Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
12 Ocak 2022 Çarşamba - 12:47

El ve ayaklardaki morarma ve kızarıklıklara dikkat

Özellikle soğuk günlerde el ve ayaklarınızda renk değişiklikleri, solukluk, morarma, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren ve bir dolaşım bozukluğu olan raynaud sendromuna ilişkin merak edilenleri DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç. Dr. Kemal Korkmaz anlatıyor.

El ve ayaklardaki morarma ve kızarıklıklara dikkat

Özellikle soğuk günlerde el ve ayaklarınızda renk değişiklikleri, solukluk, morarma, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren ve bir dolaşım bozukluğu olan raynaud sendromuna ilişkin merak edilenleri DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç. Dr. Kemal Korkmaz anlatıyor.

Adına pek de aşina olmadığımız raynaud sendromu, genellikle soğuk ve ruhsal gerginlikler gibi nedenlerle el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi vücudun uç kısımlarındaki küçük damarların spazmı (büzüşmesi) sonucu kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak ciltte gelişen solukluk, morarma ve kızarıklıkla kendini belli eden bir hastalık. Bir tür dolaşım bozukluğu olan raynaud sendromunun iki farklı çeşidi bulunduğunu söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç. Dr. Kemal Korkmaz, hastalığın sebeplerini şöyle anlatıyor: “Raynaud sendromunu tetikleyen başlıca nedenler arasında soğuğa maruziyet ile stres gibi ruhsal gerginlikler yer alıyor. Birincil raynaud sendromu toplumda sık görülür ve eşlik eden altta yatan başka bir hastalık yoktur. Genellikle 30 yaşın altındaki kişilerde görülürken, kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır. Toplumda yaklaşık %10 oranında görülmektedir. İkincil raynaud sendromu toplumda daha az sıklıkla görülür ve eşlik eden altta yatan bir hastalık vardır.  Bazı romatizmal hastalıklar (SLE, romatoid artrit, skleroderma vb.), burger gibi bazı atardamar hastalıkları; migren, kanser ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı sinir sistemi ve hormonal sistem ile ilgili hastalıklar, sigara kullanımı, vibrasyon (titreşim) yapan aletlerin kullanımı, piyano çalmak ve daktilo kullanmak gibi direkt atardamar travmasına neden olan durumlardır. Genellikle 30 yaşın üstündeki kişilerde görülür.”

En sık belirtiler el ve ayak parmaklarında görülüyor

Doç. Dr. Korkmaz, raynaud sendromunun belirtilerinin en sık el ve ayak parmaklarında, nadiren dil, burun ve kulakların uç kısımlarında da görüldüğünün altını çiziyor. Birincil raynaud sendromunda belirtilerin genellikle simetrik yani her iki el veya ayak parmaklarında; ikincil raynaud sendromunda ise asimetrik olarak yani bir veya birkaç parmakta görülebildiğini belirten Doç. Dr. Korkmaz, sıklıkla soğuk ve stres durumlarında tetiklenen damarlardaki büzüşme sonrası etkilenen bölgenin cildinde soğukluk, solukluk, ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma oluştuğunu anlatıyor. Cildin önce soluk beyaz renkte iken sonra mavi-mor renge dönüştüğünü, damarlardaki büzüşmenin düzelmesi sonrası kan akımı artarak cildin pembe-kırmızı renge döndüğünü ifade eden Doç. Dr. Korkmaz, “Birincil raynaud sendromunda etkilenen bölgede yara ve kangren oluşumu pek görülmez. İkincil raynaud sendromunda yara ve kangren oluşabilir” diyor.

Soğuk ortamlarda mutlaka eldiven ve çorap kullanın

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç. Dr. Kemal Korkmaz, raynaud sendromunun tedavisinde amacın altta yatan hastalıkları ve durumları tedavi ederek,  atakların sıklığı ile şiddetini azaltmak ve doku hasarını önlemek olduğunu söylüyor. Tedavi sürecinde öncelikle soğuğa maruziyetten kaçınılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Korkmaz, şunları söylüyor: “El ve ayaklarınızı sıcak suyla yıkanmalı, soğuk ortamlarda sıcak tutan eldiven ve çorap giymelisiniz. Stresi ve ruhsal gerginliklerinizi yoga, pilates ve meditasyon yaparak kontrol altına alabilirsiniz. Sigarayı kesinlikle bırakmalısınız. Bu hastalığın tedavisinde damarlardaki büzüşmeyi önleyen ve kan dolaşımını arttıran çeşitli ilaçlar kullanılır. Genellikle raynaud sendromunun nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla ve kullanılan ilaçlarla hastalık başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Özellikle ikincil raynaud sendromu olan bazı hastalarda kangren ve yara oluşumunu engelleyebilmek için cerrahi tedavi gerekebilir. Bu tedavinin de başarı oranı son derece yüksektir.”


Hibya Haber Ajansı

 
Piyasaların yönü
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bulaşıcı varyanttan korunmanın tek silahı maske
Bulaşın çok hızlı olduğu Omicron varyantında salgından korunmanın tek ...
Kış aylarında duygu durum bozukluğuna dikkat
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Melis ...
Kendini gerçekleştirebilen kişilerin 4 özelliği
İnsanın temel anlam arayışının ilk adımının kendini tanımak olduğunu belirten ...
 
Tatlı bağımlılığının 12 işaretine dikkat
Dr.Fevzi Özgönül tatlı bağımlısı olupta farkında olmayanlara önemli açıklamalar ...
Yeni yılda da sağlıklı kalmanın ipuçları
Tüm dünyanın içerisinde bulunduğu eşi benzeri görülmemiş salgın sürecinde, ...
Covid-19 hastalığını atlattıktan sonra neler oluyor?
Medicana Avcılar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Ali İhsan ...
 
Kalp ameliyatlarında minimal invaziv yöntemler kullanılıyor
Modern çağın yaşam ve beslenme alışkanlıkları tüm sağlık sistemimizi olumsuz ...
Günde 1 portakal 10 fayda
Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini ...
Dikkat, kalp krizinde hayat kurtarıyor
Kalp damar hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde en önde gelen ölüm nedeni ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri