Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025'te Kardeşlik ve Barış için Adımlar Atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2025'te Kardeşlik ve Barış için Adımlar Atacağız
Üç Aylar 2 Ocak'ta Başlıyor
Üç Aylar 2 Ocak'ta Başlıyor
Erdoğan, 2024 Yılında Yapılan Hizmetleri Paylaştı
Erdoğan, 2024 Yılında Yapılan Hizmetleri Paylaştı
2025 Bütçesi Yayımlandı
2025 Bütçesi Yayımlandı
Gürz-34 Operasyonlarında 536 Şüpheli Yakalandı
Gürz-34 Operasyonlarında 536 Şüpheli Yakalandı
HABERLER>TÜRKİYE
28 Aralık 2009 Pazartesi - 07:03

Başkent ‘Yeni Bir Kızılay’ düşündü

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Kızılay meydanının yıllar içinde çirkinleştiğini öne sürerek, “Bu Kızılay benim Kızılay’ım değil, Kızılay ölmüştür, bitmiştir” dedi.

Başkent ‘Yeni Bir Kızılay’ düşündü

Çankaya Belediyesi’nce, düzenlenen ‘’Yeni Bir Kızılay Düşünüyorum’’ konulu foruma katılan Aygün “Berlin Duvarı yıkıldı, Kızılay duvarı geldi” dedi. Aygün, Kızılay meydanının ikiye bölündüğünü, meydanın ucube binalarla donatıldığını, yayaların yolun karşısına geçişine bile yasak konulduğunu söyledi. Gelinen noktada Kızılay için geliştirilecek projelerde ATO olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Aygün, “Burayı ayağa kaldırmak, meydan haline getirmek için üyelerimizle birlikte biz de varız” dedi.
Terk edilmiş istasyon
Foruma katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise, Ankara’nın sermaye gruplarının eline teslim edildiğini öne sürerek, kentteki emekçi sınıfının kentsel dönüşümden dışlandığını savundu. Çelebi, Ankara’nın kentsel dönüşüm projelerinde emekçilerin haklarını savunacağı bir demokrasi alanının kurulmasını istedi.
Türk Kızılay Derneği Genel Müdürü Ömer Taşlı da Kızılay’dan tüm marka işletmelerinin çekildiğini, Kızılay’ın terk edilmiş bir tren istasyonuna dönüştüğünü söyledi. “Kızılay meydanına adını veren Kızılay binasını yıkanları Allah bildiği gibi yapsın” diye konuşan Taşlı, yıllardır boş duran yeni Kızılay binası ihalesinin de Kasım ayında yapıldığını anımsattı.
Ankara ötekileştirildi
Etkinlik kapsamında düzenlenen ‘Merkez İlçeler ile Kent Merkezi’ konulu forumda konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de Ankara’nın geldiği noktada her kesimin payı olduğunu vurguladı.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise Ankara’daki meydanların, yeşil alanların yok edildiğini, kamusal alanların rant merkezi haline geldiğini savunarak, “Ankara adeta ötekileştirildi” dedi.
Ulus, Kızılay, Çıkrıkçılar Yokuşu ve Cebeci’nin zaman içinde önemini kaybettiğini, meydanlar yerine alışveriş merkezlerinin öne çıktığını anlatan Yaşar, “Tüm bunlara karşın Ankara, alışveriş merkezlerinden hiçbir pay alamıyor. Alışveriş merkezlerindeki şirketler başka şehirlerde kayıtlı olduğundan Ankara esnafı, tüccarı zarar ediyor” diye konuştu.
Masuniyet Müzesi gerekli
SBF öğretim üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yönettiği ‘Çankaya Çankaya’ forumuna katılan Ankara Hürriyet Yazıişleri Koordinatörü Yaşar Sökmensüer, kentlerin sadece mimarileri ile değil hatıralarıyla, yarattığı alışkanlıklarla da farklılaştığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanının kahramanı tutkuyla bağlandığı kadınla ilgili şeyler, nesneler biriktirerek sevdasını cisimleştirir. Kentlerin ise masuniyet, yani dokunulmazlık müzelerine gereksinimi vardır. Bu kentin bir sokağıdır, hatta sokağın ismidir. Gençlik Parkı’nda kaybolan aile gazinosudur. Kent bu tür hafıza mekanlarıyla kimliğini oluşturur. Ancak özellikle 15 yıldır kentin kimlik özellikleri, hafıza mekanları yok ediliyor. En son Çayyolu’na yapılması planlanan meydan da Büyükşehir Belediyesi tarafından lunaparka çevrildi. Oysa Avrupa’da başkentler meydanlarıyla ünlüdür. Meydanlar karşılaşma, buluşma, özgürlük alanlarıdır. Her ülkede demokratik mücadelenin sembolüdür. Bu nedenle hemen her ülkede mutlaka “Özgürlük Meydanı” vardır. Fakat bu dönemde ya meydanların önemi yok sayılıyor, ya da siyasi agorafobi, meydan korkusu var. Son 15 yıla baktığımda başka bir açıklama bulamıyorum.  Meydanların yok edilmesi, yaya bölgelerinin, metro gibi toplu ulaşım araçlarının hala hayata geçirilmemesi, tersine kent içi otobanlarla Ankara’nın yaya yani insan değil otomobil öncelikli bir kent haline gelmesi, kuşkusuz kentin kimliğini, alışkanlıklarını da değiştiriyor.”
Refüjlerin tarihsel değişimi
“Ankara’da refüjler ne zaman değişmişse bilin ki iktidar değişmiştir”  diyen Haber Türk Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya ise şunları söyledi:  “80 İhtilali olduğu zaman refüj yıkıldı. Kaldırımlar daraltıldı orta refüj genişletildi. 1983’te Özal iktidarıyla farklılaştı. Küçük taşlar döşendi sonra ortaya bir tel gerildi. 1989’da SHP iktidarı döneminde orta refüj daraldı, kaldırımlar genişledi. 90lı yıllarda havuzlar yapıldı. Bunlar yetmedi taş bloklardan oluşan ilginç bir yapı inşa edildi. Yetmedi çalılar konuldu. Bildiğim kadarıyla refüjün 7 ya da 8’inci dönemini gördük. ”

Üst geçitler kullanılmıyor

Forumda konuşan 71 yıllık Ankaralı ve Ankaralılar Vakfı Başkanı Ayhan Sümer de örneklerle Kızılay’ın geçmişteki durumunu anlattı. Sümer kısa süre önce Kızılay’daki iki üst geçitten bir saat boyunca geçen yayaları saydırdığını belirterek, “Birisinden bir saatte sadece 14, diğer üst geçitten 17 yaya geçti. Ama üst geçitler kirlilik abidesi olarak orada duruyor. Bu duruma çözüm bulunmalı” dedi.

 
Ata’yı karşıladık
 
İRAN KAN KIRMIZI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ata’yı karşıladık
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 90. yıldönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. ...
SGK asli görevine hızla geri dönmeli
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ‘’Bizlerden ...
ABD’de beyin göçü değil beyin gücü var
Zamanı Yakalamak ve Zamanı Aşmak: Yenilikçi Yaşam konulu konferans, 29 ...
 
Fal kafe yasağı deldi kahveciler isyan etti
Ankara’da ‘’kahve sizden fal bizden’’ sloganıyla işletme açılan ‘’fal ...
Seğmenlerden Şahin’e ziyaret
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ankara Kulübü Derneği ...
Ruhsatlı işletmelerimiz hukuki olmayan bir kararla kapatılıyor
Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir gerekçe göstermeden estetik ve güzellik ...
 
Su faturalarında SMS’li dönem
Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü ...
Enerji fiyatlarındaki artışlar maliyetimizi çok ciddi etkiliyor
Ankara’nın altyapı sorunlarının devam ettiğini ve bu sorunların aşılmasında ...
Çayyolu halkından lunapark bildirisi
Krize neden olan Çayyolu’na lunapark kararına tepkiler dinmiyor. Alanın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri