesinin 3. fıkrası tartışmaları bitirmemiştir.
ÖNERİLER
1. Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesi, “Ötenazi kararı, Hayvansever STK’lar, baro temsilcileri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan Sokak Hayvanları Kurulu kararıyla verilir” şeklinde değiştirilmelidir.
2. Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesini teşvik edici hükümlerin teklif metnine eklenmesi gerekmektedir. Belediyeler, veteriner hizmetleri ve mama konusunda teşvik sağlamalıdır.
3. Özel barınaklara da teşvik sağlanarak teşvik konusu çeşitlendirilmelidir.
AMAÇ ÜZÜM YEMEK OLMALI
Yazıcı, “Amaç üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek değil” diyerek sözlerini tamamladı.