Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Göç İdaresi'nden Suriyelilerin Geri Dönüş ve İzinli Çıkış Süreci Açıklaması
Göç İdaresi'nden Suriyelilerin Geri Dönüş ve İzinli Çıkış Süreci Açıklaması
Bakan Uraloğlu: 2024’te Havalimanlarımız 230 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Bakan Uraloğlu: 2024’te Havalimanlarımız 230 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi
Bakan Güler:Sarıkamış'ın Ruhu, Türk Milletinin Fedakarlık Simgesidir
Bakan Güler:Sarıkamış'ın Ruhu, Türk Milletinin Fedakarlık Simgesidir
Yeni Yıl Denetimlerinde 5.494 Alkollü Sürücüye Ceza
Yeni Yıl Denetimlerinde 5.494 Alkollü Sürücüye Ceza
Sarıkamış Harekâtı’nın 110. Yılı: Binlerce Kişi Şehitler İçin Yürüdü
Sarıkamış Harekâtı’nın 110. Yılı: Binlerce Kişi Şehitler İçin Yürüdü
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Ağustos 2009 Pazartesi - 00:11

Işınlama Başarıldı

Kuantum Bilgisayar ile Teleportasyon Kuantum bilgi, araları bir metre olan iki atom arasında başarılı şekilde ışınlandı. Araştırmacılar bunun, uzun mesafe kuantum iletişim ve kuantum bilgisayara doğru önemli bir adım olduğunu söylüyorlar.

Işınlama Başarıldı

Kuantum bilgi, parçacığın fiziksel hali ile ilgili bilgidir: Örneğin parçacığın enerjisi ve dönüşü... Science dergisinde yayınlanan çalışmalarına göre ABD’deki fizikçiler bu bilgiyi kısa mesafeyle ayrılmış olan iki atom arasında doğru bir şekilde transfer edebildiler.

Kuantum şebekeleri

College Park’taki Maryland Üniversitesi’nde Joint Kuantum Ensitüsü yazarı Christopher Monroe “Kuantum bilginin bu şekilde ışınlanması, belli görevler için klasik şebekenin geleneksel tipinden daha üstün olabilen kuantum internetin yeni tipinin temelini oluşturabilir” dedi.

Daha önce, kuantum ışınlama çok uzun mesafelerde atom grupları veya fotonlarla gerçekleştirilmişti, ama bu tek atomlarla ilk kez gösterildi.

Tek tek atomlar arasındaki kuantum ışınlama, uzun mesafelerde kuantum bilgiyi taşıma ve yönetmenin yapılabilir yoludur. Monroe, “Fotonlar uzun mesafelerde hızlı bilgi transferi için idealdir, atomlar uzun – ömürlü hafıza için değerli bir ortam sunarlar” dedi.

Çalışmada, araştırmacılar bir metre arayla ayrı vakum tuzaklarına iki ytterbium iyonu (A ve B) koyuyorlar. A iyonu mikrodalgalarla tahrik edildi, bu durum iyonu bilinmeyen bir kuantum haline sokuyor – bu hal aktarılacak olan bilgi idi.

Garip eylem

İyonlar lazer sinyali ile uyarıldı, bu onların tek bir foton yaymalarına ve başlangıç hallerine geri dönmelerine neden oldu. Fotonlar, hangi iyonun hangi fotonu yaydığını söylemenin imkansız olduğu bir şekilde ölçüldü. Kuantum mekaniklerinin meraklı dünyasında, bu, iyonlara ‘dolaşık’ hal yansıtıyor. (kuantum dolaşıklık).

Dolaşıklık garip bir fenomendir. Bu, iki parçacık arasındaki ilişkidir, öyle ki bir parçacığa uygulanan eylem – örneğin onun kuantum halinin ölçülmesi – diğer parçacığı etkiler, iki parçacık çok uzak mesafelerde olsalar bile.

Buna bazen ‘uzak mesafedeki garip eylem’ deniyor, çünkü iki parçacık arasında değiş tokuş edilen hiçbir şey yoktur, yine de birinin diğeri üzerinde etkisi olabiliyor.

İki iyon dolaşık olduğunda, araştırmacılar A iyonunun ölçümünü aldılar. A iyonu ve B İyonu dolaşık olduklarından, bu, B iyonunu, A iyonunun başlangıçtaki bilinmeyen kuantum halini somutlaştırmasına zorladı. Ekip sonra, A iyonunun orijinal halini tekrar elde etmek için B iyonuna mikrodalga sinyali uyguladı.

Araştırmacılar atomdan – atoma ışınlanan bilginin zamanın %90’ında doğru şekilde alındığını bildiriyor – geliştirmeyi umdukları bir rakam.

Kuantum tekrarlayıcılar

Monroe kurulumlarının bir gün ‘kuantum tekrarlayıcı’ olarak kullanılabileceğini söyledi – bunlar foton halini geçici olarak saklayarak bir sinyal üretme problemini çözmeye çalışır. Sinyali çoğaltan her tekrarlayıcıda, aynı hale sahip yeni fotonlar üretilir.

Monroe, “Sistemimiz engin mesafelerde kuantum hafızaları şebekesi kurabilen büyük – ölçekli ‘Kuantum Tekrarlayıcı’nın temelini oluşturma potansiyeline sahip” diye ekledi. Kuantum tekrarlayıcılar olmadan, uzun – mesafeli kuantum iletişimi mümkün olmazdı.

Science’in aynı sayısında eşlik eden bir yorumda Belfast’taki Queen's Üniversitesinden fizikçi M.S. Kim ve Jaeyoon Cho “Bu deney kuantum tekrarlayıcıların gerçekleştirilmesine doğru atılan önemli bir adımdır” yazdılar. “En son deneysel ilerlemelerle, teorik olarak farzedilen kuantum paradoksları yavaşça bilgi teknolojisini kökten değiştiriyor.”


Kaynak: Cosmos Magazine

 
Başbakanın karnına yumruk
 
Genetiği Değiştirilmiş Fast Food ile Grip Salgını Bağlantılı mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik şiddet boşatıyor
Yargıtay eşinin yıllardır para vermediğini söyleyen kadının boşanma davasını onadı.
Diyette doğru bilinen yanlışlar
Diyet ürünlerinin zayıflattığını düşünmek, aç karnına limonlu su içmek doğru değil!
Kalbiniz için en favori 4 yiyecek
Kalp krizi nedeniyle ölümlerin oranı giderek artıyor. Kalbinizi korumak ...
 
Kuantum Sıçraması
Albert Einstein’ın görecelilik teorisi, ışığın hızını evrensel hızı sınırı ...
Karaciğer ve mide dostu üzüm
Taze ve kuru olmak üzere 2 türlü tüketilen bu meyve özellikle sindirim ...
Danıştay hastayı korudu
Özel hastaneler en fazla yüzde 30 katılım payı alabilecek
 
Ömrü uzatan 7 gıda
İşte vücudu ciddi rahatsızlıklara karşı koruyan besinler...
Uzayda müthiş buluş
Uzayda, Güneş'ten 500 kat daha fazla kütleye sahip bir kara deliği bulundu.
Nargile de yasak mı?
Sigara yasağıyla ilgili en çok merak edilen soru... İşte cevabı
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri