IMF tarafından dün “Asya-Pasifik Ekonomik Görünüm Raporu” açıklandı. Rapora göre, Asya-Pasifik bölgesinin ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 gerilemesi, önümüzdeki yıl ise yüzde 6,9 büyümesi bekleniyor.
Rapor, ayrıca COVID-19 salgını küresel boyutta yayılmaya devam ederken, Asya-Pasifik ekonomilerinin artık toparlanmaya başladığı, ancak bölgedeki farklı ülkeler arasında yine de dengesizlik bulunduğu görüşüne yer verdi. Bu yıl Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmiş ekonomilerin yüzde 4, yeni yükselen piyasalarla gelişmekte olan ekonomilerin ise yüzde 1,6 gerilemesi bekleniyor. Hızla canlanan Çin ekonomisinin ise bu yıl yüzde 1,9 büyüyeceği tahmin ediliyor.
Raporun yayımlanmasının ardından IMF Asya-Pasifik Departmanı Direktörü Jonathan D. Ostry Çin Medya Grubu’na özel bir demeç verdi. Jonathan D. Ostry, 2020 yılında Asya-Pasifik bölgesinin ekonomik performansının iyi olmamasına karşın, dünyanın diğer bölgelerinin üzerinde olduğunu hatırlatarak, bunun bölgede güçlü bir büyüme eğilimi görüldüğünü gösterdiğini kaydetti.
Jonathan Ostry, Asya’nın salgınla diğer bölgelere kıyasla erken karşılaştığını ancak alınan etkili tedbirler nedeniyle bölgenin salgının etkisinden daha önce kurtulduğunu dile getirdi.
Çin ekonomisinin gidişatını değerlendiren Ostry, “Çin, acil durumlar karşısında güçlü ve etkili kamu sağlığı politikalarının yanı sıra, büyük ölçekli mali destek politikaları da ortaya koydu” dedi.
İhracatta iyi bir performans gösteren Çin ekonomisinin, üst üste iki çeyrektir güçlü bir büyüme kaydettiğini ve salgın öncesine göre de büyüme sağladığını belirten Ostry, bunun dünya genelinde ender rastlanan bir durum olduğunun, Çin’in şu an pozitif büyüme gösteren tek başlıca ekonomi olduğunun altını çizdi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı