Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Sahte Belgelerle Kamu Kurumlarına Erişim Sağlayan 73 Kişi Gözaltına Alındı
Sahte Belgelerle Kamu Kurumlarına Erişim Sağlayan 73 Kişi Gözaltına Alındı
Siyasi Partilerin Güncel Üye Sayıları Açıklandı: AK Parti Zirvede
Siyasi Partilerin Güncel Üye Sayıları Açıklandı: AK Parti Zirvede
Terör Örgütlerine Finansman Sağlayanların Mal Varlıkları Donduruldu
Terör Örgütlerine Finansman Sağlayanların Mal Varlıkları Donduruldu
17 İlde Gürz-36 Operasyonu
17 İlde Gürz-36 Operasyonu
2024'te 826 Bin Hukuk Uyuşmazlığı Arabuluculukla Çözüldü
2024'te 826 Bin Hukuk Uyuşmazlığı Arabuluculukla Çözüldü
HABERLER>GÜNDEM
7 Temmuz 2009 Salı - 12:02

KAĞIT PARÇASI bir delildir

Org. Başbuğ'un kağıt parçası dediği irtica belgesine Arınç,"O kağıt, ceza hukuku bakımından maddi delildir" dedi.

KAĞIT PARÇASI bir delildir

Arınç, Albay Dursun Çiçek'in imzasının bulunduğu skandal belge için "Sayın Genelkurmay Başkanı'nın ifadesiyle 'o kağıt', ceza hukuku bakımından maddi delil olarak kabul edilebilir" dedi...

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarını öngören düzenlemenin ardından tepkiler yükseldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Askerlerin sivilde yargılanması diye bir şablon, bir çerçeve doğru değil. Ben bir hukukçuyum. Yıllarca askeri mahkemelerde dava takip ettim. Türkiye'de Anayasa hükmü gereğince yargı bağımsızdır. Benim buna eklemek istediğim bir kelime daha var. Yargı bağımsızdır, ama aynı zamanda tarafsız da olmalıdır. Türkiye'nin sıkıntısı yargının bağımsız olup olmamasında değil, yargının tarafsız olup olmamasında düğümleniyor.

Neden böyle bir düzenlemeye gerek duyuldu?
Ben 12 Eylül'den sonra sıkıyönetim mahkemelerinde çok sanıklı davalara girdim, örgüt davalarına girdim, ceza davalarını takip ettim. Askeri Yargıtay'da gördüğüm hukuki titizliği ve dosyaları sonuna kadar incelemeyi, hukuka olan bağlılığı her zaman takdirle anmışımdır. Bazen sivil mahkemelerde gördüğünüz eksikleri askeri yargıda göremeyebilirsiniz, askeri yargıda gördüğünüz eksikleri de sivil yargıda bulmayabilirsiniz.

Bu tamamen hakimlerle, savcılarla ve yargı düzeninin kendi işleyişi içerisindeki birtakım sorunlarla ilgili konulardır. Biz de dualizm var. Hem askeri yargı hem de sivil yargı var. Bu dünyanın birçok yerinde artık yok. Yargı birliği var. Ama, mevcut 1982 Anayasası şu anda yürürlükte olduğuna göre, Anayasa'nın 145. maddesine göre bizim askeri yargı diye bir kurumun varlığını kabul etmemiz gerekiyor.

Yargı birliği şart
Askeri mahkemeler, anayasal kurumlar.
Türkiye'de 1982 Anayasası kendisinden önceki döneme bir tepki olarak geldiği için, sivildeki yapılaşmayı paralel olarak askere de taşımıştır. Sivilde ne varsa askerde de o var. Bu çok doğru değil. Sivilde asliye ceza mahkemesi, ağır ceza mahkemesi var, askerde de disiplin mahkemesi, askeri mahkeme var. Sivilde Yargıtay var, askerde Askeri Yargıtay, sivilde Danıştay, askerde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi var.

Böyle bir dualizm, böyle bir paralel yapılanma dünyanın gelişmiş demokratik ülkelerinde artık terk edildi. Bizde de bundan tek yargı sistemine doğru bir gidiş olacak. Bundan endişe duymaya gerek yok. Hakim aynı hakim, sistem aynı sistem. Askeri yargı şüphesiz askeri suçlara bakacaktır, askeri mahalde işlenen suçlara da bakacaktır. Ama, asker kişilerin işledikleri sivil suçlara bakmayacaktır.

Rol biçilmedi
Neden bakamayacaklar?
Çünkü, bizim bir Türk Ceza Kanunu'muz var, askerin de Askeri Ceza Kanunu var. Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı olmayan konular, yani sivile yönelik şiddet veya bir başka suç çeşitlerinin sivil yargının bakması esasen Anayasa'nın 145. maddesinin içerisinde vardır. Biz bugünkü düzenlemenin amacının, sivile, askere rol biçmek olduğuna inanmıyoruz. Hukukun gereğini yapıyoruz. Diyelim ki Albay Dursun Çiçek'le ilgili bir iddia var. Bu iddia nedir?

Böyle bir belge gerçekse, bu bir darbe teşebbüsünde bulunan, halkı kışkırtmaya çalışan, hatta toplumun bir kesimini yok etmeyi planlayan, bunun nasıl olacağını düşünen bir ön çalışmadır, 4 sayfadan ibaret olduğu söyleniyor.

Askeri Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Şimdi, bizim hukukumuzda özellikle ceza hukukunda delil serbestisi prensibi vardır. Askeri savcı veya Askeri Savcılık bu belgenin fotokopi olduğunu, aslının bulunmadığını ifade ederek, buna dayalı bir takipsizlik kararı oluşturdu. Bu askeri yargı bakımından geçerli olabilir, ama sivil yargı bakımından geçerli değil. Çünkü, bizim Ceza Muhakemesi Kanunu' muzda pet şişenin kapağı bile bir suç delili olabilir. Buradan yola çıkarak bile delil bulmak mümkün.

Sayın Genelkurmay Başkanı'nın ifadesiyle "o kağıt", bir ceza hukuku bakımından bir maddi delil olarak kabul edilebilir. Onunla ilgili başka buluntular, bilgiler, belgeler varsa o hakimler bunu beraata ya da mahkumiyete yönelik bir delil olarak kabul edebilir. (Bugün)

 
AK Parti, Ankarada iç savaş yaşıyor
 
Tüm hastanalere sevksiz gidilebilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HSYK’nın yaz kararnamesi 3. iddianameyi mi bekliyor
Her yıl Haziran’da açıklanan hakim ve savcı kararnamesi bu yıl gecikti. ...
Enflasyon artısı geçici düşüş devam edecek
Merkez Bankası, enflasyondaki artışın büyük ölçüde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki ...
Kart borçlarını yapılandıran yasa onaylandı
Cumhurbaşkanı Gül, kredi kart borçlarını yapılandıran yasayı onayladı. ...
 
İLK UYARI!
Barışa dinamit! AKP’nin hak isteyen işçiye gösterdiği “Vermiyorum, greve ...
Bakan'dan büyük gaf!
Görme engelli çocuğa sordu: "Ankara'da nereleri gördünüz?"
Rus Patrik'ten Erdoğan'a 'one minute' övgüsü
"Ruslar sizi alkışladı"
 
KKTC'yi ortadan kaldırmak istiyorlar
Rauf Denktaş, Kıbrıs müzakerelerini gerçekçi bulmadığı söyledi.
YAŞ'ta bir İLK
Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura'da atamalar GARANTİLİ olacak...
Arif Sağ'dan tarihe geçecek itiraf
Madımak anma törenlerini provoke etmek isteyen ve Yazıcıoğlu'nu suçlayan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri