Biden, Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine asker göndermesine yanıt olarak yönetiminin Rus bankalarına ve bireylere yaptırım uygulayacağını söyledi ve Moskova'nın hamlelerini Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcı olarak nitelendirdi. Üst düzey bir yetkili ise, Putin'in Donetsk'teki son eylemlerinden işgal olarak bahsetmeyi reddetti. Yetkili, yönetimin Rusya'nın eylemlerini değerlendirdiğini ve buna göre yanıt vereceğini belirterek, Rusya'nın sekiz yıldır Donbas bölgesinde varlığını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi. Birlik hareketleri, daha fazla işgal için Rus destekli bahanelerin bir parçası olarak tanımlandı.
Biden’ın genel olarak Rusya ekonomisini hedef alan yaptırım açıklamaları şöyle;
· “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları önümüzdeki günler için önemli bir tehdit oluşturuyor.”
· “Batı, Rusya'ya finansmanı kesecek.” ABD, Rusya'nın borçlarını ödemek için ihtiyaç duyduğu fonlara erişimini engelleyeceğini söylemiş oldu. Bu kağıt üstünde önemli ve ağır bir yaptırımdır.
· “Finans kuruluşlarına yaptırım uygulayacağız.” Devlete ait iki büyük finans kuruluşundan bahsediliyor.
· “Rusya, ABD ve Avrupa pazarında ticaret yapamayacak.”
· “Nord Stream 2 projesi duracak.” Almanya sertifikasyonu askıya almıştı. Avrupa, Rus enerjisine başta LNG olmak üzere alternatifler arayacak.
· “Rusya'daki bazı seçkin ailelere yaptırım uygulayacağız.” Putin yanlısı oligarkların gücünün kırılması amaçlanıyor.
Biden, ara seçimler yaklaşırken kendi partisi Demokratların üyelerinden, Putin'in herhangi bir askeri harekatı öncesinde yaptırım uygulama baskısı ile karşı karşıya kaldı. Aslında teoride daha ağır yaptırımlar olabileceği düşünülüyordu, ancak bunlar genel olarak Rusya’nın alışık olduğu tipte yaptırımlar gibi gözüküyor.
Enerji kartında, Medvedev’in açıklamaları önemli: “Avrupalıların doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz.” Nord Stream 2 henüz devreye girmemiş olduğundan, Almanların sertifikasyonu askıya alması ve Biden’ın açıklamaları normalde yeni bir arz sıkıntısı yaratmıyor. Ancak Moskova mevcut boru hatlarıyla Avrupa’ya verdiği doğalgazın fiyatını yükseltecek görünüyor. Bu da, enerji akışını ve kontrat fiyatlarını yükseltecek yaptırım veya çatışma gibi gelişmelerin yaşanması durumunda daha yüksek petrol ve doğalgaz fiyatları anlamına gelecektir. Bu yakıt kaynaklarının fiyatının artması, elbette birçok ülkede yönetilmesi daha zor enflasyon zorluklarını getirecektir. Özellikle yüksek derecede dışsal enerji kaynaklarına ihtiyaç duyan ve yerel kaynaklarla ikamesi olmayan Avrupa’nın faydasına olmayacak bir gelişme. ABD ise bu etkiyi kısmen yerel petrol kuyuları ve üreticilerle yönetebilir.
Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı