Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Göç İdaresi'nden Suriyelilerin Geri Dönüş ve İzinli Çıkış Süreci Açıklaması
Göç İdaresi'nden Suriyelilerin Geri Dönüş ve İzinli Çıkış Süreci Açıklaması
Bakan Uraloğlu: 2024’te Havalimanlarımız 230 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Bakan Uraloğlu: 2024’te Havalimanlarımız 230 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Bakan Güler:Sarıkamış'ın Ruhu, Türk Milletinin Fedakarlık Simgesidir
Bakan Güler:Sarıkamış'ın Ruhu, Türk Milletinin Fedakarlık Simgesidir
Yeni Yıl Denetimlerinde 5.494 Alkollü Sürücüye Ceza
Yeni Yıl Denetimlerinde 5.494 Alkollü Sürücüye Ceza
Sarıkamış Harekâtı’nın 110. Yılı: Binlerce Kişi Şehitler İçin Yürüdü
Sarıkamış Harekâtı’nın 110. Yılı: Binlerce Kişi Şehitler İçin Yürüdü
HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2011 Perşembe - 11:32

Enflasyon'da garip durum!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,41, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 2,36 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyon rakamları ise şöyle:

Enflasyon da garip durum!

... ...
... ...
AK Parti'ye karşı direniş çağrısı
AK Parti ye karşı direniş çağrısı
 
CHP'li bazı milletvekillerince yapılan direniş çağrısına Facebook'da yeni bir grup eklendi
 
3.2.2011 - 11:59

 

'AKP'ye içiyoruz' adı altında başlayan Facebook örgütlenmesinden sonra CHP'li bazı milletvekillerince yapılan direniş çağrısına Facebook'da yeni bir grup eklendi.

Tunus, Arnavutluk ve Mısır'da başlayan ayaklanmalarının bir ortak noktası var ki tüm göstericiler Facebook ve Twitter'da örgütlenmişti. Tunus'ta 'Yasemin Devrimi' olarak başlayan devrim ateşi Mısır'da 'Nilüfer Devrimi' olarak kendini göstermişti. Ancak bilinen bir nokta var ki bu ülkeler on yıllardır değişmeyen diktatörlükler tarafından yönetiliyordu.

Halkların kendi ayaklanması olarak bilinen bu ayaklanma Türkiye'de de belli güçler tarafından sahneye konmaya hazırlanıyor. Rotahaber.com internet sitesinin haberine göre ' AKP'ye içiyoruz' adı altında başlayan Facebook örgütlenmesi geçtiğimiz cumartesi günü büyük meydanlarda gerçekleştirildi. Hemen ardından CHP'li birkaç milletvekili halkın AK Parti'ye başkaldırması için 'direniş çağrısı' yapmıştı.

Ve o direniş çağrılarına Facebook'tan bir yanıt geldi.

'AYAKLANMA ÇAĞRISI:


'Ampulu Patlatıyoruz' adı altında tüm Türkiye'de 1 Şubat tarihini başlangıç tarihi olarak ilan edilip seçimlere kadar direniş kararı alındı. Şimdi hangi eylemleri gerçekleştirecekleri ve kim tarafından yönetildikleri merak ediliyor.

Sayfada şu yazıya yer verildi:

AKP bu ülkenin başına gelmiş en talihsiz şeydir.

Öğrencilere copu reva gören, 1 Mayıslar'da işçileri döven, emekçileri taşerona teslim eden, üniversiteleri piyasa gibi işleten ve Fethullah Gülenlerin çiftliği haline getiren, halkın alınteriyle oluşturduğu kamu mallarını özelleştiren, halkı özel sektörün vicdanına bırakan, burada çalışan işçileri işsiz bırakan ve 4-C'ye mahkum eden AKP'dir.

Babalar gibi satanlar ve babalar gibi halkı soyan AKP'dir.

İnsanları gericiliğe boğan AKP'dir.

Türkiye'yi emperyalizme tam bağımlı hale getirmeye çalışan AKP'dir.

"Kürt açılımı" adı altında Kürt halkını ABD planlarına dahil etmeye çalışan da Kürt düşmanı AKP'dir.

Alevi açılımlarıyla Alevilerle, Alevileri katledenleri aynı masaya oturtmaya çalışan yine AKP'dir.

Lübnan'a, Aden'e, Afganistan'a halkın evlatlarını ABD planları dahilinde gönderen de AKP'dir.

Ortadoğu'daki ABD ve İsrail katliamlarındanda AKP sorumludur çünkü AKP genel başkanı BOP'un eşbaşkanıdır...

Ve birçok nedenden dolayı AKP bu coğrafyanın bu ülkenin felaketidir.

"Tüm bunlar olurken susanlarda bunlara ortaktır."

Ve işte bu yüzden bunlara boyun eğmeyenlere sesleniyoruz:

“İsyan et ki onurumuzu birlikte kurtaralım.”

“İsyan et ki ekmek ve gül özgür olsun.”

“İsyan et ki namussuzluk susturulsun.”

“İsyan et ki ülke kurtulsun”

“İsyan et ki hırsızlık ve yolsuzluk son bulsun”

“İsyan et ki açlık ve yoksulluk Nil’e karışsın”

"Konuk Davet Et" butonuna tıkladıktan sonra adres çubuğuna aşağıdaki kısayol kodunu kopyalayıp yapıştırınız ve "tamam"a basınız, tüm listenize davet göndermiş olun...

TÜİK'in 2003 baz yıllık verilerine göre, Ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 4,90, ÜFE'de yüzde 10,80 oldu.

Ocak ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,28, üretici fiyatlarında yüzde 8,89 düzeyinde oldu.

Türkiye'de ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 4,90, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 10,80 arttı.

Yıllık ÜFE'de geçen yılın Nisan ayının ardından yeniden çift hanelere dönülmüş oldu. Yıllık ÜFE en son 2010 yılı Nisan ayında yüzde 10,19 ile çift haneyi görmüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011 Ocak ayında aylık bazda enflasyon TÜFE'de yüzde 0,41, ÜFE'de ise yüzde 2,36 artış gösterdi. TÜFE'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,90, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,28 artış meydana geldi.

Piyasada 2011 Ocak ayına ilişkin TÜFE beklentisi yüzde 0,68, ÜFE beklentisi yüzde 0,9 dolayında idi. Merkez Bankası'nın ocak ayı ikinci anketinde ise geçtiğimiz ayla ilgili TÜFE beklentisi yüzde 0,59, 12 ay sonrasının yıllık TÜFE beklentisi de yüzde 6,55 olarak belirlenmişti. Buna göre TÜFE piyasa beklentilerinin altında, ÜFE ise beklentilerin üstünde gerçekleşmiş oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 9,38 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları bazında yıllık bazda TÜFE çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 6,71, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 7,06, giyim ve ayakkabıda yüzde 5,24, konutta yüzde 4,93, ulaştırmada yüzde 4,63, eğitimde yüzde 4,22, ev eşyasında yüzde 3,59, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 2,15 arttı. Yıllık TÜFE eğlence ve kültürde yüzde 2,13, haberleşmede ise yüzde 1,81 oranında düştü.

Ocakta endekste yer alan 445 maddeden, 57'sinin ortalama fiyatında değişim olmadı, 269 maddenin ortalama fiyatında artış, 119 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti. 

ÜFE 

2011 yılı Ocak ayında aylık bazda ÜFE yüzde 2,36, yıllık bazda yüzde 10,80 ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 8,89 arttı.

Aylık değişim tarım sektöründe yüzde 2,92, sanayi sektöründe yüzde 2,25 olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,95, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,70 arttı.

Sanayi sektörü endeksinde ise 2010 yılının Ocak ayına göre yüzde 9,93, on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 6,64 artış meydana geldi.

Bir önceki aya göre sanayi endeksi alt sektörlerinde, ham petrol ve doğal gaz çıkarımında yüzde 9,48, ana metal sanayinde yüzde 8,80, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 5,89, mobilya imalatında yüzde 4,82, tekstil ürünleri imalatında yüzde 4,13, maden kömürü ve linyitte yüzde 3,96, taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünlerinde yüzde 3,76 artış kaydedildi.

2011 Ocak ayında ÜFE endeksinde yer alan 785 maddeden 138'inin ortalama fiyatlarında değişim olmadı, 513 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 134 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. 

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ 

Ocak ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,74, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 0,16 arttı.

Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,30, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,33, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatı yönetilen, yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 0,27 arttı.

Mevsimlik ürünler hariç ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,02, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,13, işlenmemiş gıda ürünleri hariç, enerji hariç ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,05, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlarda da yüzde 0,36 azalma gerçekleşti.

Yıllık bazda özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 4,76, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç fiyatlar da yüzde 4,76 artış gerçekleşti.

Ayrıca, yıllık bazda fiyatlar mevsimlik ürünler hariç yüzde 4,53, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 4,39, enerji hariç yüzde 4,55, işlenmemiş gıda ürünleri hariç, enerji hariç yüzde 3,88 arttı. 

TABLO

TÜİK'in açıkladığı üretici fiyatları ve tüketici fiyatları endeksine göre aylık ve yıllık enflasyon rakamları şöyle:

kullan

kullan

Üretici Fiyatları Endeksine (ÜFE) göre ocak ayında fiyatlar tarım sektöründe yüzde 2,92, sanayi sektöründe ise 2,25 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2003 baz yıllı ÜFE sonuçlarına göre, ocakta ÜFE'de yüzde 10,80 olan yıllık artış tarım sektöründe yüzde 14,95, sanayi sektöründe de yüzde 9,93 olarak gerçekleşti. 12 aylık ortalamaya göre, tarım sektöründeki ÜFE artışı yüzde 19,70, sanayi sektöründeki artış da yüzde 6,64 olarak belirlendi.

Tarım sektörünün alt kalemleri incelendiğinde ocak ayında aylık bazda, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 20,05'lik, tarım ve avcılıkta da yüzde 2,27'lik fiyat artışı meydana gelirken, balıkçılıkta ise üretici fiyatlarında yüzde 15,13'lik artış kaydedildi. Son 1 yılda ise balıkçılıkta yüzde 6,66, ormancılık ve tomrukçulukta yüzde 29,67, tarım ve avcılıkta da yüzde 14,78'lik fiyat artışı görüldü. 

SANAYİ SEKTÖRÜ 

Sanayi sektöründe ise ocak ayında yüzde 2,25 olarak belirlenen fiyat artışı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,93 oldu. Sanayi sektöründe 12 aylık ortalamalara göre yüzde 6,64'lik fiyat artışı gerçekleşti.

Sanayinin alt sektörlerinde geçen ay imalat sanayinde yüzde 2,35, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,02, elektrik gaz ve suda da yüzde 0,72 artış kaydedildi. Bu sektörlerde yıllık artış da imalat sanayinde yüzde 8,89, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 10,03, elektrik gaz ve suda ise yüzde 20,28 olarak belirlendi.

İmalat sanayinin alt sektörüne bakıldığında ise bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı, yüzde 8,80 ile ana metal sanayinde, 5,89 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünlerinde, yüzde 4,82 ile mobilya imalatında yaşandı.

Son 1 yılda ise ana metal sanayi yüzde 32,37'lik fiyat artışı ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 21,14 ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri, yüzde 20,33 ile de tekstil ürünleri imalatı izledi. Buna karşılık 1 yıllık dönemde büro makineleri imalatında fiyatlar yüzde 12,75oranında düştü. 

TÜKETİCİ FİYATLARI 

Tüketici Fiyatı Endeksi'ne (TÜFE) göre de Türkiye genelinde yüzde 0,41 olan aylık fiyat artışı kaydedilirken, ana harcama gruplarında en yüksek fiyat artışı yüzde 1,61 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü.

Buna karşılık ocak ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1,44, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,37, haberleşmede yüzde 1,21, ev eşyasında yüzde 1,02, lokanta ve otellerde yüzde 0,76, konutta yüzde 0,58, sağlıkta yüzde 0,28, eğitimde yüzde 0,04 artış meydana gelirken, eğlence ve kültürde yüzde 0,08, giyim ve ayakkabıda yüzde 7,76 fiyat düşüşü gerçekleşti.

Alkollü içecekler ve tütün grubunda değişim gözlenmedi.

TÜFE'de Türkiye genelinde yüzde 4,90 olan yıllık fiyat artışı ise lokanta ve oteller grubunda yüzde 9,38 oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 7,06, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 6,71, giyim ve ayakkabı yüzde 5,24, konut yüzde 4,93 ile artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu.

Son 1 yıllık dönemde haberleşme alanında yüzde 1,81, eğlence kültürde ise yüzde 2,13 fiyat düşüşü oldu.

TÜİK rakamlarına göre sektörler ve alt sektörler itibariyle ÜFE ve TÜFE'deki aylık ve yıllık artış oranları şöyle:

kullan

Türkiye'de, ocak ayında fiyatların en fazla arttığı bölge yüzde 0,93 ile ''Şanlıurfa, Diyarbakır'' oldu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2011 Ocak ayı 2003 baz yıllı tüketici fiyatları endekslerine göre, ocak ayında fiyatlar ülke genelinde ortalama yüzde 0,41 artarken, en yüksek fiyat artışı yüzde 0,93  ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde yaşandı.

Bu bölgeyi yüzde 0,88 ile ''Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'', yüzde 0,83 ile ''Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak'' ve yüzde 0,82 ile ''Aydın, Denizli, Muğla'' bölgeleri izledi. 

Tüketici fiyatları ocak ayında ''Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir'' bölgesinde yüzde 0,24 oranında düştü.

Öte yandan yıllık bazda fiyatların en çok arttığı bölge yüzde 7,37 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesi oldu. Bunu, yüzde 6,99 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesi, yüzde 6,43 ile de Konya Karaman bölgesi takip etti. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı da yüzde 3,45 ile Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, yüzde 3,92 ile de İstanbul bölgesinde görüldü.

İLLER İTİBARİYLE FİYAT ARTIŞLARI

İstatistiki bölgelere göre TÜFE değişim oranları, Ocak ayı itibariyle aylık ve yıllık bazda şöyle oldu:

                                                         (yüzde)
                                                   AYLIK       YILLIK
                                                   -------     ---------
TÜRKİYE                                      0,41         4,90
İstanbul                                      0,36         3,92
Tekirdağ, Edirne, Kırklareli          0,06         4,68
Balıkesir, Çanakkale                   0,14         5,18
İzmir                                           0,55         5,85
Aydın, Denizli, Muğla                  0,82         5,84
Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak    0,83         6,01
Bursa, Eskişehir, Bilecik              0,47         4,82
Kocaeli, Sakarya, Düzce,
Bolu, Yalova                               0,31         3,45
Ankara                                       0,57         5,15
Konya, Karaman                        0,57         6,43
Antalya, Isparta, Burdur            0,46         5,18
Adana, Mersin                            0,41         5,81
Hatay, K.Maraş, Osmaniye         0,23         5,84
Kırıkkale, Aksaray, Niğde,
Nevşehir, Kırşehir                     -0,24         4,99
Kayseri, Sivas, Yozgat               0,44         4,71
Zonguldak, Karabük, Bartın       0,69         4,99
Kastamonu, Çankırı, Sinop         0,67         6,03
Samsun, Tokat, Çorum, Amasya 0,29         4,80
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize,
Artvin, Gümüşhane                     0,37         5,89
Erzurum, Erzincan, Bayburt        0,41         7,37
Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan           0,88         6,99
Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli   0,65         6,13
Van, Muş, Bitlis, Hakkari              0,79         6,06
Gaziantep, Adıyaman, Kilis          0,60         5,98
Şanlıurfa, Diyarbakır                    0,93         6,34
Mardin, Batman, Şırnak, Siirt       0,65         4,83 

AA

 
Kasetin düşmeyen kalesi
 
Özgel Güvenlik sorunları araştırılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soğan Ocak'ta arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) üretici, hal, pazar ve marketlerdeki ...
Ankara ekonomisine destek şart
Finans göçünün, Ankara sermayesini olumsuz etkileyeceğini belirten ANGİAD ...
Sanayiciler yeni istihdama göz kırptı
Her 100 sanayiciden 20’si gelecek 3 aylık dönemde yeni istihdam artışı ...
 
Kıdem tazminatına Avusturya önerisi
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, son günlerde kamuoyunda ...
100 bin ton ithalat 29 kuruş indirim
ATO’nun çalışmasında, 100 bin ton canlı hayvan ve et ithal edilmesinin ...
"KOBİ'lerin verimlilikleri nasıl artar?" buluşması
MPM ve OSTİM yetkilileri, bölgedeki KOBİ’lerin ve kuruluşların verimliliklerinin ...
 
Kadınlara giyim darbesi
15 Ocak 2011 HEM zevkli ve hem de uygun fiyatla giyinmeyi ...
İş dünyası 2011'den umutlu
Ankara’da iş dünyasının 2011’e umutla baktığını belirten GGYB Yönetim ...
Temelli ekonomisinde canlılık
Polatlı İlçesi’ne bağlı Belde iken mahalleye dönüştürülerek köyleriyle ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri