Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde ki muhalefete rağmen Türk ekonomisine kontak kapattırmayacağız.
Türkiye 2020 yılında büyüme kaydeden iki ülkeden bir oldu.
Türkiye'nin salgın döneminde ekonomisinin en hızlı toparlayan G20 Ülkesi olması bekleniyor.
Büyüme oranında itici gücün mal ve hizmet ihracatı olduğunu görüyoruz. Bu dönemde net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 6,8 puan olarak kaydedilmiştir.
Türkiye ekonomisi 2020'nin ekim ayı itibariyle salgın öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur.
İstihdam bakımından ancak 2023 yılının 3. çeyreğinde toparlanması öngörülürken Türk ekonomisi dinamik yapısı ile salgın öncesi seviyelere hızla ulaşmayı başarmıştır.
Her kriz aynı zamanda beraberinde birçok fırsatı da getirir tarih boyunca küresel kriz dönemlerini iyi değerlendiren ülkeler ekonomik bakımdan çok büyük sıçrama yapma imkânına da kavuşmuşlardır. Bugün küresel ekonomiye yön veren ülkelere baktığınız da bu gerçeği göreceksiniz.
Siyasi istikrarsızlık sorunları sebebiyle çok uzun yıllar kriz dönemlerinde önüne açılan bu fırsat pencerelerini kullanamadı.
Her 10 yılda bir tekrarlanan darbeler milletimizi fakirleştirirken çalışmadan üretmeden hiçbir riske girmeden parasına para katmaya alışmış bir avuç rantçının "elit 'in" dağda zenginleşmesini sağladı.
Millet kaybederken memur işçi işadamı esnaf üretici kaybederken krizden nemalanan bu seçkin elit kadro kazanmaya palazlanmaya servetini arttırmaya devam etti.
Serbest piyasa ekonomisi anlayışıyla rekabeti esas alan şeffaf ve öngörülebilir politikalarla ülkemizi kalkındırdık güçlendirdik. Türk ekonomisinin özellikle son 2 yılda yakaladığı başarının sırrı işte büyük değişimde gizlidir.
Türkiye ilk defa krizlerin altında ezilen değil prizleri yöneten Hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna gelmiştir nedeniyle ortaya çıkan alternatif tedarikçi arama bölgeselleşme eğilimleri ülkemizin küresel tedarik zincirlerinde ki coğrafi avantajını öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü daha da açmıştır.
Geçtiğimiz yılın 3. çeyreği itibariyle ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1 üzerine çıkmıştır.
Tarihimizde ilk defa 200 milyar doları aşan orta vadeli program hedeflerinin de ötesine geçmiştir.
Şimdi burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki 2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre %32,9 oranında artışla rakamı açıklıyorum 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Dünden bugüne ulaştığımız bir rekor kıymetli dostlarım bundan 19 yıl önce nerede başladık. 36 milyar dolardan devraldığımız ihracatı 2021 yılında 6 kattan fazla artırarak 225 milyar 368 milyon dolara çıkarmayı başardık.
Sadece 87,6 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi 2021 yılında buraya da dikkat 496,7 milyar dolara ulaştı.
Dış ticaret açığımız ise önceki yıla göre %7,8 azalışla 45,9 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 5,8 puan artışla %83,1 yükseldi.
33.523 ihracat yapan firma varken 2021 yılı sonu itibariyle ihracatçı firmalarımızın sayısı Allah'a hamdediyorum 101 bin 386 ya çıktı.Daha önemlisi 2021 yılında ihracat ailemize katılan yeni firma sayımız 32 bini aşmış 43.264 firmamızda yeni pazarlara ihracat gerçekleştirmiştir. Önce 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan yalnızca 5 ilimiz varken bu sayı hamdolsun 21'e yükselmiştir.
Anadolu'daki vatandaşın durmuyor Gaziantep'te durmuyor Eskişehir'de durmuyor ve dünyanın neresinde bir pazar varsa bu pazarları dolaşıyor.
2021 yılında 81 ilimizin tamamıyla icat yaparken 78 ilimiz geçtiğimiz yıla göre ihracatını artırmayı başarmıştır. İhracat yapılan 75 fasıl ürün grubunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerlerine ulaştık.
En fazla ihracat artışı nereye biliyor musunuz Amerika.
En önemli ticari ortak Avrupa Birliği'ne ihracatımız %33 oranında artarak 93,1 milyar dolara çıktı.
İhracatımız bir bölgeye odaklanmak yerine dengeli şekilde tüm dünyaya yayılması sağlandı.
Şimdi ilginç bir rakam vereceğim. İhracatımız Güney Amerika'ya yüzde 86,6 Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkelerine %29 yakın ve Ortadoğu ülkelerine %22,6 Kuzey Afrika bölgesine %44,8 oranında artış göstermiştir.
İhracatımızı değer bazında en fazla arttırdığımız ülkelere bakacak olursak Amerika Birleşik Devletleri'ne %44,6 artışla 14,7 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne %94,3 artışla 5 buçuk milyar dolara Birleşik Krallığa %22 artışla 13,7 milyar dolara ulaştık.
Sektörlere baktığımızda demir çelikte %70,9 oranında artışla 25,9 milyar doları, motorlu kara taşıtlarında %13,3 artışla 25 milyar doları, makinede %23,7 oranında artışla 20,8 milyar doları, hazır giyimde %22,2 oranında artışla, 18,3 milyar doları yakaladık. Bu rakamlarla Türkiye birçok sektörde dünya ticaretinde söz sahibi bir ülke haline gelmiştir. Yanında katma değer olarak da artan ihracatımızın kilogram birim değeri ise yüzde 17 yükselişle 1,29 dolara çıkmıştır.
Türk lirası ile ihracat işlemlerimizi ise 2021 yılı itibariyle 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerimizi milli paramız ile gerçekleştirdik. Türk Lirası ile yaptığımız dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaşmıştır.
Bu doğrultuda turizm ve lojistik dışındaki hizmet sektörlerinden yazılım bilişim ve oyun sektörlerinde 10 milyar dolar sağlık turizminde 5 milyar dolar eğitim hizmetlerinde 3 milyar dolar dizi film ve kültürel hizmetler sektöründe 2 milyar dolar ihracata kısa zamanda ulaşacak bir yol hayata geçirdik.
2022 yılı ekonomik büyüme hedefimizi %5 olarak belirledik. Güçlü performans sayesinde orta vadeli programın geçtiğimiz yılki hedefini zaten aşmıştık. Bu programda önümüzdeki sene için yaklaşık 231 milyar dolarlık ihracat belirledik. Gelecek yıl bu rakamın üstüne çıkacağımıza ben inanıyorum.
Onun için 2022 hedeflerimizi 250 milyar dolar olarak revize diyoruz.
Eylül ayındaki son buluşmamızda ihracatı geliştirme az önce Başkan söyledi ihracatı geliştirme anonim şirketinin müjdesini hatırlayın vermiştim. ihracatçılarımızın finansmana erişimini iyileştirmeyi ve teminat sorunlarını çözmeye hedefleyen bu şirketi kısa sürede kurduk.
Tabii bu arada inşallah finans merkezimizde bir an önce harekete geçireceğiz.
Katma değer oluşturan tüm sektörlerimize yönelik yeni destek programlarını devreye alıyoruz. Hazırlıkları devam eden uzak ülkeler stratejisinin tanıtımını önümüzdeki günlerde yapacağız.
Kara, deniz, hava ve demiryolu altyapılarımızı iyileştiriyor yeni lojistik çözümler geliştiriyoruz. Dünyanın farklı bölgelerine daha etkili erişim imkanı sağlayan yurtdışı lojistik dağıtım ağları projemizi yakında sizlerle paylaşacağız.
Ülkemizi elektronik ihracatta da gider ülkeler arasına taşımak için yeni stratejiler tasarlıyoruz.
Siz ihracatçılarımızdan ülkeye ve millete dahil hiçbir vizyonu olmayan felaket tellallarına kulak asmadan yolunuza devam etmenizi bekliyorum.
Türkiye Cumhurbaşkanı olarak bu düşüncelerle sözlerime son verirken 225 milyar 368 milyon dolarlık rekor ihracatımızın milletimize ve sizlere tekrar hayırlı olmasını diliyorum."
Hibya Haber Ajansı