Gazi Üniversitesi tarafından düzenlenen Mesleki Eğitim Açısından Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Önemi konulu panelde gençlere çarpıcı bir konuşma yapan Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Keskin, “Sizin önünüzdeki en büyük tehlike ithalattır. Eğer ithalat bu hızla giderse çalışacak iş bulamayacaksınız ancak satıcı olacaksınız” dedi.
Panelin açılışını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, tarihsel süreç içerisinde üniversitelerin işlevinin de değiştiğini söyledi. İkinci dünya savaşından sonra üçüncü kuşak üniversitelere geçiş yaşandığını, bu trendin ABD’De ivme kazandığını ve dünyanın diğer gelişmiş ülkelerine de sıçradığını söyledi. Daha önce üniversitelerin bilim tabanlı eğitim verdiğini 3. kuşak üniversitelerde ise paydaşlarla birlikte çalışma yapıldığını ifade eden Ayhan, sivil inisiyatiflerin de bu sürece katıldığını anlattı. geçtiğimiz yüzyılda üniversitelerin bilim tabanlı üniversite olduğunu, ikinci dünya savaşından sonra üçüncü kuşak üniversitelere geçiş olduğunu söyledi.
Müftüoğlu: Gençlik altın top ama…
Panelin yöneticisi Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, Türkiye’nin en büyük avantajının genç nüfus olduğunu söyledi. “Türkiye’nin en büyük gücü gençlerdir ancak bu altın topun fırlatılması gibidir. Eğer, genç nüfusunuz eğitimli değilse, meslek sahibi değilse işe yaramıyorsa o zaman büyük bir felakettir Artık, kol gücüne dayalı sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş evresindeyiz” diye konuştu.
Keskin: İthalat KOBİ’lerin sonunu getiriyor
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Keskin de mesleki eğitimde sivil toplum örgütlerinin yerini anlattı. OSİAD’ın 1991 yılında kurulduğunu, derneğin SİAD’lar içinde aktif özellikleriyle bilindiğini anımsattı. OSİAD’ın zaman zaman mesleki eğitim projelerinde paydaşlık yaptığını, Ostim’de en büyük sorunlardan birinin nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. Ostim’de meslek okulunun da bulunduğunu, gelişmiş ülkelerde teknik okulların hep sanayi içinde olduğunu ifade eden Keskin, “Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda verilecek bir mesleki eğitimle hem işsizlik sorununu çözmek hem de sanayinin ihtiyacını karşılamak mümkün” dedi.
Son aylarda sürekli olarak artan ithalata dikkat çeken Keskin, gençlere de gelecekle ilgili şu mesajı verdi:“Sevgili gençler, sizler için en büyük tehlike ithalattır. Çünkü kendi malımızı kullanmıyoruz. Tarım yokoldu. Küçük atölyeler birer birer kapanıyor. Döviz baskısı ithalatı kamçılıyor ve ithalat lobisi ne yazık ki çok güçlü. Böyle giderse çalışacak işyeri bulamayacaksınız. TÜİK’in son açıkladığı rakamlara göre, bu yılın şubat ayında ihracatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 arttı ama ithalatımız yüzde 48.7 arttı. Hammadde ithalatımız ise yüzde 51.8 arttı. Bu rakamlar, alarm rakamlarıdır. Bizim artık en öncelikli işimiz ithalatı önlemektir” dedi.