Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Mayıs ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %40,88 azalarak 9,96 milyar USD’ye gerilerken, ithalat ise aynı dönemde %27,69 azalarak 13,41 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Mayıs döneminde %104,2 artışla 3,44 milyar USD oldu.
Mayıs ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, Irak ve İngiltere takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2020’de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, tüm kategorilerde (sermaye, ara malı ve tüketim) ihracat ve ithalatın Covid-19 etkilerinden dolayı çift haneli daralma gerçekleştirdiği görülmektedir.
Covid-19 virüs salgını nedeniyle dış talepteki çöküş kaynaklı hacim daralmasının yansımaları dış ticaret verilerinde görülmektedir. Özellikle Avrupa’da salgın etkisiyle beraber görülen yavaşlama ve tedarik zincirlerindeki olumsuzluk, ihracatımızın baskılanmasında ana sebep olmuştur. Dış talepteki azalmaya paralel olarak, hem iç talepteki düşüş hem de küresel ticaret hacmindeki zayıflama benzer şekilde ithalatı da aşağıya çekmiştir. Buna ek olarak Mayıs ayında gerek karantina ve kapanma önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasakları, gerekse de milli ve dini bayram tatilleri çalışılan gün sayısının azalmasına neden olarak dış ticaret hacmi üzerinde takvim etkisi görülmesine neden olmuştur. Haziran ile beraber hayata geçirilen normalleşme adımları ve büyük ekonomilerin de açılma sürecinde olması kademeli bir toparlanmayı beraberinde getirebilir. Ancak dış ticaret hacminin pandemi öncesi seviyelere dönmesi hem toparlanmanın başarısına ve hızına, hem de büyük ekonomiler arasındaki ticaret anlaşmalarının şekillenmesine bağlı olacaktır. Bu dönemde değişecek tedarikçi tercihleri de dış ticaret üzerinde ülkeler arası ağırlık değişimlerine neden olabilir. Talep bileşeninin ise genel toparlanma içinde biraz daha yavaş tepki vermesini bekleriz.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı