Bildiride, Çin ile Rusya’nın uydu navigasyon alanında uzun vadeli işbirliğini güçlendireceği, iki ülkede Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu kurulması suretiyle çifte kazanca dayalı ortaklığın başlatılacağı belirtildi.
Çin ve Rusya arasındaki uzay işbirliği, Ay ve derin uzay keşfi, özel malzeme geliştirme, uydu sistemleri, uzaktan algılama ve uzay çöplüğü görüntüleme gibi birçok konuyu kapsıyor.
Ortak bildiriye göre, Çin ve Rusya Beidou ve GLONASS uydu sistemleri arasındaki kaynaşmayı kuvvetlendirecek. Çin ve Rusya’da söz konusu iki uydu sistemini izleme istasyonlarının kurulması planına ilişkin çalışmalar hızlandırılacak.
Çin Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Grubu 2. Araştırma Enstitüsü Uzmanı Yang Yuguang basına verdiği demeçte, uydu navigasyon sistemlerinin birbirleriyle uyumlu hale getirilmelerinin yeni bir küresel eğilim olduğunu, böylece abonelere daha kaliteli hizmet sunabileceklerini kaydetti. Yang Yuguang, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyanın başlıca navigasyon sistemlerinde pasif konumlandırma ve zaman farkına göre konumlandırma konseptleri uygulanıyor. Bu konseptlere göre uydu sayınız ne kadar fazla olursa, veri doğruluğu da o kadar yüksek olacak. Yani daha hızlı konumlandırma yapabilirsiniz. Dünyada başlıca uydu navigasyon sistemleri, daha çok sayıda farklı navigasyon sistemlerinden sinyal alabilecek şekilde tasarlanıyor. Bu şekilde abonelere daha kaliteli hizmet sunulabilecek. ”
Radyoizotop ısı ünitesi alanında da iş birliği yapılabilir
Yang Yuguang, Çin ve Rusya’nın uydu navigasyon işbirliği konusunda birbirini tamamlayabileceğine işaret ederek, iki ülkenin ortak izleme istasyonları kurmasının navigasyon doğruluğunu artırabileceği, böylece iki tarafın çifte kazanç elde edebileceği değerlendirmesinde bulundu. Bildiride ayrıca Çin’in önümüzdeki yıllarda Ay keşif çalışmalarını ilerleteceği, bu bağlamda Chang’e-6, Chang’e-7 ve Chang’e-8 uzay araçlarını fırlatacağı ve diğer ülkelerle Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu kuracağı bildirildi.
Uzman Yang, “Çin uzay bilimleri sahasında tecrübeli ülkelere kıyasla biraz geç gelişmiş olsa da son yıllarda muazzam ilerleme kaydetti. Örneğin, son misyonda Chang’e-5 Ay keşif aracı Ay’dan toprak örnekleri topladı ve Ay yörüngesinde insansız kenetlenme gerçekleştirdi. Bu misyonun zorluğu, insanlı Ay keşif görevleri ile kıyaslanabilir nitelikte. Öte yandan Chang’e-5’in algılayıcılarında birçok ileri teknoloji kullandık. Tüm bunlar Çin ve Rusya arasındaki işbirliğine zemin oluşturacaktır. Rusya uzay teknolojileri konusunda deneyimli, özellikle Radyoizotop Isı Ünitesi teknolojisinde lider konumunda. Bu konuda Çin, Rusya’yı örnek alabilir” diye konuştu.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı