Ankaralı işadamı Akın Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden topladığı ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da ‘dünyanın en büyük satranç koleksiyonu’ olarak giren 540 satranç takımı, Hamamönü’nde açılacak Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergilenecek.
Dünyanın en büyük satranç müzelerinden biri olacak olan müze, Ankara’nın başkent oluşunun 92’nci yıldönümü olan 13 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açacak. Şili’den Madagaskar’a, Amerika’dan Endonezya’ya, Tanzanya’dan Türkmenistan’a, Kırgızistan’dan İtalya’ya, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya kadar 103 ülkeden toplanan satranç takımlarında; dünyaya yön veren olayları görmek de mümkün olacak.
Hem müze hem de sergilenen satranç takımlarının hikayeleri hakkında Ankara Hürriyet’e konuşan Gökyay, 12 yaşındayken tanıştığı satranç için “Bir barış aracı” diyor. Gökyay, 1975 yılında Milano’ya yaptığı bir iş gezisinde aldığı özel tasarım satranç takımıyla başlayan ve hala devam eden 40 yıllık satranç serüvenini şöyle anlattı:
1975 YILINDA BAŞLADIM
“Satrançta iki tarafın amacı da birbirlerinin taşını alarak onu zayıf duruma düşürüp, yenmektir. Satranç hep bir harp, mücadele olayı olarak görüyorlar; hâlbuki ben satrancı bir barış simgesi olarak görüyorum. Satranç, hiç lisan bilmeyen iki insanın oynayabileceği bir oyun. Oyuna başlarken el sıkışarak başlıyoruz. Oyun sırasında karşı tarafın kültürünü, yaşam tarzını öğrenir, tanırım. Bu tanışıklık bir yerden sonra dünya barışına katkı sağlıyor. Satranç bir savaş aracı olmanın ötesinde bir barış aracı.
İlk takımımı, 1975 yılında eşimle birlikte Milano’da iş seyahatindeyken aldım. Bir dükkanın vitrininde duruyordu ve almak için 3 gün bekledim. İş seyahatlerim çok olduğu için satranç takımlarının sayısı da artmaya başladı. Ama ben bunu koleksiyon olsun diye değil, hoşuma gittiği için alıyordum. Evdeki satranç takımlarının sayısı 20’yi bulunca, kütüphanedeki kitapları yere indirip, satrançlarımı yerleştirdim. Bakımı, taşıması, koruması zor bir hobi. Tek bavulla gittiğim iş seyahatlerimden içi satranç takımı dolu üç bavulla dönüyorum. Evde bir de bavul koleksiyonu oluştu.”
SİYASİLERE SATRANÇ TAVSİYESİ
Siyaset ve iş adamlarının da mutlaka satrancı bilmesi gerektiğinin altını çizen Gökyay, “Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmek gerekli. Analitik düşünebilen ve iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir. Özellikle politikacılara ve iş adamlarına satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır” şeklinde konuştu.
ÇANAKKALLE ZAFERİ’NDEN 11 EYLÜL’E DÜNYA TARİHİ SATRANÇ TAKIMLARINDA
Çoçuk, dünya savaşları, tarihi olaylar gibi tematik bölümlerden oluşan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde herkesin ilgisini çekecek parçalar var. Reagan, Kennedy gibi Amerika başkanları ile Gorbaçov, Yeltsin gibi Rusya devlet başkanlarının yer aldığı satranç takımında dünyanın iki büyük gücünün temsilcileri karşı karşıya bulunuyor. Bir diğer sette, 11 Eylül simgeleri dikkat çekiyor. Bir tarafta Saddam’ın piyon olarak tasvir edildiği Ahmedinecad, Beşer Esad, Bin Ladin’li takıma karşı Bush, Blair, Rumsfield, Condelaza Rice yer alıyor. Çanakkale Zaferi’ni anlatan satranç seti, doğum tarihi 18 Mart olan Akın Gökyay için ayrı bir anlam taşıyor. Sergilenenler içinde Kazakistan’dan alınan takım, Türklerin Ergenekon’dan çıkışını; Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan takımlar büyük küçük herkesin dikkatini çekeceğe benziyor.