Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşımın bütün sektörlerin dinamosu olduğunu vurgulayarak, İstanbul-İzmir Otoyolu yapıldıktan sonra seyahat süresinin azalması ve konforun artması nedeniyle turizm sektöründe oda sayısında 100 bine yakın bir artış sağlandığına işaret etti. Karaismailoğlu, “Bu da bölgenin ulaşılabilir olması sonucunda bütün sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de muazzam gelişmeler sağlıyor” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Otelcileri Birliği (TÜROB) Geleneksel Öğle Yemeği Programı'nda konuştu, yatırımlar hakkında son gelişmeleri anlattı. Bakanlığın insan, yük ve veri taşıdığını belirten Karaismailoğlu, “Bunu da en hızlı, en kolay, en güvenli şekilde taşımakla sorumluyuz. Bunu yapmak için 700 bine yaklaşan bir çalışma arkadaşımızla, kadromuzla birlikte çok önemli işler yapıyoruz. Yaptığımız işler saymakla bitmez. Yeterli değil tabi ki. Çünkü hareketlilik artıyor. Hareketliliğin önündeki bütün sıkıntıyı da kaldırmak bize düşüyor” ifadelerini kullandı.
20 yıl önce Türkiye’de son derece yetersiz bir karayolu altyapısının olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, “Hızlı bir şekilde karayolu altyapısını önemli bir seviyeye getirmemiz gerekiyordu. 20 yılda 28 bin 650 kilometreye çıkan bölünmüş yol ağını ve 68 bin kilometrenin üzerindeki karayolunu işletmeye aldık. 28 bin 650 kilometrelik yol ağımızda mevcut trafiğin yüzde 85’ine neredeyse hizmet ediyoruz. O yüzden yaptığımız iş çok kıymetli. Önemli bir altyapı açığını tamamladık ama tabi ki yeterli değil. Üzerine daha çok ekleyeceğiz. O yüzden de orada da planlamalarımız devam ediyor. Bu yollar sayesinde yılda 17 milyar dolara yakın bir tasarruf sağlıyoruz. Ayrıca, hepsinden önemlisi akaryakıttan zamandan kazanıyoruz ama bu yolların kalitesi, standardı, güvenliği de yüksek olan yollar sayesinde trafik kazalarında da yüzde 80’e varan azalmalar sağladık. Yapılmış olan karayolları sayesinde kazalr tam yüzde 80’ne varan azaldı. Yıllık 12 bine varan can kurtarıyoruz bu güvenli yollarımız sayesinde” diye konuştu.
YENİKAPI KRUVAZÖR LİMANI İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMAMIZ VAR
Havalimanı sayısını 27’den 57’ye çıkarıldığını vurgulayan Karaismailoğlu, 20 yıl önce yıllık havayolu yolcu sayısının 30 milyon olduğunu, bugüne gelindiğinde bu sayının 210 milyona çıktığını söyledi. Bunun daha da arttırılacağının altını çizen Karaismailoğlu, havayolunun halkın yolu olduğunu, bütün dünyanın Türkiye’ye bağlanacağını ifade etti. Çok önemli havayolu yatırımlarının yapıldığına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 2 ayda önce Tokat Havalimanı’nın, ardından da dünyada sayılı örneklerinden biri olan Rize-Artvin Havalimanı’nın kazandırıldığını kaydetti. Karaismailoğlu, “Denize dolgu ve tam 3 milyon metrekare büyüklüğünde ve bütün büyük gövdeli uçaklarında rahat inebileceği, 3 bin metre pisti olan Rize-Artvin Havalimanı’nı dünyadaki sayılı havalimanlarından bir tanesi olarak ülkemize kazandırdık. Denizyolunda özellikle yat limanları, kruvazör limanları çalışmalarımız bir taraftan devam ediyor. Yenikapı Kruvazör Limanı için önemli çalışmamız var. ÇED ve planlama süreçlerinde son aşamalara geldik. İnşallah önümüzdeki aylarda Yenikapı Kruvazör Limanı’nı hizmete alacağız. O da sektör açısından çok önemli bir ihtiyacı tamamlayacak” ifadelerini kullandı.
TÜRKSAT 5B’NİN HAZİRAN’IN ORTASINDA DEVREYE ALINMASI İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Haberleşme sektöründe de ciddi çalışmalar olduğunu aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, özellikle 5G ‘ye yerli ve milli teknolojilerle girilmeye çalışıldığını, bir taraftan da uydu çalışmaların olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin geçen yıl Türksat 5A ve 5B uydusunu aynı yıl içerisinde uzaya fırlatan öncü ve lider ülkelerden bir tanesi olduğunu anımsatan Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin de Haziran’ın ortasında devreye alınması için ciddi çalışmaların yapıldığını, bütün dünyanın üçte birini kapsama alacak Türksat 5B uydusunun da hizmete alınacağını söyledi. Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
“Avrupa’da 6’ıncı, dünyada 8’inci yüksek hızlı tren işletmecisi olarak ülke haline geldik. Geçen yıl tam 19.5 milyon vatandaşımızı hızlı trenle taşıdık. Karaman’ı açtıktan sonra 1300 kilometreye ulaştı hızlı tren ağımız. Bunu 4 bin 500 kilometreye çıkarmak için yoğun bir çalışma var. Bunlar ciddi yatırımlar. 8 ilimizi hızlı trenle birbirine bağlamıştık, 2053’e kadar da hızlı trenle ulaşabildiğimiz ilimizi 52’ye çıkartacağız.”
Antalya Havalimanı ihalesine değinen Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı kapasite artırımı projelerine başlanıldığını, 2025 yılına kadar bütün yatırımların biteceğini söyledi. Çukurova Havalimanı’nın da bölgesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, bu yılın içerisinde de Çukurova Havalimanı’nın hizmete alınacağını dile getirdi.
PİSTLERİN BİR TANESİ ACİL DURUMLARDA KULLANILACAK
İstanbul’da yapılan yatırımlar hakkında da konuşan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 120 milyon yolcu kapasitesine sahip İstanbul Havalimanı’nın hizmete alındığını anımsattı. Karaismailoğlu, özellikle turizm ve havayolunun pandemiden en çok etkilenen sektörlerden olduğuna dikkatti çekti. Covid 19 etkilerinin bu yılın sonuna kadar bitmesinin beklendiğini kaydeden Karaismailoğlu, “Dün tarihi bir gündü. Kapasitesini doldurmuş Atatürk Havalimanı’nın bir kısmı millet bahçesi olarak İstanbullulara hizmet vermeye devam edecek. Pistlerin bir tanesi de acil durumlarda kullanılacak. İstanbul Havalimanı dünyada örnek alınacak çok doğru çok başarılı işlerden bir tanesidir. Yap-İşlet-Devret olarak, devletten bir kuruş çıkmadan, yıllarca devlete gelir getirecek, 200 bin kişilik istihdam sağlayacak önemli proje olarak dünya tarihine girdi. Dünyayı bağlayan hub noktası oldu. Master planları çerçevesinde 120 milyon yolcuya gelmeden, yeni yatırımlar yapıp, kapasiteyi 200 milyona çıkarma imkanımız var. Sabiha Gökçen de dünyadaki en önemli havalimanlarından bir tanesi” değerlendirmesinde bulundu.
Metro yatırımlarında da önemli gelişmeler olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, Ağustos ayı itibariyle Kağıthane-İstanbul Havalimanı metro hattının hizmet vermeye başlayacağını duyurdu. Şu anda hattın yapım çalışmalarının tamamlandığını, test süreçleri ve sertifikasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Karaismailoğlu, Kadıköy-Kartal-Pendik hattının da Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bağlantısının tamamlandığını, test ve sertifikasyon süreçlerinin devam ettiğini aktardı.
ULAŞIM BÜTÜN SEKTÖRLERİN DİNAMOSUDUR
“Ulaşım sektörü, bütün sektörlerin dinamosudur” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Son 20 yılda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yapmış olduğu 172 milyar dolarlık yatırım karşılığında biz üretime tam 1 trilyon dolarlık katkı sağladık. Ayrıca milli gelire de 500 milyar doların üzerinde katkı sağlamış olduk bu yatırımlar sayesinde. Ulaştırma yatırımları bir akarsu gibidir. Gittikleri bölgelere canlılık katıyorlar, hareketlilik sağlıyorlar, verimi artırıyorlar. Sadece bir örnek vermek istiyorum. İstanbul-İzmir Otoyolu yapıldıktan sonra Osmangazi Köprüsü de dahil sırf bu yol güzergahında seyahat süresinin azalması, seyahat konforunun artması nedeniyle turizm sektöründe 100 bine yakın oda sayısında bir artış sağlandı. Bu da bölgenin ulaşılabilir olması sonucunda bütün sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de muazzam gelişmeler sağlıyor.”
Hibya Haber Ajansı