Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonu Geçti, Refah İçin İstikrar Şart
Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonu Geçti, Refah İçin İstikrar Şart
ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık
ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık
Yurt Dışına Çıkış Harcı 2025'te 710 TL Olacak
Yurt Dışına Çıkış Harcı 2025'te 710 TL Olacak
MSB: Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Kıskaç-32 Operasyonlarında 93 Zanlı Gözaltına Alındı
Kıskaç-32 Operasyonlarında 93 Zanlı Gözaltına Alındı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Haziran 2014 Cuma - 10:23

İki yerine üç öğün

ANKARA GAZETESİ / Oruç lezzetli yemeklerle hazırlanan sahur ve iftar sofraları ile birleştiğinde Ramazanda kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Uzmanlar, Ramazanda sağlıklı beslenme kurallarına iki kat özen gösterilmesi gerektiğini vurgularken, “İki yerine üç öğün” tavsiyesinde bulunuyor.

İki yerine üç öğün

ANKARA / Ramazan ayında sağlıklı beslenmek isteyenlere önerilerde bulunan uzmanlar, Ramazanın beslenme alışkanlıklarının en yoğun değişiklik gösterdiği dönem olduğunu belirtiyor. 
Oruç tutarken sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlere önerilerde bulunan Medicana International Ankara Hastanesi Diyetisyeni Vuslat Bakay, şunları söyledi: “Beslenme alışkanlıkları değişim gösterirken vücudun ihtiyaçları ise değişmiyor. Uzun süreli açlık sonucu kan şekeri düşüklüğü ile baş ağrısı, mide yanması ya da ekşimesi, uyku isteğinin artması, dikkat dağınıklığı, ağırlık hissi gibi sıkıntılar yaşanıyor. Bu dönemde metabolizmanın yavaşlaması, lifli besinlerden çok kalorisi yüksek besinlerin daha sık tercih edilmesi, su tüketim sıklının azalması gibi durumlar besinlerin daha özenle seçilmesi gerektiğini gösteriyor.

ANA YEMEK ÖNCESİ 20 DAKİKA ARA

İftarda alacağımız ilk besin, su ile beraber lifli bir meyve olsun. Böylelikle düşen kan şekerimiz birden yükselmediği için yemek sonrası uyku hali de olmayacak ve tokluk sinyallerimiz erken oluşacak. Meyve tüketiminden sonra çorba ile beraber ekmek değil salata tüketin. Bu durum kabızlık probleminin önüne geçecek ve erken doymanıza da yardım edecek. Ana yemeğe geçmeden, sofradan en az 20-30 dakika uzak durun. Bunun en kolay yolu, sofranızda bulunan servisleri kaldırıp ana yemek için yeni sofra düzeni hazırlamaktır. Bize doygunluk hissi veren proteindir. İftarda ana yemekte sebze ile tüketilmesi önerilen et yemekleri yerine sahurda protein olarak yumurta, peynir ve yoğurt tüketilmeli. Sebzeleri kızartmak yerine közleyin veya daha da sağlıklı bir yöntem olarak buharda pişirin. Mutlaka iki litrenin üzerinde su tüketin. Sahurda bol çiğ sebze ve kuru meyve gibi lif oranı daha yüksek besinler ile kahvaltılıkları da tercih edin.”
 
SAHURU ATLAMAYIN

Oruç tutarken açlık süresinin artması nedeni ile iftar ve sahur olmak üzere iki öğün yerine, akşam saatlerinde bir öğün daha yapmanın uygun olacağını vurgulayan Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, “Uykuya ara vermemek için iftarda yenilenle oruç tutmak veya yiyip yatmak yazın bu uzun günlerinde günün ilerleyen saatlerinde şeker düşüklüğüne bağlı olarak sağlık problemleri ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle kesinlikle sahur yapılmalı. İftarda hafif yemekler yiyerek sonrasında bir ara öğün yapmak gün boyu boş kalan midenin sindirim için zorlanmasını engeller. Ara öğün olarak da meyve, galeta veya leblebi gibi karbonhidrat kaynağıyla bir bardak süt veya yoğurt tüketimi uygundur” dedi.

MİDE AĞRISINA DİKKAT

Mide rahatsızlığı olanların Ramazanda sorun yaşamamaları için oruç tutmadan önce hekime danışmalarını öneren İç Hastalıklar ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş ise “Mide ya da bağırsaklarında aktif ülseri, mide-bağırsak kanseri olanların oruç tutması sakıncalı olabilir. Uzun açlık süresince midede bazı salgılarda azalma meydana geliyor. Bu durumda mide-bağırsak sistemi hastalıklara karşı daha korunmasız kalırken bazen de belli belirsiz sindirim sistemi yakınmaları olanlarda mide-bağırsak hastalıkları ortaya çıkıyor. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarının oruç tutmadan önce ilaçla kontrol altına alınması gerekir. Bu yüzden mide şikayetleri ya da geçirilmiş ülser, mide kanaması gibi geçmişi olanlar oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekime başvurmalı” diye konuştu. ANKARA /

 
Askeri günde özel nişan
 
Akyurt’taki kazada bir kişi öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uyuşturucudan kurtuldu hayata yeniden tutundu
ANKARA GAZETESİ / Çocuk yaşlarda arkadaş ortamında uyuşturucuya başlayan ...
Başkent Ramazan'a hazır
ANKARA GAZETESİ /Başkent Ankara, Ramazan hazırlıklarını tamamladı. Ankaralıların ...
Menopoz Okulu mezunlarına sertifika
ANKARA GAZETESİ / Altındağ Belediyesi’nin, Altındağlı kadınlar için açtığı ...
 
120’yi gördü direğe girdi
ANKARA GAZETESİ / Balgat Demirköprü üzerinde meydana gelen kazada, Çukurambar'dan ...
35. yaşa renkli kutlama
ANKARA GAZETESİ / Hanedan Butik’in sahiplerinden Merve Kalemci Eyyüboğlu, ...
Kazayı gördü yardıma koştu
ANKARA GAZETESİ / Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen, kullandığı motosikletin ...
 
Dokuz günde dördüncü kaza
ANKARA GAZETESİ / Adana’dan İstanbul’a giden yolcu otobüsü, Ankara’da ...
678 çocuk için Vosvoslu sünnet
ANKARA GAZETESİ / Yenimahalle Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ...
Şarampole devrildi
ANKARA GAZETESİ / Kızılcahamam’da meydana gelen trafik kazasında aynı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri