Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Bugün aynı zamanda Ukrayna ile tesis ettiğimiz diplomatik ilişkilerin 30 yıl dönümüdür.
Dolayısıyla bu ziyaretimiz bizim için ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır. Sayın Zelensky ile ikili görüşmemizin ardından konsey toplantımıza da başkanlık edeceğiz. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla gözden geçireceğiz.
Ortak gündemimizde yer alan önemli bölgesel ve uluslararası konularda da fikir teatisinde bulunacağız. Muhtelif alanlarda anlaşmalara imza atarak ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendireceğiz.
Ukrayna ile ilişkilerimiz son yıllarda özellikle ticaret yatırımlar turizm ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi mesafeler kat etmiştir. Salgına rağmen geçtiğimiz sene 2 milyonu aşkın Ukraynalı dostumuzu Türkiye'de misafir ederek yeni bir rekora imza attık.
İkili ticaret hacmimiz de 2020 yılına kıyasla yaklaşık %60 artarak 7 buçuk milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize varma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz.
Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağım Serbest Ticaret Anlaşmasının bu hedefe bizi kısa zamanda ulaştıracağımıza inanıyorum.
Ukrayna'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları ve bölgede yaşanan gerilimi yakından takip ediyoruz. Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destek dediğimizi her platformda dile getiriyoruz.
Bizde bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hakim kılmak ve tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz. İtilafın barışçı yöntemlerle ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiği aşikardır. Bölgemizde barış ve güven ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bu vesile ile bir kez daha vurguluyorum.
Ukrayna ile ilişkilerimizin ana unsurlarından olan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumuna özel ihtimam gösteriyorum. Kiev'de yapacağımız görüşmelerin gündeminde her zamanki gibi bu konuda üst sıralarda yer alacaktır.
Kiev'deki temaslarımızın Ukrayna ile ilişkilerimizin güçlenmesine önemli katkılarda bulunacağını da inanıyorum. Görüşmelerimizin ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını özellikle temenni ediyorum.
Bu vesile ile dün müşerref olduğumuz mübarek üç aylarınızı tebrik ediyorum.
Soru1 : Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'ye önümüzdeki günlerde bir ziyaret gerçekleştirmesini de bekliyoruz. Bu ziyaretin tarihi yeri kapsamı netleşti mi?
Bugün Sayın Zelensky ile görüşmemizi yapacağız ardından da Çin ziyaretinden sonra Putin Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğini bizlere bilgisini vermişti. Bu iki ziyareti yapmadan onlarla bu görüşmeleri gerçekleştirmeden hangi taşı nereye koyacağımızı düşünmek doğru olmaz. Ama bu görüşmeleri yaptıktan sonra da tabii neyi nereye oturacağımızı ve bu bölgenin önemli bir ülkesi olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki olumsuz gelişmeleri görmek yaşamak bizler için doğru bir gelişme değil. Onun için de bu her iki ülkenin arasındaki sıkıntılı dönemi inşallah başarı ile atlatmayı zira kendi aralarında da bu ülkelerin temsilcileri sürekli bizim ve Ukrayna için bir işgal söz konusu değildir. Biz bir savaştan yana değiliz ifadelerini kullanıyorlar.
Soru2- Kabil Havalimanın güvenliği konusunda Katar ile bir anlaşma yapılmıştı buradaki süreç ne durumdadır?
Kabil Havalimanına inen bir yolcu uçağı Taliban'ın kabul etmeyeceği şekilde birçok yolcunun bulunması bu süreci biraz olumsuz etkiledi. Biz tabii bu işin olumlu şekilde gelişmesi halinde Katar'la buradaki desteğimizi sürdüreceğiz ve Kabil Havalimanında bu şekilde ele almak suretiyle bu süreci işletelim istiyoruz ve görüşmelerimiz her iki ülke arasında devam ediyor temennim odur ki bunu başarıyla bitiririz ve bir sonuca ulaştırırız.
Soru3- İsrail Cumhurbaşkan'ın Türkiye'ye ziyareti söz konu tarih ve kapsamı belli oldu mu?
Mart ayının ortalarında inşallah bu ziyaret gerçekleştirecek ve bu ziyaretle beraber tabii ikili ilişkilerimizi geleceğe yönelik çok daha farklı bir zemine olumlu istikamette oturtmanın gayreti içerisinde olacağız. Bizim bu yaklaşımımız aynı şekilde İsrail tarafında da mevcuttur ve şu an belki de gelmesinden önce onların özel temsilcileri bize geldiği gibi biz de özel temsilcimizi İsrail'e göndererek çalışmayı arkadaşlarımızda yapacaklar ve buna göre de süreci başlatacağız.
Soru4- Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne sevk edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Açık ve net söylüyorum bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bunu çok net söylüyorum ve şu anda bizim mahkemelerimizin de bu konuda vermiş olduğu bir karar var bu konuda AİHM ne demiş Avrupa Konseyi bu konuda ne demiş bu da bizi çok ilgilendirmiyor.
Soru5- Yunanistan'ın düzensiz göçmenlere yönelik uluslararası hukuka aykırı uygulamaları devam ediyor. Türkiye her defasında tavrını net şekilde ortaya koymasına rağmen hem Avrupa Birliği hem de dünya bu konuya sessiz kalıyor. Önümüzdeki dönemde bu konuda bir adım atılması gündeminizde mi.?
Her şeyden önce 12 tane insanı orada dondurarak ölümüne seyirci kalmak öyle yenilir yutulur bir şey değil fakat Yunanistan'ın bu alışılmış tavrını ilk defa yaşamıyoruz.
Hatta yani botlarda şişlenerek biliyorsunuz batırılan ve ölüme mahkum edilen nice insanlar oldu.
Şişlenmek suretiyle bu botların batırılması ve buralarda insanların ölüme mahkum edilmesi Yunanistan'ın alışılmış insanlara yönelik tavrının ne olduğunu göstermesi bakımından çok önem maalesef Yunan medeniyetinin adeta bir göstergesi imiş gibi bir yapı var.
Bu konu ile ilgili olarak bugüne kadar Avrupa Birliği hep sessiz kalmıştır dünya sessiz kalmıştır ve bundan önceki adetlerini değiştireceklerine ben hiç ihtimal vermiyorum.
Dünyada hangi ülkenin lideri ile görüşürsek onların önüne koyacağız ve bu mücadelemizi dünyanın gözleri önünde sürdüreceğiz. Çünkü bu insanların ölümüne seyirci olanlara karşı bizim de tam aksine bir vazifemizdir bu vazifemizi de en güzel şekilde yerine getireceğiz. Çünkü biz mazlumların yanında olmayı sürdüreceğiz. Bunu bir insani ve İslami görev olarak telakki ediyoruz."
Hibya Haber Ajansı