Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı'nın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Mesajı Yayınladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı'nın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Mesajı Yayınladı
Türk Akademisi, 2024'te 30 Proje ile Bilimsel İşbirliğini Güçlendirdi
Türk Akademisi, 2024'te 30 Proje ile Bilimsel İşbirliğini Güçlendirdi
TSK, Irak'ın Kuzeyinde 14 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
TSK, Irak'ın Kuzeyinde 14 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
Devlet Memurları Kanunu'nda Önemli Değişiklikler Yürürlüğe Girdi
Devlet Memurları Kanunu'nda Önemli Değişiklikler Yürürlüğe Girdi
Sağlık Bakanı Memişoğlu:Koruyucu Sağlık Hizmetleri Önceliğimizdir
Sağlık Bakanı Memişoğlu:Koruyucu Sağlık Hizmetleri Önceliğimizdir
HABERLER>EKONOMİ
27 Ekim 2020 Salı - 12:33

Ekonomik gelişmeler

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. 8.05-8.00 seviyeleri aşağı yönde izlenebilir.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış beklemekteyiz. Türk hisse senetlerinin dünkü kayıpların bir kısmını telafi etmesini bekliyoruz. Birçok hisse senedinin 3.Çeyrek finansal sonuçları beklentilerin üzerinde geldi. Bu nedenle bu seviyelerden tepki gelmesini muhtemel görüyoruz fakat gelecek olan siyasi haberlerin yaratacağı etkileri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1127.00 – 1170.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Hafta başlangıcı global çapta tüm finansal varlıklar açısından zor bir günün takibi şeklinde gerçekleşti. ABD başkanlık seçimleri öncesinde oluşan ve anlamakta güçlük çekilen iyimser yaklaşım ötelenen risklerin farklı başlıklar nezdinde de olsa yeniden hatırlanması ile birlikte satışın boyutunda genişlemeye zemin hazırladı. 27 Ekim işlemleri negatif yaklaşımın sürmesi ile birlikte kısmen sakinlemeye işaret etmekte.

Hafta sonu takip edilen haber akışının gerek yerel bazda gerekse global fiyatlamaları etkileme açısından negatif yansımaları muhafaza etmesi 26 Ekim işlemlerinin genele yayılır şekilde risk iştahında bozulmaya işaret etmesine zemin hazırladı. ABD seçimleri öncesindeki son 1 aylık zaman diliminde bardağın dolu tarafını görmeyi tercih eden yatırımcılar tek bir güne sığdırmaya çalıştırdıkları işlemlerde küresel çapta artan pandemi vakalarına duydukları endişeleri ve seçime 8 gün (bugün itibarıyla 7 gün) kala yasalaşması bir hayli zor görünen mali teşvik paketi beklentilerindeki ötelemeyi pozisyonlarındaki azaltmaya dayanak olarak gördüler. Gün sonunda Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarının tamamında ciddi ölçekte olumsuz bir resim takip edilirken, Amerikan dolarına yönelik talep arttı, ABD tahvil faizlerine girişler hız kazandı. Yerel varlıklar ise farklı bir gündem ile de olsa negatif eksenden ayrışmayı başaramadı.

 

Avrupa’da hisse senetlerinin baskılanması teknoloji grubu öndeliğinde olurken, Almanya’da SAP cephesinden gelen satış rakamlarındaki revizyon ve pandemi etkilerinin 2021 ortasına dek devam ihtimaline yaptıkları atıf başta şirket hissesindeki %22’lik düşüş olmak üzere kıtanın geneline yayılan olumsuz resimde ana etken olarak belirdi. ABD’de S&P 500 endeksi 23/9’dan bu yana en olumsuz performansı sergilediği güne imza atarken, Stoxx Europe 600 endeksi ise %1.8 düşüşle kayıtlara geçti. Petrol kontratlarındaki fiyatlama $40 seviyesinin aşağısındaki resmin oluşumuna neden olurken, Suudi Arabistan gelen açıklamalar ise arz-talep arasındaki makasın 8-9 milyon varil şeklinde devam ettiğine ve atılan adımların dengelenme sağlanana dek korunmak istendiğine işaret etti. Pelosi ve Mnuchin arasındaki telefon görüşmesinden bir kez daha anlaşma çıkmazken, yüksek olasılıkla mali teşvik paketinin seçim sonrasına ve hatta Kasım ayı sonuna ötelendiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Yeni günde ise son 1 yılda aralıklarla konuştuğumuz Tayvan’a ABD’nin silah satışı konusunda Senato onayı kısmına geçilmesi nedeniyle Çin’in Boeing, Lockheed Martin ve Raytheon Technologies firmalarına yaptırım kararı alması bir diğer olumsuz başlık olarak takip edilebilir.

 

Risk iştahındaki bozulmanın küresel çapta izlendiği günde yerel varlıklar da farklı başlıklar ekseninde olsa aynı eğilimde hareket etti. TCMB faiz kararının ardından başlayan olumsuz ayrışma dün itibarıyla politik haber akışının da etkili olmasına paralel genişlerken, BİST 100 endeksinde satışlar %4’e yaklaştı, USDTRY paritesi ise ilk kez 8.00 seviyesinin üzerini test etti. Hisse senetlerindeki satış baskısının genel Avrupa yaklaşımına paralel (DAX %-3.7) olduğunu not etmekle birlikte DXY’de ciddi primlenme olmamasına rağmen liradaki ayrışmayı belirtmek gerekiyor. BİST 100’de seans kapanışına yakın artan satış baskısını ayrı tutarak 1150-1120 aralığında dengelenme isteğinin öne çıkabileceğini değerlendiriyoruz.

Piyasalar

Küresel risk iştahındaki bozulma eğiliminin öne çıktığı hafta başlangıcı işlemlerinde Amerikan dolarına olan talep arttı, güvenli liman arayışı kapsamında ABD tahvillerine girişin doğal sonucu olarak faizler geriledi. Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarının tamamına yayılan olumsuz yaklaşım sonucunda MSCI Asya Pasifik endeksi %-0.4, MSCI GOÜ ise %-0.6 ile takip edildi. Yeni gün işlemleri ise olumsuz yaklaşımın Asya nezdinde devam etmesi ile birlikte vadeli Amerikan endekslerindeki yatay-pozitif açılış eğilim şeklinde gerçekleşmekte.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.54 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-3.8 ile takip edildi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +48bp ile %14.35 olurken, 5y vadeli CDS ise %3.6 yükselişle 535bp seviyesinde gerçekleşti.

EMEA bölgesi endekslerinde satış baskısı genele yayılırken, teknoloji grubu hisselerinin söz konusu harekete önderlik ettiği görüldü. Euro Stoxx 50 %-2.93, FTSE 100 %-1.16, DAX %-3.71 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %-1.01 ile takip edildi.

 

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa’dan devralınan olumsuz resmin gün içerisinde vadeli endekslerin işaret ettiği zayıflamadan bir adım öne geçtiği bir fiyatlama ortamı söz konusuydu. Majör ABD endekslerinde satış baskısı ciddi boyutlara ulaşırken, ikinci yarıda Temsilciler Meclisi Pelosi’nin gerçekleştirdiği açıklamaların kısmen zayıflamayı sınırladığı görüldü. VIX endeksinin 3/9’dan bu yana en yüksek seviye olan 32.46’ya ulaştığı günde, Dow Jones -650 puan, S&P 500 -64 puan ve Nasdaq -189 puan ile %2 civarı değer kayıpları sergiledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da benzer eğilim içerisine girerken, Bovespa %-0.24, Merval ise %-5.55 ile izlendi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları ABD seansından devralınan olumsuz resmin devam ettiğini gösteriyor. TSİ 08.00/ NKY 225 %-0.34, Hang Seng %-1.16, CSI 300 %-0.33 ve KOSPI %-0.40 ile izlenmekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.6989 ile yuanda değer kaybına işaret ediyor.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyeleri olarak 1144-1082, direnç olarak ise 1170 bölgesini yakından izliyoruz. Lira performansı BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.
USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. 8.05-8.00 seviyeleri aşağı yönde izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 2 haftalık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15-1.17 bölgesine dek salınım ve söz konusu aralıktan uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 seviyesi üzerinde kalınmasını yakından takip ederken, 1.1890 kritik direnç konumunda. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Emlakçılık meslek olarak kabul edildi, genç istihdamın önü açıldı
 
Covid-19 beyin tutulumuna yol açıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın analizi
Altın fiyatlarında piyasaların son günlerdeki ana gündem konularından ...
Borsada toparlanma günü
Dün çok sert düşen borsalarda bugün açılışla birlikte toparlanma bekleniyor.(İnvestaz Yatırım)
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.83 düşüş ile 1,305 seviyesinden günü tamamladı.(Halk Yatırım)
 
ABD seçimlerine giderken, teşvik paketi hala askıda
Paladyum, platinin ardından haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni ...
USDTRY analizi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz hafta Ekim ayı toplantısını ...
Türkiye – ABD ilişkileri
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 42,926,013 – tedaviye pozitif ...
 
Haftalık piyasa takvimi 26-30 Ekim 2020
26-30 Ekim 2020 haftası yurt içinde Kapasite Kullanım Oranı, Sektörel ...
ECB pas geçecek
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 41,595,980 – tedaviye pozitif ...
19-23 haftası ekonomik gelişmeler
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde piyasaların odağında TCMB’nin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri