Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Ticaret Bakanı Bolat: Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Taviz Yok
Ticaret Bakanı Bolat: Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Taviz Yok
ELÜS İşlem Sonuç Belgesi, Vergi Usul Kanunu'na Dahil Edildi
ELÜS İşlem Sonuç Belgesi, Vergi Usul Kanunu'na Dahil Edildi
Erzurum'da Avrupa Kış Sporları Başkenti Coşkusu
Erzurum'da Avrupa Kış Sporları Başkenti Coşkusu
38 İlde Kıskaç-33 Operasyonu: 36 Tutuklama
38 İlde Kıskaç-33 Operasyonu: 36 Tutuklama
Siber Güvenlik Başkanlığı Kuruldu
Siber Güvenlik Başkanlığı Kuruldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Mayıs 2009 Perşembe - 08:59

Buralarda yaşayanlar dikkat !

Kalp krizi riskini en çok taşıyan bölgeler belirlendi.. İşte Türkiye'nin o bölgeleri...

Buralarda yaşayanlar dikkat !

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Girişimsel Kardiyoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, zeytinyağı kullanımı sayesinde Ege'nin kalp krizinde en risksiz bölge olduğunu söyledi. En riskli bölgelerin Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu kaydeden Prof.Dr. Özdemir, "Karadeniz'e bakıyorsunuz deniz var, balık tüketimi var. Ama orada farklı olan bir şey var tereyağı kullanımı" dedi.

TKD ve TKD Girişimsel Kardiyoloji Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 16'ncı Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Toplantısı, Antalya Kemer'deki Rixos Sungate Otel'de başladı. 1000'e yakın katılımcının yer aldığı 4 gün devam edecek kongrede, Milano, Londra gibi kentlerden uydu bağlantılarıyla canlı ameliyatlar gerçekleştirildi.

`CERRAHLAR KORKSUN ARTIK'

TKD Girişimsel Kardiyoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Ramazan Özdemir, basın toplantısında, bu yıl 16'ncısı gerçekleştirilen toplantının en önemli farkının ilk defa yurtdışı anjiyo laboratuvarlarıyla yapılan bağlantılar olduğunu söyledi. Kardiyolojinin artık kalp cerrahisinin müdahale ettiği birçok alanda tedavi yöntemleri geliştirdiğine dikkat çeken Prof.Dr. Özdemir, "Kalp deliklerinin artık yüzde 90'ı, şemsiye yöntemiyle kardiyologlar tarafından kapatılıyor. Cerrahlar korksun artık, kardiyologlar onları sıkıştırdı. Küçük bir alanları kaldı. Cerrahların alanı son derece kısıtlandı. Bazı hastalar, kalp deliği çok büyük olan hastalar gibi belli bir grup hastalar tabii ki cerrahiye gidiyor. Eskiden `şu şu grup hastalar cerrahiye gider, şu hastaları kardiyologlar damar yoluyla tedavi eder' durumu ortadan kalktı. Şimdi kardiyologlar herşeyi yapmaya başladı" diye konuştu. Prof.Dr. Özdemir, bu sözlerinin cerrahları kızdıracağının hatırlatılması üzerine "Kızsınlar diye söylüyoruz" dedi.

STENT FİYATINDA FİYAT UÇURUMU

Kalp hastalığı tedavisinde ilaçlı stent uygulamasının giderek önem kazandığına dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, "İlaçlı stentler ilk çıktığında kurtarıcı olarak girdi. Bütün damarlarda uygulanmaya başlandı. İlaçlı stentlerde yeniden daralma oranı çok daha düşük. Sürekli olarak üstünde durduğumuz şey bu, ama pahalı ve devlet ödemiyor. Çıplak, ilaçsız stentleri devlet ödüyor. Avrupa'da bu kadar pahalı olmadığını görüyorsunuz. Avrupa'da 400- 500 euro civarındayken Türkiye'de 2 bin 500- 3 bin dolar seviyesinde" diye konuştu. İlk ilaçlı stentler çıktığında dünya genelinde takılan stentlerin yüzde 90'ının ilaçlı stentler olduğunu ama sonrasında bir geri dönüş yaşandığını kaydeden Prof.Dr. Özdemir, "İlaçlı stentlerin kullanım oranı Türkiye'de yüzde 10- 20'ler düzeyinde gerçekleşiyor" dedi. Prof. Dr. Özdemir, bir soru üzerine ilaçlı stent tedavisiyle birlikte uzun süre kan sulandırıcı ilaç kullanıldığı için yakın dönemde cerrahiye gidecek hastada, kanserli bir hastada, kanamalı bir hastada kullanımın dezavantaj olabileceğini kaydetti.

STANDARTLAR DEĞİŞİYOR

Prof. Dr. Özdemir, by-pass cerrahisinin karşısında artık damar yoluyla anjiyo yapılan merkezlerde kalp krizine direkt müdahale şekli uygulandığını kaydetti. "Bu gerçekten hem can kurtarıcı oluyor hem de kalp yetmezliklerini büyük ölçüde engelliyor" diyen Prof.Dr. Özdemir, "Bu bence kardiyolojide gelinen en önemli noktadır. Hasta anjiyo laboratuvarına alınıp 10 MD+BO MD-BO dakika içinde damalarının açılması bence kardiyolojide gelinebilinecek en büyük noktadır" dedi. Damar yoluyla anjiyonun artık standart haline geldiğini belirten Prof.Dr. Özdemir, "Anjiyo laboratuvarı olan her yerde artık standart tedavi haline geliyor. Kalp krizi geçiren hastalar direkt olarak yönlendirilsin, damarları açılsın. Önümüzdeki bir dönemde alınacak kararlarla hastalar o yerlere yönlendirilecek. Şimdi Avrupa Birliği çerçevesinde bu konuda başlayan bir çalışma var. Anjiyo laboratuvarı olan yerlere hastaların yönlendirilmesi can kurtarıcı olur" diye konuştu. Türkiye'nin her yerinde anjiyo laboratuarı bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Özdemir, İstanbul'da ulaşıma bağlı olarak zorluklar yaşanabilceğinin altını çizdi.

EN RİSKSİZ BÖLGE EGE

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, bir soru üzerine Türkiye'de kalp hastalıkları bakımından en risksiz bölgenin Ege olduğunu kaydetti. Ege'nin zeytinyağı kullanımı sayesinde kalp krizinde en risksiz bölge olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, en riskli bölgelerin Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu kaydetti. Karadeniz'de tereyağı kullanım alışkanlığının yüksek olması nedeniyle yüksek risk sınıfına girdiğini kaydeden Prof. Dr. Özdemir, "Ama Ege de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen göçle değişiyor" dedi.

YUMURTA KONUSU

Tartışmalı yumurta konusuna da değinen Prof. Dr. Özdemir, "Yumurta hiç yemeyin demek doğru değil. Haşlanmış yumurtada sıkıntı olacağını sanmıyorum. Günde yenilen 1- 2 yumurtanın zararı olduğunu düşünmüyoruz. Kolesterolü olan kroner arter hastaları bile hafta üç gün yumurta yiyebilir" dedi.

İLAÇLI STENT KULLANIMI HER ÜLKEDE FARKLI

Avrupa Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Jean Fajadet ise Avrupa'da ilaçlı stendlerin kullanımının, geri ödemelere bağlı olarak değiştiğini kaydetti. Fransa'da ilaç salınımlı stentlerin kullanım oranının yüzde 55, Almanya'da yüzde 35, İsviçre'de ise yüzde 80'in üzerinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fajadet, "Bu durum tamamen geri ödeme durumlarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. Geri ödeme koşulları arttığı takdirde ilaç salınımlı stent uygulaması yaygınlaşacaktır" dedi.

GENÇLERDE KALP HASTALIKLARI ARTIYOR

Prof.Dr. Jean Fajadet, bir soru üzerine kalp damar hastalıklarının genç nüfusta daha sıklıkla görülmeye başladığını belirtti. Buna karşı genç nüfusun cerrahi operasyonlardan kaçındığını kaydeden Prof.Dr. Fajadet, "Ama ikinci bir husus yaşlı hastalar. Şu an tedavi ettiğimiz hastaların yüzde 20'sinden fazlasını 80 yaşın üzerindeki hastalar teşkil etmekte. Bu tür hastalarda yapılması gereken şey disiplinler arası bir yaklaşımı benimsemek olmalıdır" dedi. Genç nüfusta kalp hastalıkları riskinin artmasının nedenleri arasında sigara içme eğilimi, her geçen yıl diyabetik olan hasta sayısında artış, kolestrol ve hipertansiyonu sayan Prof. Dr. Jean Fajadet, kroner kalp rahatsızlığı olan diyabetik hasta sayısı yüzde 20'den düşükken, son yıllarda bu oranın yüzde 30'larda seyrettiğini kaydetti. Prof. Dr. Fajadet, "Amerika'da bu oran yüzde 33'e kadar çıkabiliyor" dedi.

İtalya, Fransa, Hollanda'da halka açık alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasının ardından akut kroner sendromlarda yüzde 20'lik bir düşüş kaydedildiğini açıklayan Prof. Dr. Jean Fajadet, "Sigarayla mücadelede akciğer kanseri gibi bütün hastalıkları göz önünde bulundurarak mücadele etmemiz gerekiyor" dedi. Türkiye'de tartışmalara neden olan kolestrol ve yumurta konusundaki soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Fajadet, "Yumurtanın protein açısından alımı önemli, kolestrolü artırıcı özelliği var" dedi. Prof. Dr. Jean Fajadet, kalp hastalıklarına karşı düşük yağ tüketimi ve fiziksel egzersiz önerdi.

 
Suudi petrolü gibi Türk petrolü...
 
Başkentte dev adım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son Pişmanlık Fayda Etmez
Hız yapıp radar kontrolünde yakalanan sürücülere trafikte aşırı hız ve ...
Domuz gribi paniği Türkiye'de!
'Adı konamayan salgın hastalık okul kapattırdı. Aileler endişeli'
Bu Yaşta?
Yoga eğitmeni 83 yaşındaki Bette Calman'ın, Avustralya'nın Melbourne kentinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri