Kazım Karabekir Caddesi’nde 1985 yılında kurulan Ortaklar İşhanı’nda 25 yılı aşkın süredir el yapımı ayakkabı üreten esnaf, piyasadaki durgunluk nedeniyle mesleğin kaybolmak üzere olduğunu belirtiyor. Son aylarda düşen satışların etkisiyle birçok esnafın babasından devraldığı iş yerini kapatmak zorunda kaldığının altını çizen vatandaşlar, “Bizler de kar etmememize karşın, mesleğin eski günlerine döneceği umuduyla dükkanlarımızı kapatmıyoruz” diyor. Hammadde ihtiyacını ithal ürünlerden karşılayan esnaf, dolar kurundaki artışın etkisiyle üretim maliyetlerinin artmasına karşın, mevcut alıcıları da kaybetmemek için zam yapamadıklarını söylüyor. Ayakkabı sektöründe yerli üretime olan devlet desteğinin artmasını talep eden esnaflar şunları söyledi:
İHRACATIMIZ BİTTİ
Haluk Akgül yaşanan uçak krizinin öncesinde esnafın ürettiği ürünlerin büyük bir bölümünü Rusya’ya ihraç ettiği belirterek, “Olayın ardından buradaki ihracat da bitti. İlişkiler düzelmesine karşın herhangi bir Rus alıcı bizlere ulaşmadı. İç piyasada çok üretim var ama alıcı yok. Bu meslek ‘bitti’ denecek seviyede. Mesleği dayımdan devraldım, şuanda oğlum yanımda çırak. Ona bırakacak bir mesleğim olursa burada devam edecek” dedi.
İÇ PAZARDA ALICIMIZ KALMADI
İç piyasadaki büyük alıcı firmaların da ekonomik gerekçelerle kapanmaya başlayınca satışların durma noktasına geldiğini belirten Fazlı Taşpınar ise, “Bizden yüklü miktarda mal alan firmalar sektörden çekilince satışlarımız büyük oranda düştü. Mevcut durumda direkt olarak müşteriye ulaşmamız için AVM’lerden dükkan kiralamamız gerekiyor. Geleceği gözükmeyen bir iş için böyle bir planlamaya girişmemiş olası gözükmüyor” ifadelerini kullandı.
NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞMİYOR
37 yıllık ayakkabı kalfası Cengiz Önder ise sektördeki daralma nedeniyle nitelikli ustaların iş bırakmak zorunda kaldığını, yeni elemanlarında mesleğe girmekten kaçındığını belirtti. İşçilik ve ürün kalitesi açısından ithal ürün kalitesinin gerisinde olmadıklarını belirten Önder, “Kullanılan malzeme, işçilerin gösterdiği özen göz önüne alındığında burada ürettiğimiz ayakkabılar kalite olarak dünyapiyasasıyla yarışabilecek konumda” diye konuştu.
VARLIĞIMIZI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Ödeme sıkıntısı yaşayan KOBİ’lere sermaye desteği sağlamak için oluşturulan KOSGEBdestek programından hiçbir esnafın faydalanamadığını belirten Enver Küçük de, “Yaşadıkları onca sıkıntıya karşın sektörümüzdeki hiçbir esnaf KOSGEB’den destek alamadı. Bırakın yardım almayı başvuru bile yapamadık. İşler durma noktasında, borcumuzu ödeyemiyoruz. Bizim var olmamız ülke ekonomisi için de kazanç” dedi.
FİYATLAR PİYASANIN 3 TE 1’İ
Ortaklar İşhanı esnafı, piyasanın önde gelen markalarının yanı sıra Ankaralı birçok sanatçı ve siyasinin de kendilerine özel yapım ayakkabı siparişi verdiğini söylüyor. Ürettikleri ayakkabıların kalite olarak sektörün önde gelen firmalarından farkı olmadığını savunan esnaf, müşterilerine piyasa göre 3’te 1 oranda daha ucuz ayakkabı sattıklarını aktardı.