Dünyaca ünlü Amerikalı aktör Marlon Brando’nun da oyunculuk eğitimi aldığı bu okulda 3 yıl öğrenim gören Gökçebağ, okulunu tamamlamasının ardından Amerikalı arkadaşlarıyla birlikte özel bir tiyatro kurdu. Geçtiğimiz günlerde tatil amacıyla Ankara’daki ailesinin yanına gelen Gökçebağ, “modern tiyatro” kavramına değinerek Türkiye’deki tiyatro anlayışını, uzun vadede neler yapılabileceğini ve kendi projelerini anlattı. Gökçebağ, Türkiye’de atılabilecek bazı adımları ise şöyle anlattı:
Orhan Gencebay ile Hamlet
“Shakespeare ve Hamlet gibi bir oyunu sahneye koyduğunuzda genellikle buna daha önce izlemiş veya bu oyunlara aşina olan kişiler gelir, çoğunluk bunlardır. Mühim olan Shakespeare’i hiç izlememiş ve Hamlet ile hiç tanışmamış olan insanlara ilginç birşeyler sunmak gerekir. Bunun için de doğaçlamadan daha fazla faydalanmak lazım.
Sahneleri tamamen sıfırdan kurup ve bunu süslemek izlenebilecek farklı yollardan bir tanesi. Bir Orhan Gencebay, Müslüm Gürses müzikleriyle hitap edelecek olan kesime göre farklı çalışmalar yapılabilir. Biz hep arabeksi hor görürüz ama müzik insanları birbirine bağlayan bir unsurdur. Ben Hamlet’in ‘Batsın bu dünya’ düşüncesinde olduğuna inanıyorum. Müslüm Gürses’in ‘İtirazım var’ şarkısının da bu oyunlarla iç içe olabileceğini düşünüyorum.”
Yeter ki desteklensin
TÜRKİYE’de tiyatronun sahnede sıkışıp kaldığını ve kendini sokaklara atmanın zamanının geldiğini ifade eden 31 yaşındaki genç oyuncu Gökçebağ, Amerika’da “sokak” ve “park” gibi alanlarda tiyatro gösterimlerinin yapıldığını söyledi. Bilkent Üniversitesi’nde öğrenci olduğu yıllarda bu uygulamayı denediklerini dile getiren Gökçebağ, “Ankara’da sokak tiyatrosu yapmaya çalıştık. Ancak bir takım bürokratik sıkıntılarla karşılaştık, izin almakta zorlandık. Tunalı Hilmi Caddesi’ne Hititler’i getirmiştik. Tiyatro, alan ve mekan tanımaksızın özgür olmalı. Ankara’da çok sayıda park yani açık hava tiyatro var. Yeter ki desteklensin” dedi.
Amerika’da bilet 120 dolar
TÜRKİYE’de, “Tiyatro can çekişiyor”, “Tiyatro yok oluyor” gibi çıkan söylemleri doğru bulmadığını, maddi imkansızlıklar ve insanları tiyatroya çekme konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu tür sözlerin ortaya çıktığını belirten Gökçebağ, “Amerika’da endüstrileşmiş bir tiyatro var. İnsanlar tiyatroya korkunç ilgi gösteriyor. 120 dolar olan biletler günler öncesinden tükenir” dedi.