Küresel faiz oranları… Küresel ölçekte uzun vadeli faiz oranları son üç yılın zirvesine ulaşmış durumda. Faiz oranı projeksiyonlarındaki hareket, enflasyon sıkıntısı büyük bir şekilde hissedildikçe güçlü konumunu koruyacaktır. Güncel düzlemde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2,83, 2 yıllık tahvil faizleri ise %2,46 seviyesinde. Faiz hareketlerinin genel yönü yukarı iken, spread’in 0 noktasından geri gelmesi, 10 yıllık tahvil faizlerinin yeniden 2 yıllıklardan uzaklaşması resesyon korkularını hafifletiyor, enflasyonun fiyatlanmasına ağırlık kazandırıyor.
Tüketici fiyat endeksi… ABD tüketici fiyat endeksi Mart ayında yıllık bazda %8,5 artış kaydetti. Bu, 1981'den bu yana en yüksek yeni rekor seviye oldu. Şubat ayında gerçekleşen endeks değeri yıllık bazda %7,9 seviyesindeydi. Bu, enflasyonun Mart ayı kırılma döneminde enerji etkisiyle momentum kazandığını göstermekte. İlerleyen dönemde mal enflasyonu hafiflemesi ve Fed faiz artışlarının ılımlı etkisiyle enflasyon gerilese bile, enerji gibi besleyici faktörler tarihsel yüksek oranlara yakın enflasyon görmemize neden olabilir.
Çin, Covid kapanmaları ve tedarik zinciri etkisi… Çin'de "0 Kovid politikası" çerçevesinde ana finans merkezlerinden Şanghay'da tam kapanma devam ederken, tüketici fiyat endeksi Çin'de %1,2'lik beklentiye rağmen %1,5 seviyesinde gerçekleşti. Çin'de üretici fiyat endeksinin yıllık bazda %8.3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İç talep zayıf, ancak Covid kapanmalarının yayılmaya devam etmesi tedarik zincirinde ilave bir kötüleşme yaratması anlamında olumsuz ve bu durum küresel enflasyon etkisini tetikleyebilir.
Ukrayna savaşı olumsuzlukları… Ukrayna savaşı hammadde fiyatlarını yukarıda tutuyor ve geçiş etkisi hızlanıyor. Ukrayna'da hükümet, olası bir Rus saldırısı öncesinde Doğu Donbas'ta yaşayan vatandaşlarını uyardı ve bölgeyi terk etmelerini istedi. Tarımsal ürün fiyatlarının yıldan yıla artma etkisi de dünyanın ambarı olan bu Rusya – Ukrayna bölgesindeki karışıklık nedeniyle hızlanma eğiliminde.
Sonuç? Yapısal olarak kökleşme riski bulunan bir yüksek enflasyona karşı Merkez bankaları gardını alma modundadır. Fed tutanakları maksimum şahinliğe yakın bir ölçekte açıklandı ve ilerleyen aylar bir proaktiviteye sahne olacak görünüyor. Ukrayna'dan çıkan olumsuz başlıklar, Çin’in Covid kapanmaları ve Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron – Le Pen farkının azalması ekonomi yönünde çift yönlü belirsizlik olgusunu besleyecek diğer faktörlerdir. Spreadlerdeki hareket kısa vadeli – uzun vadeli faiz tarafında yeniden daralmaya işaret ederse, resesyon olgusu daha çok korkulan bir düzleme çıkacaktır. Faizler yükselirken, beklentilerin enflasyona karşı sıkılaşma olgusu tarafında kalması için getiri eğrisinde normal yükselen eğilim de görülmeli.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı