Obezite Diyetisyenliği Derneği ve Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin katkılarıyla Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından ‘Hastalıklarda Beslenme Sempozyumu: Karbonhidrat Sayımı’ sempozyumu düzenlendi. Zayıflamak için ekmek veya makarnadan uzak durulması gerektiği algısının yanlış olduğunu kaydeden Obezite Diyetisyenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, günlük olarak karbonhidrat tüketiminin yetişkin bir bireyde 130 gramın altına düşmemesi gerektiğine dikkat çekti. Şanlıer şu bilgileri paylaştı:
ANA BESİN KAYNAĞIMIZ
“Yeterli ve dengeli beslenmede karbonhidratların önemli bir yeri bulunmaktadır. Günlük enerjimizin yüzde 50-60’ını karbonhidratlardan sağlıyoruz, dolayısıyla da karbonhidratlar en çok kullandığımız besin ögesi grubudur. Karbonhidratlar içerisine ekmek, makarna, tahıl grubu, buğday unu, arpa, yulaf gibi ürünlerin hepsi bizim ana besin kaynağımız. Dolayısıyla günlük beslenme programlarımızdan makarnayı, ekmeği veya bulguru çıkaralım diye bir şey yok. Zaten biz zayıflama diyetlerimizde de mutlaka tahıl grubunu kullanıyoruz.
ÖNEMLİ OLAN PİŞİRME TEKNİĞİ
Makarnayı her şekilde kullanabiliriz, bizim için önemli olan pişirme tekniğidir. Makarnayı etli ürünlerle tüketecekseniz ana yemek olarak veya sebzeyle birleştirerek tükettiğinizde daha sağlıklı olmuş oluyor. Hepimizin fiziksel aktivitesi, yaşı, özel durumu veya hastalıkları var burada önemli olan gereksinimiz kadar tüketmek.