Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’na katılan iş çevresinden liderler ve politika yapıcılar, günden güne ciddileşen gıda krizine karşı bazı ülkelerin korumacı hareketlere geçtiğini, bunun sorunu daha karmaşık hale getirip daha geniş kapsamlı ticaret savaşına yol açabileceğini belirtti.
Hindistan son 6 yılda ilk kez şekerin ihracatını yasakladı. Bu, gıda tedarikinin daraldığı ve fiyatlarının durmadan yükseldiğinin işareti olarak yorumlanıyor. Bunun yanı sıra, dünyanın en büyük palmiye yağı ihracatçısı Endonezya, yiyecek yağı ambalajına yönelik sübvansiyonu kaldırdı, yerli rafine işletmelerinde kullanılan ham maddelerin fiyatları sınırladı.
Uluslararası Para Fonu IMF’nin Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, gıda güvenliğine değinirken, bunun ciddi bir sorun olduğunu ve tüm tarafların acilen müzakere yaparak kapsamlı ticaret savaşını önlemesi gerektiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda Programı İcra Direktörü David Beasley, Rusya-Ukrayna krizinden önce dünyanın zaten sıra dışı bir gıda kriziyle karşı karşıya bulunduğunu, gıda maliyetleri, emtia ürünlerin fiyatları ve nakliye maliyetlerinin sırayla 1, 3 ve 4 misli arttığını söyledi. Beasley, geçen 4-5 yılda “açlığa ilerleyen” nüfusun 80 milyondan 276 milyona kadar çıktığını sözlerine ekledi.
Dünyanın en büyük et işletmesi JBS SA’nin CEO’su Gilberto Tomazoni ise, gıda krizinin çözülmesi için bir başka çözümün gıda israfını gidermek olduğunu dile getirdi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı