BİR firmaya yasaya aykırı olarak ödeme yaparak, “Görevini kötüye kullandığı” iddiasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle hakkında dava açılan Haydar Mezarcı, halen Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu üyesi ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. “Bu bir skandal” diyen eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, yaptığı suç duyurusuyla Mezarcı’ya dava açılmasını sağladı.
Altı ayda tamamlama sözü
Dünya Bankası ile yapılan 4 milyon 645 bin 559 TL’lik sözleşme kapsamında, Sağlık Bakanlığı Bayburt, Artvin, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane illerinde Eğitim Sağlık Ocakları yapımı işini, Eylül 2002’de Ekşi İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret A.Ş.’ye verdi. Bakanlık adına Sağlık Projesi ile firma arasında imzalanan sözleşme ile binaların altı ayda bitirilmesi öngörüldü.
Bu arada, borçlarını ödemediği için 21 firma, Ekşi İnşaat aleyhine icra takibi başlattı. Bakanlık namına Proje Koordinatörlüğü’nü yürüten Mezarcı, Ekşi İnşaat’a ek süreler vererek, sözleşme gereği olan yüzde 10’luk gecikme cezalarını eksik kesti. Mezarcı, Ekşi İnşaat’a ait sekizinci hakediş bedeli olan 542 bin YTL’yi, “Kanun gereği öncelikle İcra Dairelerine ödemek” yerine, Ekim 2005’te Saymanlığı atlayarak direkt Dünya Bankası kredisinden firmaya ödedi.
Firmalardan suç duyurusu
Mezarcı, altı ayda bitmesi taahhüdünü yerine getirmeyen firma lehine, dört defa ayrı ayrı sözleşme tadilatı ve ek protokoller yaptı. En son 6 Ocak 2006’da sözleşme tadilatı yapılan firma, 15 Ağustos 2006’da işleri tamamlamayı taahhüt etti, ancak yine tamamlayamadı. Mezarcı, koordinatörlükten ayrılınca Bakanlık, 18 Aralık’ta Ekşi İnşaat’la sözleşmeyi feshetti. Yüzde 60-70 gerçekleşme düzeyindeki inşaatlar, yeni ek devlet ödeneği tahsis edilerek valiliklere devredildi. Alacakları üzerindeki icraya rağmen Bakanlığın usulsüz ödemesi nedeniyle Ekşi İnşaat’tan alacaklarını tahsil edemeyen 21 firma, Bakanlık aleyhine açtıkları davayı kazandı. Maliye Bakanığı Muhakemat Genel Müdürlüğü, kamu zararına sebebiyet verenlere rücu edilmesi için Sağlık Bakanlığı’na yazılı bildirimde bulundu. Rücu davasına ilişkin kararı, Akdağ verecek.
Eski Bakan da başvurdu
MHP’li Durmuş, iddialar üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu. Akdağ, savcılığın Mezarcı hakkında soruşturma açma talebini kabul etmedi. Buna rağmen savcılık, Mezarcı hakkında “Görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde res’en dava açtı. Firma yetkilileri Asım Ekşi ve Dursun Ekşi hakkında da, “görevi kötüye kullanmayı azmettirmek” suçundan kamu davası açıldı. Davanın ilk duruşması, ocak ayında yapılacak.
Bakanlık bürokratını bulamadı
YAPTIĞI suç duyurusuyla dava açılmasını sağlayan MHP’li Durmuş, bakanlığın “Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı” olan Mezarcı’ya tebligat yapılmasının aylarca sürdüğünü söyledi. Bakanlığın Hukuk Müşavirliği’ni arayarak bizzat Mezarcı’ın adresini veren Durmuş, şunları söyledi:
“Bürokratları, ‘Zaman aşımına girerse, işi savsaklamaktan sizi dava edeceğim’ diye uyardım. Nihayet, tebligat yapılmış ki, bu konuda şikayetçi olduğum için dava açıldığına dair bana yazı geldi. O firmaya, usulsüz olarak o parayı verirken Mezarcı’nın ne çıkarı vardı, merak ediyorum.
Tahrifat yapıldı
Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanı Muhammed Gedik, müfettiş raporlarını değiştiriyor, ‘başkanlık görüşü’ diye bugüne kadar hiç görülmediği şekliyle teftiş raporlarına eklemeler, tahrifatlar yapıyor. Savcılık Gedik için de soruşturma istedi, izin verilmedi. Danıştay’a başvurdum.Danıştay’dan karar çıkarsa, bunlar da soruşturulabilecek. Gedik, savcılığın Mezarcı hakkında dava açtığı konuyu, 2007’de Mezarcı’nın, ‘iyi niyetli’ olduğu gerekçesiyle bakan onayı alarak, inceleme dahi yaptırmadan dosyayı kapattı.”