Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan “Hanehalkı İşgücü Araştırması 2010 Şubat Dönemi” sonuçlarını değerlendirdi. Bayraktar, insanların tarım sektörünü güvenli bir sektör olarak gördüğünü belirterek, son açıklanan verilere göre 2010 Şubat döneminde tarım sektöründe çalışan sayısının 662 bin, tarım dışında çalışan sayısının ise 826 bin kişi arttığını vurguladı.
Tarımda istihdam arttı
Bayraktar, Şubat 2009 döneminde tarım sektöründe 4 milyon 378 bin kişinin, Şubat 2010 döneminde ise 1,6 puanlık artışla 5 milyon 40 bin kişinin istihdam edildiğini ifade ederek, Şubat 2010 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 23,7’sinin tarım, yüzde 20,3’ünün sanayi, yüzde 5,3’ünün inşaat, yüzde 50,7’sinin ise hizmetler sektöründe olduğunu kaydetti.
Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün, istihdam edilenler içindeki payının 1,6 puan, inşaat sektörünün payının 0,1 puan arttığına dikkati çeken Bayraktar, buna karşılık hizmetler sektörünün payının 1,7 puan azaldığına ve sanayi sektörünün payının değişmediğine işaret etti.
Şemsi Bayraktar, şunları söyledi:
“Görüldüğü gibi sanayi istihdam edemiyor. Hizmet sektörü çözülüyor. Tüm işsizleri tarım absorbe ediyor. Bu durum, insanlarımızın tarımı daha güvenli bir sektör olarak görmelerinden kaynaklanmaktadır. Şehirlerde işsiz ve gelirsiz kalan bir kısım insanımız, tarımdaki şartlar iyi olmasa da tarıma sığınmaktadır.” Tarımda çalışan nüfusun önemli bir bölümünün gizli işsiz durumunda olduğunu vurgulayan Bayraktar, tarım sektörünün işsizliğin artmasını önleyerek, kilit konum durumunu koruduğunu ifade etti. Bayraktar, tarım sektörüne yeteri kadar destek olunmadığı takdirde, tarımın bu yükü taşıyamayacağına işaret ederek, bunun için üretim ve yatırımın teşviki ile kırsal kalkınma politikalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.