ANKARA / Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mayıs ayı son toplantısında Büyükşehir, ASKİ ve EGO 2013 yılı Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü. Bütçeler oy çokluğu ile kabul edilirken, oylamadan önce söz alan CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, “Bütçeler hazırlanırken stratejik planlar yapılır ve bütçeler buna aykırı olamaz. Belediyenin karşılıksız yatırımı çok fazla ve kaynak dengesi yok. 2013 yılı bütçesinde oluşan büyük farkın, seçim yatırımı olduğu çok belli oluyor. Buna örnek olarak, Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın, 2011-2012 yıllarında 634 milyon TL ve 755 milyon olan mali bütçelerinin 2013 yılında 1 milyar TL üzerine çıktığı görülüyor. Yani belediye yıllık değil günlük planlarla yönetiliyor” eleştirisinde bulundu. MHP Grup Başkan Vekili Ali Metin, “Eğer her sene 2013 yılı kadar açık vererek gidersek bütçemiz borçlara yetmez hale gelecek. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız” derken, AKP Meclis üyesi Mehmet Emin Ayaz ise “Yatırımlar Ankara’ya yapıldı. Belediyeyi eleştirmek yerine tebrik etmek gerekir” diyerek kendi grubundan alkış aldı.
BAŞIMIZ AVCILARLA DERTTE
Bütçeyle ilgili eleştirilere cevap veren Başkan Gökçek belediyelerin kamulaştırmasız el atma davaları açan avukatlardan yana başlarının dertte olduğunu bildirerek başladığı konuşmasında, ‘Avcı avukatlar’ın belediyelerdeki emlak dairelerindeki bazı çalışanlarla işbirliği yaparak elde ettikleri bilgilerle yasal olarak dava açtıklarını, artık unutulan ve belediyelerden alınmaması gereken büyük miktarlarda paralar kazandıklarını söyledi.
500’LÜK YER 5000’LİK OLUYOR
“Avcı avukatlar”ın astronomik paralar kazandıklarını kaydeden Gökçek, şunları söyledi: “Mesela herhangi bir yerde Kamu Ortaklık Payı (KOP) varsa, buradaki yerlerde hangi kamu kuruluşu adına geçiyorsa, kimi yakalarlarsa parayı onlardan alıyorlar. Vatandaş KOP’tan artık vazgeçmiş, bu avukatlar KOP’ları topluyor ve vatandaştan yok parasına alıyor, üst üste koyduğunuz zaman 10 dönüm yer ediyor. Aldıktan sonra dava açıyor. Normal şekilde bizim anlaşarak 100 liraya alacağımız yer karşımıza 500 TL olarak, 500 TL’ye alacağımız yer de 5000 TL olarak çıkıyor. Mahkeme kararıyla otomatikman ödüyoruz.
120 TRİLYONUMUZ GİTTİ
Dikmen Vadisi’nde de benzer bir durum yaşadık. Biz planı yaptık yaptıktan sonra anlaştığımız kişilerle arazileri belli yerlerde topladık, anlaşmadığımız kişilerin de arazilerini ayarladık. Bizimki iki emsal ise onlarınki de iki emsal. Ancak bir avukat hanım her taraftan vekaletler toplayarak, ‘Belediye ile kesin anlaşma yapmayın, size verdiği arazinin üzerine siz kendi binanızı yapmayın, ben size çok yüksek miktarda para ile burayı kamulaştırmasız el atma ile paramı alacağım’ dedi. Gittik bu konuyla ilgili kanun da çıkarttık. Her şeye rağmen bizim orada kamulaştırmasız el atmada 120 trilyon paramız gitti, avukat hanım da trilyonlar aldı, avukatlık bedeli olarak.”
HAFRİYAT 30 YILLIĞINA ANFA’YA VERİLDİ
Öte yandan Meclis, Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki ve tasarrufundaki hafriyat sahalarının 30 yıllığına ve aylık 5 bin TL bedelle ANFA Ankara Altınpark A.Ş.’ye verilmesini öngören Başkanlık Yazısı’nı gündemine aldı.
CHP Grubu adına görüşlerini açıklayan Doğan Yılmazkaya, sürenin çok uzun olduğunu belirterek maddeye olumlu bakmadıklarını açıkladı. Başkan Gökçek ise yatırım yapılabilmesi için uzun süreli verildiğini belirterek, “Biz bu tip şirketlerimize verdiklerimizi bugüne kadar istikrar olması için, yatırım olması için uzun süreli veriyoruz, yoksa tesis kurulamaz” diye karşılık verdi. Başkanlık yazısı oy çokluğu ile kabul edildi. İlçe belediyelerinin su ve kanal hizmetlerinde, bu ilçelerin 2014 Ocak ayında hazırlamış olduğu tarifelerin devam etmesi yönündeki öneri ise oy birliği ile kabul edildi. ANKARA /