Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Göç İdaresi'nden Suriyelilerin Geri Dönüş ve İzinli Çıkış Süreci Açıklaması
Göç İdaresi'nden Suriyelilerin Geri Dönüş ve İzinli Çıkış Süreci Açıklaması
Bakan Uraloğlu: 2024’te Havalimanlarımız 230 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Bakan Uraloğlu: 2024’te Havalimanlarımız 230 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Bakan Güler:Sarıkamış'ın Ruhu, Türk Milletinin Fedakarlık Simgesidir
Bakan Güler:Sarıkamış'ın Ruhu, Türk Milletinin Fedakarlık Simgesidir
Yeni Yıl Denetimlerinde 5.494 Alkollü Sürücüye Ceza
Yeni Yıl Denetimlerinde 5.494 Alkollü Sürücüye Ceza
Sarıkamış Harekâtı’nın 110. Yılı: Binlerce Kişi Şehitler İçin Yürüdü
Sarıkamış Harekâtı’nın 110. Yılı: Binlerce Kişi Şehitler İçin Yürüdü
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
2 Ağustos 2010 Pazartesi - 06:34

Brugada sendromu

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İzzet Tandoğan, kalp durması sonucu ani gece ölümleri olarak bilinen “Brugada Sendromu”nun, özellikle genç erkeklerde görüldüğünü bildirdi.

Brugada sendromu

Aynı zamanda Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı olan Prof. Dr. Tandoğan, gençlerde geceleri ani ölüme yol açan Brugada Sendromunun, tüm dünyada ve Türkiye’de son yıllarda yeni tanınmaya başlayan bir hastalık olduğunu ifade etti.

1992’de bulundu

Tandoğan, Asya’da yıllardır bilinen hastalığı ilk olarak resmen tıp literatürüne 1992 yılında Pedro ve Josep Brugada kardeşlerin soktuğunu, hastalığın daha sonra bu isimle anılmaya başladığını belirtti. Bilinen bir kalp hastalığı olsun veya olmasın akut şikayetlerin başlamasını takiben maksimum bir saat içerisinde ortaya çıkan ölümü, ani kalp ölümü olarak tanımladıklarını kaydeden Tandoğan, tüm doğal ölümlerin yüzde 12’sinin ani kalp ölümü şeklinde ortaya çıktığını, ani kalp ölümlerinin gençlerde görülen şeklinde ise Brugada Sendromunun önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Ani ölüm riski

Brugada Sendromunun, genç erkeklerde, özellikle de geceleri ortaya çıkan ani ölümlerin en sık nedenlerinden birisi olduğunu belirten Tandoğan, bu sendromda, kalpte iyonların, özellikle de kalsiyum iyonlarının taşınmasında bir bozukluk oluştuğunu ifade ederek, “Bozukluğun nedeni, genetiksel, anormallikler ve genlerimizdeki bozukluklar. Bu sorunlar kalpteki iyonları taşıyan kanallarda birtakım geçiş problemlerine yol açıyor ve sendrom ortaya çıkıyor” dedi.

Şikayet olmuyor

Sağlıklı, hiçbir şikayeti olmayan, hatta ağır spor yapan, ağır işlerde çalışan insanların da bu sendromu yaşadığına işaret eden Tandoğan, “Geceleri beklenmedik bir şekilde aniden kalbi duruyor ve bu şahıs ölüyor. Olay ani olarak gerçekleştiği için biz çoğu zaman şahsın niye öldüğünü bilmiyoruz” ifadesini kullandı.

TANISINI KOYMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ

Tandoğan, hastalığın tanısı ve tedavisi ile ilgili olarak ise “Hastalığın tanısı koymakta güçlük çekiyoruz. Mekanizmasını tam olarak ortaya çıkartabilmiş değiliz, o yüzden de tedavisine yönelik olarak elimizde çok net teknikler maalesef yok” dedi.
Ölüm olayını veya kalbin durmasını büyük bir ölçüde engelleyemediklerini anlatan Tandoğan, fakat duran kalbi elektriksel şok veren defibrilatörlerle tekrar çalıştırabildiklerini belirterek, “Bu tür hastalarda, ölüm riski yüksek olan Brugada Sendromlu hastalarda, bugün için ulaşabildiğimiz en modern tedavi, kalp içerisine defibrilatör yerleştirmek ve bu defibrilatörler vasıtasıyla kalp durduğu anda kalp içerisine elektriksel şok vererek kalbi tekrar çalıştırabilmek” diye konuştu.

Asya’da rakamlar daha yüksek

Halk arasında gençlerde ani ölümler sonrası “Yeni evlendi, bir hafta sonra öldü”, “Çocuk top oynarken öldü”, “Sabah yatağında ölüsü bulundu” gibi tabirler olduğunu anlatan Tandoğan, bu ölümlerin önemli bir kısmını Brugada Sendromunun teşkil ettiğini söyledi. Hastalığın sıklığının değişken olduğunu anlatan Tandoğan, “Sıklığını belirtmek de oldukça zor. Çünkü bu insanların bir çoğu istatistiksel değerlendirmeye tabi tutulamadan ölüp gidiyorlar. Ama Asya ülkelerinde rakamlar çok daha yüksek” dedi.

GECE UYKUDA YAKALIYOR

Erkeklerde, kadınlara oranla bu sendromun 8-9 kat daha fazla görüldüğünü ifade eden Tandoğan, şunları anlattı: “Erkeklerde neden daha fazla? Bunu açıklamamız şu an için çok mümkün değil. Fakat hormonal faktörlerin etkili olabileceğini düşünüyoruz. Erkeklerde kalp içerisindeki iyon kanallarının kadınlardan biraz daha farklı olmasının bu sonuca neden olabileceğini düşünüyoruz. Hastalık erkeklerde de, kadınlarda da görülebilir. Fakat erkeklerdeki yaygınlık, kadınlara göre kat kat daha fazla. Olay neden geceleri ve neden özellikle uykuda ortaya çıkıyor? Bunu net olarak tabi ki söylememiz mümkün değil. Fakat hipotezlerimiz var. Geceleri insanın sakin bir ortama geçmesinin, sinir sisteminin gevşemesinin, kalbin yavaşlamasının, olayın mekanizması olduğunu düşünüyoruz.”
Brugada Sendromunda ölümün geceleri beklenmedik bir şekilde ani ve hızlı gerçekleştiğini, kalbin aniden durması nedeniyle de tanı koyamadıklarını anlatan Tandoğan, tıp imkanları ne kadar gelişmiş olursa olsun bu durumdaki insanlara müdahale edip tekrar hayata döndürmenin bu nedenle mümkün olmadığını söyledi.
İnsanlara kendilerinin doktoru olmalarını, kendilerini kontrol etmelerini öneren Tandoğan, “Zaman zaman bayılma, çarpıntı atakları varsa şahıs kendini iyi yoklayacak. Brugada Sendromu ilk geldiğinde insanı öldürmüyor, muhtemelen öncesinde hafif ataklar oluyor. Şahıs baygınlık veya bayılma geçirebiliyor. Ailesinde, yakın akrabalarında, erkeklerde ve özellikle geceleri ani ölümleri çok fazla olanlar, kendisinin bu açıdan kontrol edilmesi için bir sağlık merkezine başvurması gereklidir” dedi.

 
Aydos çiftliği yok oluyor!
 
Ramazan huzurla geçecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydos çiftliği yok oluyor!
Atatürk’ün 1935’te Çubuk’ta kurduğu ve 1975’ yılına kadar Atatürk Orman ...
Estetik turizminde ilk 5’e oynuyoruz
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Orhan Murat Özdemir, Türkiye’nin ...
Hacettepe 1 numara
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, çevre dokuları korurken ...
 
Sıcaklar mide ağrısını artırıyor
Yaz, yılın en sıcak mevsimidir. Yaz mevsiminde insanlar, doğanın güzelliklerinden ...
Omurganızı sağlam tutun
Life Fitness Akademi’sinin yapmış olduğu araştırmaya göre Her beş yetişkinden ...
Çocukta öksürüğe dikkat!
Çocuklarda mevsimsel soğuk algınlığı sonrasında tetiklenen, balgamlı ve ...
 
Plates aşırı kilo almayı önlüyor
Özellikle plates, son yıllarda büyük ilgi görmeye başladı. Kemiklerin ...
Aile hekimliği bugün başlıyor
Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak aile hekimliği uygulaması ...
Sıcak havada kalbinize dikkat!
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri