ANKARA / Kök hücre naklinin ardından sağlığına kavuşmayı bekleyen 50 yaşındaki Celalettin Okçu, Medicana International Ankara Hastanesi’nin genel kemik iliği nakillerinde 333’üncü, kardeşten kemik iliği nakillerinde ise 100’üncü hastası oldu.
Geçtiğimiz yıl yapılan biyopsi sonucu kanser teşhisi konulan Okçu’ya, kemoterapilere rağmen nükseden hastalığı nedeniyle kemik iliği (kök hücre) nakli kararı verildi. Bir kardeşinin nakil için uyumlu çıkmadığını, 55 yaşındaki ağabeyi Nail Okçu’nun iliği yüzde 100 uyumlu çıktığı için ilik bulma konusunda şanslı olduklarını belirten Okçu operasyonun ardından şunları söyledi:
“25 Eylül itibariyle nakil tamamlandı. Bundan sonraki 10-15 günlük süreçte yan etkiler takip edilecek ve sonrasında taburcu olacağım inşallah. 5-6 aylık bir süreçte ise yakın takipte olacağım. 6 ay içinde normale döneceğim, yaklaşık 2 sene içinde de tam olarak şifa bulacağım söyleniyor.”
ÖNCELİK KARDEŞLERDE
Okçu’nun eşi Hülya Okçu, kemik iliği vericiliğinde önceliğin kardeşlerde olduğunu, kardeşlerin birbirine kemik iliği uyum oranının yüzde 25 civarında olduğunu kaydetti ve “Başımıza gelmeden önce böyle şeyleri önemsemezdik. Bundan sonraki süreçte kan değerleri düşeceği için AB rh- trombosit kana ihtiyaç duyacağız. Kan bağışıyla beraber ilik bağışı da çok önemli. Duyarlı olunmalı” dedi.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Medicana International Ankara Hastanesi’nde 100’üncü kardeşler arası kemik iliği nakline imza atan Doç. Dr. Ender Soydan ve ekibi, son yıllarda kanser tedavisinde kemik iliği (kök hücre) naklinin dünyada ve Türkiye’de çok yaygın ve etkili kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, kemik iliği bağışının hayati önem taşıdığını vurguladı. Uygulamayı, tarlaya tohum ekmek gibi bir sürece benzeten doktorlar, “Yaklaşık 10-15 gün içinde tohumlar filizlendiğinde, yani nakil sonrası hücreler sağlıkla çoğaldığında hastalarımızı gönül rahatlığı ile taburcu ediyoruz” dedi.
BAĞIŞTAN KORKMAYIN
Bağış sürecinin bir tüp kan vererek ilik bankalarına kaydolmakla başladığını ve bağıştan korkulmaması gerektiğini belirten yetkililer, şunları söyledi:
“Verilen kan örneğinde 10 adet parametrede veriler kullanıcı ID’leri ile sistemine kaydediliyor. Hastaya uygun verici bulunması halinde vericiler 4 günlük bir aşılanma sürecinden sonra beşinci günde ilik verebilecek hale gelebiliyor. 2 adet nakil yöntemi var. İlkinde, vericinin kol damarlarından alınan kan, 4 saatlik bir süreçte makinelerce süzülüyor ve kök hücre ayırt ediliyor. Diğer yöntem ise daha ziyade yarı uyumlu nakillerde tercih ediliyor. Ameliyathane ortamında kişi tümüyle uyutularak, anestezi altında kalça kemiğinden kan alınarak yapılıyor. Bu da basit bir yöntem, ağrısız ve aynı günün akşamında verici taburcu edilebiliyor. 2 yöntemin de sonunda vericiden elde edilen yaklaşık 1 torba kan, hastaya kendi odasında, yatağı başında yarım saatlik bir süreçte veriliyor ve nakil tamamlanmış oluyor.”ANKARA /