ÜNLÜ tiyatrocu Haldun Dormen’in balmumu heykeli, sanatçının da katıldığı törenle Dört Boyutlu Balmumu Heykel Müzesi’ndeki yerini aldı. Kentpark Alışveriş Merkezi’ndeki müzede düzenlenen törene Dormen’in yanı sıra sanatçının arkadaşı Prof. Dr. Talat Halman ve eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Prof. Dr. Halman, törende yaptığı konuşmada, kendisini dinleyenleri ara ara güldürdü. Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden Dormen’i 65 yıldır tanıdığını, ünlü sanatçının okul yıllarında da tiyatroyla ilgilendiğini anlatan Halman, şöyle devam etti:
Fena görünmüyor
“Bir gün, hamasi bir piyeste, genç subay rolünü oynadım. Haldun Dormen, benim hakkımda, ‘Sahnede fena görünmüyor. Ama neden sözlerini hep şiir gibi okuyor?’ diyor. Çocukluğumdan beri tiyatroya çok hayrandım. Ailece tiyatroya giderdik. Bir çılgınlıkla, ‘Acaba, aktör olmaya çalışsam mı?’ diye düşünmüştüm. Ardından, o eleştiri gelince, tiyatrodan vazgeçtim. Ama minnettarım, yoksa tiyatroyu deneyebilir ve rezil olabilirdim. Gerçekten iyi bir aktör değildim. Ama, Haldun Ağabeyim olağanüstü bir aktör, rejisör, tiyatro yöneticisi ve sahibi oldu. Şimdi Haldun’un balmumu heykeli açılıyor. Balmumu iyi bir isim. Çünkü Haldun bir bal insandır. Bal kelimesi onun için biçilmiş kaftandır. Ve herkesin mumla aradığı bir insandır. Onun için tam balmumudur.”
Asık suratlı
Dormen de balmumu heykelinin yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye’de böyle bir şeyin olmasının gurur verici olduğunu söyleyen Dormen, müzenin turistlerin de ilgi gösterdiği bir yer haline gelmesini istedi. Dormen, balmumu heykeli için, “Çok asık suratlı görünüyor” diyerek espri de yaptı.
Türkiye’de ilk kemik iliği bankasını Ankara Tıp açtı
ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, üniversite bünyesinde Türkiye’nin ilk kemik iliği ve kordon kanı bankası ile kök hücre enstitüsü kurulduğunu, böylece sadece kan hastalıklarında değil, aynı zamanda diğer rahatsızlıklarda da kök hücre nakli üzerinde çalışma yürütüleceğini bildirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kemik iliği ve kök hücre ile ilgili çalışmalar konusunda bilgi veren Ökten, DPT’den alınan 6.5 milyon TL’lik destekle kemik iliği ve kordon kanı bankası kurulduğunu söyledi.
Ökten, burada akrabadan verici bulamayan ve nakil bekleyen hastalar için gönüllü vericilerin verilerinin toplanacağını sözlerine ekledi.