Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Yeditepe ismi ile ve klasik Türk ve İslam sanatlarının seçkin örnekleri ile İstanbul'da gerçekleştirilmesini önemli görüyorum.
Süleymaniye Külliyesi İmaret Darüzziyafe'de başlayıp Nuruosmaniye Camii, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı'nda sürecek Yeditepe Bienali sadece etkinlik mekanları ile bile şehrimizin göz alıcı zenginliğini göstermeye yeterlidir.
Burada farklı kökenlere ve mezheplere mensup sanatçıların aynı sanat dallarında vermiş oldukları eserleri bir arada sunulması esasında her türlü ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden bir medeniyet iklimine sahip olduğumuza işaret ediyor.
Bienal kapsamında sergilenecek kültür-sanat ürünlerimizin yaydığı zenginlik derinlik ve özgürlük içeriği ve kapsamı bakımından gerçekten de eşi ve benzeri olmayan bir şölendir. Nesilden nesile aktardığımız yaşadığımız ve kendi ruh dünyamızı renklerine boyadığımız sanatlarımızın bu tür faaliyetler ile uluslararası düzeyde de daha çok gündeme geleceğine inanıyorum.
Bize düşen görev medeniyet değerlerimizin tüm unsurları gibi kültür sanat hazinelerimizi ve onları üreten iklimi de nerede kaybettiniz orada aramaktır.
İyi olan güzel olan faydalı olan değerli nerede bulursak bulalım almak kullanmak geliştirmek daha iyisini yapmak ecdadımızdan bize kalan en önemli miraslardan biridir.
Medya mecraları üzerinden tüm dünyaya adeta boca edilen batı menşeli kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen ve insanın esfel-i safilin tarafını öne çıkaran mesajların elbette bir amacı var.
Bu amacın masum ve hayırlı olmadığı da açıktır. Her türlü sapkınlığı her türlü ahlaksızlığı her türlü marjinalliği sanat adı altında normalleştirme hayatımızın tabii bir parçası haline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkanlarımızı daha güçlü şekilde devreye almalıyız.
Bienalimizde 3 6 farklı ülkeden katılımcıların da yer almasını bu çabanın gerçek bir medeniyet hamlesiyle dönüştüğünün işareti olarak değerlendiriyorum. Bu bilinçte ve bu gayret ve çalışan eser ortaya koyan kültür sanatımızın özellikle gelişmesine destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Kültür sanat birikimimizi yeni nesiller başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz.
Batı dillerinde art kelimesi ile karşılanan sanat kavramı Latince düzenlemek kökünden gelirken Arapça aslında sanat yapmak etmek kökünden türemiştir.
Anlamı olarak düzenlemek var olan bir şey yeniden oluşturmayı ifade ederken yapmak çok daha derin çok daha kapsayıcı ve ulvi bir eyleme atıfta bulunmaktadır.
Bu coğrafyaların hepsinde de İslam'ın varlık ve hayat kavrayışının ortak yansımaları yerel birikimleri ve teknik kapasiteleri ile bezenmiş bir tutarlılıkla karşımıza çıkmaktadır. Hiç şüphesiz bu tablonun konumuz bakımından en önemli özelliği estetiğin ahlakla bütünleştirilmiş biçimleri ile ortaya konan ve süreklilikten asla kopmayan sanat eserlerinin üretimini sağlanmış olmasıdır.
Dolayısıyla sanatımızdaki iyilik ve güzellik anlayışının kaynağı hiç şüphesiz kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim ve alemlere rahmet olarak indirilen peygamber efendimiz aleyhissalatu vesselamdır.
Güneşin tüm evreni ve ısıttığı gibi bu temel kaynaklar da bize hayatımızın her alanında ve sanatımız da yol göstermekte ilham vermekte motivasyon sağlamaktadır. Bu kaynaklara ne kadar yaklaşırsak o derece sanat Yani yapmak eyleminde de başarılı oluruz.
Diğer medeniyetlerin sanat adına insanlığa sundukları birikime tezahürleri itibariyle bir kısmına katılmasak da biz saygı duyuyoruz. Bunlar içinde kendi sanat ve estetik anlayışımıza uygun olanları beğenmekte esinlenmekte sahiplenmekte behiste yoktur. Ama bu durum kendi sanatımızdan ve ona kaynaklık eden değerlerimizden bir kopuşa sebep olmamalıdır.
Edebiyattan resme geleneksel sanatlardan model forumlara kadar tüm sanat faaliyetlerimizde insanı ve tüm varlıkları içine alan daha büyük daha ilahi bir kaynağı yöneldiğimiz de yapabileceklerimizin sınırının olmadığını göreceğiz.
Batının adına yaratıcılık dediği ama aslında mevcudu düzenlemekten ibaret olan sanat anlayışıyla insanın yapabileceklerinin sınırını beşeri kavrayışın ötesine taşıyan bu sanat yaklaşımının mukayesesini erbabının takdirine bırakıyoruz. Biz kendi medeniyetimize kendi tarihimize kendi kültür sanat birikimimize sahip çıkmak bunları daha ileriye taşımak için üzerimize düşenleri samimiyetle yerine getirme sürdüreceğiz.
Bir kez daha gerçeği aramak yakından görmek ise işte Süleymaniye hemen yanı başımızda ona bakıyor ve diyoruz ki;" Ey Mimar Sinan Allah sana rahmet eylesin" 700'ü aşkın eserle hayatını teşhis eden böyle bir üstat var böyle bir mimarımız var ve bu muhteşem eseri ortaya çıkaran mimarımız var. Bir kez daha Yeditepe Bienali'nin medeniyetimize ülkemize şehrimize hayırlı olmasını diliyorum."
Hibya Haber Ajansı