Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2024'te MSB, 140 Tatbikat Gerçekleştirip, 390 Bin Askeri Silah Altına Aldı
2024'te MSB, 140 Tatbikat Gerçekleştirip, 390 Bin Askeri Silah Altına Aldı
KVKK, 2024'te 552 Milyon Lira Para Cezası Uyguladı
KVKK, 2024'te 552 Milyon Lira Para Cezası Uyguladı
Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 11 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 11 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
28. Dönem TBMM'de Bağımsız Milletvekili Sayısında Rekor Artış
28. Dönem TBMM'de Bağımsız Milletvekili Sayısında Rekor Artış
Ankara'da DEAŞ Operasyonu: 11 Şüpheli Gözaltında
Ankara'da DEAŞ Operasyonu: 11 Şüpheli Gözaltında
HABERLER>GÜNDEM
14 Eylül 2011 Çarşamba - 09:38

Çırak bulunamıyor

Bir zamanlar çok sayıda kişinin geçim kaynağı olan ayakkabı tamirciliği can çekişiyor. Eski ustalar yetiştirecek çırak bulamamaktan yakınıyor. Ustalar, “Çırak bulamazsak sanatımız bizimle birlikte ölecek” diyor.

Çırak bulunamıyor

ESKİDEN çok sayıda kişinin geçim kaynağı olan ayakkabı tamirciliğinin ustaları, yetiştirecek çırak arıyor. 40 yıldır ayakkabı tamiriyle uğraşan ayakkabı tamircisi Esraim Demircan, insanların mesleğe artık eskisi gibi ilgi göstermediğini söyledi. Vatandaşın eskiyen ya da yıpranan ayakkabılarını tamir ettirmek yerine  aynı fiyata yenisini almayı tercih ettiğini belirten Demircan, birkaç yıl öncesine kadar her mahallede bulunan ayakkabı tamircilerinin şimdilerde birer birer dükkan kapattığını anlattı. Demircan, ailelerin, çocuklarını “geçinemez” endişesiyle ayakkabı tamirciliği mesleğine yönlendirmediğini, bu nedenle de kendilerine çırak olarak  kimsenin başvurmadığını dile getirerek, “Eskiden anne, babalar okumaya niyeti olmayan çocuklarını bize getirip ‘eti senin, kemiği benim’ derdi. Şimdi ise bu mesleği seçerse aç kalmasından korkuyorlar. Beni de babam yaramaz bir çocuk olduğum için orta okuldan sonra bir ayakkabı ustasına emanet ederek mesleğe  yönlendirmişti. İyi ki böyle yapmış. Vasıfsız, işsiz güçsüz olmaktan kurtuldum, bir zanaat öğrendim, çoluğuma, çocuğuma alın terimle bakıp okutuyorum” dedi.
Mesleğimizi küçümsüyorlar
Mesleği devam ettirecek hiç çırak olmadığının altını çizen Demircan, “Aileler çocuğunu berbere çırak veriyor, ama bizim mesleğimizi küçümsüyor,  getirmiyor. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse kalmadı. Bizler de  ölünce ayakkabı tamirciliği maziye karışacak. Anne babalar korkmasın, mesleğini layıkıyla yapanlar aç kalmaz, hatta ilerde mesleği yapan nadir ustalardan biri  olup tarihe geçer” diye konuştu. Bu işten geçmişte çok iyi paralar kazandıklarının altını çizen Demircan, şöyle konuştu: “Eskiden çok güzel gelirimiz vardı, ama şimdi de işini edebiyle, iş ahlakıyla, alın teriyle yapanlar için umut var hala. Sonuçta pahalı ve kaliteli  ayakkabı alanlar bunları küçücük bir sorunda gözden çıkarıp atmayı değil, tamir ettirmeyi seçiyor, alıp getiriyor bize. Eskiden kösele ayakkabıların altına koyduğumuz tabanlıkları bir günde bitirir çiftine 50 lira alırdık. Son zamanlarda ise bir ayda bitiriyoruz.”

Fabrikalarda en genç usta 46 yaşında

ANKARA Ayakkabı ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun ise üretimde de, tamiratta da meslekte artık çırak yetişmediğini bildirdi. Fabrikalarda en genç ustanın 46 yaşında olduğunu dile getiren Uzun, Çin  mallarının artık ülkeye eskisi kadar girmediğini, Türk imalatçıların da talebe  göre maliyeti düşük olan ürünler ürettiğini, eğer alınacaksa bunları tercih  etmenin daha sağlıklı olacağını ifade etti. Uzun, “.Meslek liseleri ve bir çok ilde bulunan Mesleki Çıraklık Okulları bu anlamda büyük hizmet veriyor. Zorunlu eğitimi bitiren öğrenci bir ustanın yanında çırak olarak mesleği öğrenmeye başladıktan sonra, bu çıraklık okullarına gidip aynı anda eğitim alabiliyor” dedi.

Gelecek kuşaklara aktarılmalı

AİLELER unutmasın ki her şeyin başı bildiğin işi itinayla yapmakta gizli. Kurallara dikkat edilirse gayet güzel evinizi geçindirebilirsiniz. Herkes çocuğu doktor olsun, hakim, savcı olsun, iyi eğitim alsın ister fakat,  bence ailelerin biraz da gerçekçi olması lazım. Gençler liseyi bitirdikten sonra  hangi yöne gideceğini bilemiyor. Hele ki genç arkadaşlar, üniversiteyi de  kazanamamışsa mesleği, işi gücü olmadan hayata başlıyor. İşte biz ustalar da mesleği seçecek gençlerle ayakkabı tamirciliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz.”

 
Otobüsten indiği sırada otomobil çarptı
 
Kazaların nedeni bilgisizlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ölümle birlikte harekete geçti
Mogan ve Eymir Gölü’nü birbirine bağlayan su kanalında ölen milyonlarca ...
Beypazarı’nda şalgam üretimi başladı
Türkiye’de havuç ihtiyacının yüzde 70’lik bölümünü karşılayan Ankara’nın ...
TAV Havalimanları altı dalda ödül aldı
TAV Havalimanları, “Türkiye Yatırımcı İlişkileri Ödülleri”nde altı dalda ödül aldı.
 
Kalecik Karası’nda yılın ilk meyvesi
Kalecik Karası üzümünde yılın ilk olgunlaşmış meyveleri toplanmaya başlandı. ...
Alacakaranlıkta sessiz protesto
Başkent’te bir grup, Radyoevi önünde 12 Eylül askeri müdahalesini protesto ...
Özürlüye park kolaylığı
Özürlülere, üzerinde sakatlara özel işaretin bulunduğu plakalar yerine ...
 
Şehit mezarlarına bayrak dikildi
Kırıkkale’de son olarak Mardin’in Ömerli ilçesi kırsalında Sadık Güllü ...
Çıkma parçaya ilgi arttı
Dövizdeki yükselmeye bağlı olarak ithal otomobillerin yedek parçalarının ...
OSTiM mahkemede
OSTİM’de 3 Şubat günü meydana gelen, 20 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri