Üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yarısından fazlasının da kadınların oluşturduğu Çin’de, internet sektöründeki girişimlerin yüzde 55’ini kadınların oluşturuyor…
Kadınların eğitim ve iş hayatına girişini hızlandıran Çin, çok önemli rakamlara ulaştı. Çin, bu yıl 25’inci yaşını kutlayan Dünya Kadın Konferansı’nda küresel cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabalarına rehberlik eden programa dair bir belge olan Beijing Deklarasyonu ve Eylem Platformunu benimseyerek kadınların gelişimi için 12 temel ilgi alanı ortaya koydu.
2015 yılında Çin ile BM kadınları, cinsiyet eşitliğini ve kadınların gelişimini teşvik etme ve daha iyi bir gelecek için birlikte çalışma taahhütlerini yeniden teyit etmek için Küresel Kadın Zirvesi’ni ortaklaşa düzenledi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in başkanlık ettiği zirvede, cinsiyet eşitliğini ve kadınların çok yönlü gelişimini desteklemek için dört öneri öne sürdü.
Şirketlerin dörtte birini kadınlar yönetiyor
Bu yaklaşım çerçevesinde Çin’de kadınların işgücüne katılım oranı uzun süredir yüzde 60’ın üzerine çıkarak dünyada ilk sırada yer alıyor. Ülkede 2018 yılında kadın çalışan sayısı 340 milyona ulaştı ve kadınlar toplumdaki tüm çalışanların yüzde 43,5’ini oluşturdu. Tıbbi ve bilimsel Ar-Ge çalışanlarının yüzde 54.9’u, teknik işlerin yüzde 48,8’i kadın çalışanlardan oluşuyor. İnternet sektöründeki girişimcilerin yüzde 55’ini kadınların oluşturduğu yeni ekonomide kadın girişimcilerin yüzdesi artıyor. Kadınlar ekonomik karar alma ve yönetime aktif olarak katılıyor. Örneğin, 1995’te sadece yüzde 10 olan şirketlerdeki lider pozisyonlarının dörtte birini alıyorlar.
Üniversite öğrencilerinin yüzde 52.5’ini kadınlar oluşturuyor
Eğitimi insanların temel hakkı, kadınların ve erkeklerin eşit şekilde gelişmesini sağlamanın önemli bir yolu olarak gören Çin yönetimi, 25 yılda okuma yazma bilmeyen kadınların sayısının azaltılmasında büyük ilerleme kaydetti. 2018 yılında, 15 yaş ve üzeri kadın nüfusu arasında okuma yazma bilmeme oranı 1995’e göre 16,6 yüzde puan düşüşle yüzde 7,5’e indi.
Giderek daha fazla kadın yükseköğretime erişim kazandı. 2018 yılında, yüksek öğrenim gören tüm öğrenciler içinde kadınların oranı yüzde 52,5’e ulaştı. Yüksek lisans ve doktora programlarında kadınların payı 1995’ten bu yana sırasıyla yüzde 20,6 ve 24,9 oranından yüzde 51,2 ve yüzde 40,4 arttı.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı