Çinli otomotiv şirketi BYD, 2040 yılı itibarıyla benzinli ve dizel motorlu araç üretimini durduracağını açıkladı. Sıfır emisyonlu orta ve ağır araçlara geçiş konusunda hazırlanan küresel mutabakatı da imzalayan BYD, 2030 yılı itibarıyla sıfır emisyonlu orta ve ağır kamyonetlerin satışının toplam satıştaki payı yüzde 30’a, 2040 yılına kadar da yüzde yüze ulaşacak.
Şirketten edinilen bilgiye göre, BYD tarafından satılan yeni enerjili araçlar sayesinde ekim itibarıyla küresel karbon salınımında 8 milyon tonun üzerinde düşüş gerçekleştirildi. BYD kamyonet alanındaki düzenlemeleri en erken yapan şirketlerden biri. Yeni enerjili kamyonetlere ilişkin Ar-Ge çalışmalarına 2012 yılından bu yana yatırım yapan BYD, 2015 yılında da elektrikli ağır kamyonetlerin geniş çapta üretimini ve piyasaya yönelik faaliyetleri başlatmıştı.
Benzinli araçların piyasadan çekilmesi için Hainan’da pilot uygulama
Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nden açıklanan verilere göre, ekim ayında yeni enerjili araçların üretimi bir önceki aya göre yüzde 12,5 artarak 397 bine, satışı ise yüzde 7,2 artarak 383 bine ulaştı. Her iki sayı de geçen yıla göre yaklaşık 1,3 kat yükseldi.
Halihazırda Hollanda, Norveç, İngiltere ve Fransa gibi birçok ülke, benzinli ve dizel motorlu araçların satışının yasaklanması için takvim ortaya koydu. Volkswagen ve Volvo gibi birçok otomotiv şirketi de bu yönde bir takvim belirledi.
Çin’de ise, benzinli ve dizel motorlu araçların piyasadan çekilmesi için Hainan eyaletinde pilot uygulama başlatıldı. Plana göre, Hainan’da 2030 yılı itibarıyla tamamen yeni enerjili araç kullanılacak. Denemenin başarılı olması halinde, uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırılması bekleniyor.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı