Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonu Geçti, Refah İçin İstikrar Şart
Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonu Geçti, Refah İçin İstikrar Şart
ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık
ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık
Yurt Dışına Çıkış Harcı 2025'te 710 TL Olacak
Yurt Dışına Çıkış Harcı 2025'te 710 TL Olacak
MSB: Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Kıskaç-32 Operasyonlarında 93 Zanlı Gözaltına Alındı
Kıskaç-32 Operasyonlarında 93 Zanlı Gözaltına Alındı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
1 Temmuz 2013 Pazartesi - 11:07

‘Hedefimiz elit üniversite olmak’

ANKARA GAZETESİ / 85 yıllık tarihe sahip olan ve birçok ünlü ismin diplomasını taşıdığı eğitim kurumu TED; anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise eğitiminin dışında artık üniversitesi ile de adını duyuracak.

‘Hedefimiz elit üniversite olmak’

ANKARA / İki yaşına girecek olan TED Üniversitesi, isminin getirdiği sorumlulukla yükseköğretim alanında da marka olmayı hedefliyor. TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öktem Vardar, temel amaçlarının TED’i “elit” bir üniversite yapmak olduğunu vurguluyor. Prof. Vardar, “Öğrencilerin başka yerde okuyamadıkları için değil de doğrudan TED’de okumak için geldikleri bir üniversite olmalıyız” diyor.

Doğma büyüme İstanbullu olan Prof. Vardar, Ankara’ya alışmaya çalışsa da yoğun temposu gereği Ankara-İstanbul arasında ayrım yapmaya fırsat bulamadığını belirtiyor. Bu hafta “Eğitim Sohbetleri”nde konuk ettiğimiz TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öktem Vardar’la gerçekleştirdiğimiz renkli sohbette yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

* Kısaca kendinizden bahsedermisiniz?
65 yaşındayım. Makine Mühendisiyim. Robert Koleji’nde okudum. Daha sonra Robert Koleji Boğaziçi Üniversitesi olduğu için aslında Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum da diyebilirim. Makine Mühendisliğini çok severek seçtim. Tekrar dünyaya gelsem yine Makine Mühendisi olurum. 30 yıl Boğaziçi Üniversitesi’ndeydim. Aktif hocalığı 2000’li yılların başında bıraktım. Sürekli üniversite yöneticiliği yaptım. Daha enteresan geldi bana. 2005’den beri de tamamen yöneticilik yapıyorum. TED Üniversitesi’nden rektörlük teklifi geldiği vakit TED adıyla beraber böyle yeni bir örnek kuruluş yaratma fikri ağır bastığı için İstanbul’dan Ankara’ya geldim.

* Eşiniz ve çocuklarınızı da tanıyalım...
Eşim Çiğdem Vardar. Kimya Mühendisi. İki çocuğum var. 34 yaşında bir kızım var. İsmi Müge Vardar. 31 yaşındaki oğlum da Emre Vardar. Çocuklarımla haftasonları görüşebiliyorum. Haftaiçi hem onlar çok yoğun hem de ben Ankara’da yaşıyorum. Eşimle de aynı şekilde. O da İstanbul’da.

* Hobileriniz neler?
Eşimle beraber ortak bir hobimiz var. O da İstanbul’da şehrin dışında haftasonları gittiğimiz bir köy evimiz var. Ormanlık alanda evimiz ve her haftasonu oradayız. Orada bahçeyle ilgileniyoruz. En büyük hobim marangozluk. Kendime ait bir atölyem var. Hatta garaj yaptım, kulübe yaptım.

* Spor yapıyor musunuz?
Çok spor yapma imkanım yok. Gençliğimde basketbol oynardım. Ama sonradan hiç ona vakit ayıramadım. Bir şekilde spor yapmaya vaktimi harcayamadım. Hep sanki daha önemli şeyler varmış gibi geldi. Neyseki çok kilo almadım.

* Peki yemeklerle aranız nasıl?
Yemek yemeyi çok severim. Ama hiç yapmam. Hiç sevmem yemek yapmayı, asla. Babam çok iyi yemek yapardı. Babadan oğula geçmemiş bu özellik. Ama ben asla yapamıyorum. Tek yapabildiğim yumurtadır. Ankara’da tek yaşadığım için de çoğunlukla kahvaltı yapıyorum ya da dışarıda yiyorum.

* Evcil hayvan beslediniz mi ya da besliyor musunuz?
Küçüklüğümde evimizde kedi vardı. Benim çocuklarım da büyürlerken evde hep çok istediler ama tempomuz çok yoğun olduğu için eşim ve ben pek istemedik. Sorumluluk almak istemedik. Ancak şu an köydeki evimizde kedimiz var. Evlat edindik diyebilirim. Çünkü biz gelince geliyor. Besliyoruz. Biz giderken o da gidiyor. Bir köpeğimiz olsun da çok istedik ama çok zor tabii ki bakmak. Emekli olduğumuzda köpek sahibi olmak istiyoruz.

* Rektör olmak gibi bir hedefiniz var mıydı?
65 yaşındayım ve 65 yıllık İstanbulluyum. Ankara’ya gelmek benim açımdan bir fedakarlık oldu. Çünkü benim için rektörlük yapmak çok önemli değil, önemli olan yeni ve doğru bir kurum kurabilmek. TED adı çok önemli. TED adının getirdiği ilave bir artı var. Bir saygınlık, köklülük, sürekliliğin garantisi var. Sürekli vakıf üniversitesi kuruluyor ancak hangisinin ne kadar yaşayacağının garantisini vermek zor. Üniversite olmak için çok senelere ihtiyaç var.

ANKARA İLE İSTANBUL ARASINDA ÇOK FARK YOK

* Ankara deyince aklınıza ilk ne geliyor?
İlk aklıma gelen TED. İstanbullu akademisyen olarak Ankara’ya çok gidip geldim. Ama hep günü birlik gidip geliyordum. Ankara’yı bilmiyordum. Şimdi 2 yıl oldu burdayım. Trafik Ankara’da da var, İstanbul’da da. İstanbul’un belki boğazı, denizi farklı. Ama çok yoğun çalıştığımız için belki de İstanbul’un birçok olanağını da kullanamıyoruz. Onun dışında Ankara ile çok farklı yanları var diyemiyorum.

NİTELİKLİ OLMAK ÖNEMLİ

* TED Üniversitesi’ni tanıyalım...

İlk öğrencilerimizi 2012 Eylül ayında aldık. 10 tane diploma programı var. 3 fakülteye dağılmış vaziyette. 320 öğrenciyle başladık. 15 bin metrekare kapalı alanı olan binalarımız var kampüste. Yepyeni bir binada eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin de çok mutlu olduğunu düşünüyorum. 3 yılda maksimim bin öğrenci alacağız. Daha sonra yeni binalarımızı da tamamlayıp, 60 bin metrekareye ulaştığımızda daha hızlı artacak bu sayı. İnşaat ve Makine Mühendisliği bölümlerini açtık ama programlara henüz öğrenci almadık. Bir dahaki sene alacağız. Planımız, 2018-2019 gibi nihai son büyüklüğe 4 bin-4 bin 500 öğrenci sayısına ulaşmak. Tıp Fakültesi, İletişim Fakültesi gibi fakülteler açmayı düşünmüyoruz. Her yönde büyümek gibi bir dürtümüz yok. Mesele büyük değil, nitelikli olmak. Çok dengeli bir büyüme stratejimiz var.

“ELİT” ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ

* TED Üniversitesi’nin hedefleri nelerdir?

TED Üniversitesi’nin hedefi çok iyi, örnek bir vakıf üniversitesi olmak. Yurtdışındaki araştırmalarda Türkiye’deki vakıf üniversiteler ikiye ayrılıyor. Bir kısmına “Elit” üniversiteler adını veriyorlar. Diğerlerine de “Fazla talebi emen” üniversiteler adını verirler. Fazla talebi emen demek; devlet üniversitesinde yer bulamayanın vakıf üniversitesine kayması anlamına gelir. İsteğin bölüme puanın devlet üniversitesinde yetmiyorsa, o bülümü vakıf üniversitesinde okursun. Bu ikinci tercih anlamına geliyor. Ama elit dedikleri tam tersi. O üniversitede olmak üzere, o üniversiteyi tercih ediyorsun. Benim temel amacım TED Üniversitesi’nin elit üniversite olması.

CİDDİ BURS VERİYORUZ

İyi eğitim vermek çok önemli ve bu çok ıskalanan bir husus. Dünyada iyi eğitimin önemi son 20 yılda farkedildi. Öğrenciler, öğrenmeyi öğrenecek öncelikle. Yöntem önemli. Esnek bir eğitim vermek lazım. Dar bir alanda, çok odaklı eğitim değil. Bütün iyi, gelişmiş ülkelerde lisans eğitimi geniş alanlarda yapılıyor. Biz öğrencilerimiz kaydederken ortak programlara alıyoruz. İkinci sene diploma programlarına geçiyorlar. Her türlü yatay geçişe son derece açığız. Kısıtlaması yok. TED geleneği olarak çok ciddi burs veriyoruz. ANKARA /

 
 

 
Göz göre göre kayıyor
 
Çukurambar’daki arazi AOÇ’nin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
86 yaşında mezun oldu
ANKARA GAZETESİ / Eğitimin yaşının olmadığını bir kez daha gösteren 86 ...
Kamu Görevlilerine Etik Davranış İlkeleri Semineri Düzenlendi.
ANKARA GAZETESİ / Ankara'nın Pursaklar Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü ...
Türkiye'nin İlk İtfaiye Lisesi'nde Mezuniyet Çoşkusu
ANKARA GAZETESİ / İskitler Endüstri Meslek Lisesi İtfaiyecilik ve Yangın ...
 
Keçiören Bir Anaokulu Daha Kazandı
ANKARA GAZETESİ / TOGEMDER'in (Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal ...
Aile Merkezi Kursiyerlerine Tam Not
ANKARA GAZETESİ / Mamak Belediyesi Lalahan Aile Merkezi kursiyerlerinin ...
Kızılcahamam'da Karne Heyecanı
ANKARA GAZETESİ / Kızılcahamam'da ilk ve orta öğretim kurumlarında okuyan ...
 
Genç kızlara eğitim yardımı
ANKARA GAZETESİ / Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun Ankara ...
Isıtırken kirletmiyor
ANKARA GAZETESİ / Başkent’te özel bir okul, kurduğu ısı pompası sistemi ...
"SBS Günü Korna ve Klakson Çalmayın"
ANKARA GAZETESİ / Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri