Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Mart 2021 Cumartesi - 11:53

Günde bir çay kaşığı tuzu geçmeyin

Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günlük tuz tüketiminin 5 gram ve altında olması gerektiğini belirtiyor.

Günde bir çay kaşığı tuzu geçmeyin

Alınan tuzun yaklaşık yüzde 99,5’i böbreklerden geri emiliyor. Böbrekler fazla miktarda tuz tüketilmesi sonucunda gelişebilecek hipertansiyon, damar sertliği, böbrek taşı gibi durumlardan etkilenebilir ve buna bağlı olarak da kronik böbrek hastalığı gelişebilir. Günlük tuz tüketimi bir çay kaşığını geçmemeli ” açıklamasında bulundu. Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası vesilesiyle önemli bilgiler verdi...

Vücudun ihtiyacından daha fazla miktarda tüketilen tuzun başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere böbrek yetmezliği, inme, böbrek taş hastalığı, kemik erimesi ve mide kanseri gibi pek çok hastalığa sebep olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Diyabetik hastalar, hipertansiyonu olanlar, koroner arter hastalığı ve/veya kalp yetmezliği hastaları, obezler, ileri yaştaki insanlar ve sürekli ilaç kullanan hastalar böbrek sağlığına dikkat etmeli” dedi. 

Bisküvi, hazır ayran gibi gizli tuz yapıcı besinlere dikkat edilmeli

İçeriğinde tuz bulunan besinlerin tüketilmesi ile gizli tuz alımının söz konusu olduğunu söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Peynir çeşitleri, tuzlu zeytinler, hazır soslar, ketçap, mayonez, hardal, kuruyemişler (kavrulmuş olanlar), hazır çorbalar ve bulyonlar, konserve yiyecekler, turşu, şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis), cipsler, bisküviler, krakerler ve hazır ayranlar gizli tuz içeren besinlerdir” şeklinde konuştu.

Yemeğin tadına bakmadan tuz eklenmemeli 

Yemeğin tadına bakmadan tuz atmanın da yanlış bir yaşam tarzı örneği olduğunun altını çizen Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Kişinin yemeğin tuzu ile ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda bilgisi yokken yemeğe tuz eklemesi diğer günlük davranışlarında da sorunu görmeden çözüm üretmek gibi yanlış davranışlara yönlenmesinin bir işareti olabilir. Vücudun gereksiniminden daha fazla miktarda tüketilen tuz başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere, böbrek yetmezliği, inme, böbrek taş hastalığı, kemik erimesi (osteoporoz), mide kanseri gibi pek çok ciddi hastalığa neden oluyor” dedi.

Dengeli beslenme ve kilo kontrolü önemli

Düzenli egzersiz yapmanın, kan şekeri ve kan basıncını doktorun önerdiği aralıklar ile kontrol ettirmenin, sağlıklı ve dengeli beslenerek ideal kiloda kalmanın, yeterli miktarda sıvı almanın, sigara alışkanlığından vazgeçmenin ve gelişigüzel ilaç kullanmamanın kronik böbrek hastalıklardan korunmada önemli olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Vücudun sıvı dengesi korunmalı ve özel bir neden yoksa günde 1.5 litre civarında su içilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, dengeli beslenilmeli. Sigara içmek, su yerine meyve suyu, çay içmek, doktor önerisi olmadan sık sık ağrı kesici ilaçlar kullanmak böbrek sağlığı için zararlı” açıklamasında bulundu.


Hibya Haber Ajansı

 
Ekonomik reform paketi açıklandı
 
Kadın Konukevlerinde hizmet alan kadınlardan çalışanlara, duygulandıran mektuplar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Covid pandemisi karaciğer yağlanmasını artırdı
Dünya genelinde yaşanan Covid 19 pandemisi nedeniyle Türkiye’de de pek ...
Kalp çarpıntısı birçok hastalığın habercisi olabilir
Kalp çarpıntısı, kan basıncı yüksekliğinin, korku, endişe, stres durumlarının, ...
Tuz tüketimini 6 adımda azaltın
Vücudun elektrolit dengesini sağlıyor, asit-baz dengesini koruyor, sinir ...
 
Kronik böbrek hastalığı nüfusun yüzde 15’ini etkiliyor
Her yıl Mart ayının ikinci perşembe gününde kutlanan “Dünya Böbrek Günü” ...
Kalp krizine karşı önleminizi alın
Günlük yaşamın getirdiği zorluklar, beslenme şekli ya da genetik özellikler ...
Güçlü bir bağışıklık için her gün iki bardak süt
Sömestr sonrası okullarda kısmi yüz yüze eğitimlerine devam eden öğrencilerin ...
 
Soğuk havalar KOAH hastaları için büyük risk
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca konu hakkında bilgiler verdi.
Romatizmal hastalıklar Covid aşısı olmaya engel değil
Covid-19 pandemisi toplumun her kesimi için ciddi bir tehlike olmaya devam ...
C vitamini demir emilimini artırıyor
Uzmanlar, kansızlık ve kansızlığa bağlı olarak demir eksikliğinin özellikle ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri