Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonu Geçti, Refah İçin İstikrar Şart
Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonu Geçti, Refah İçin İstikrar Şart
ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık
ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık
Yurt Dışına Çıkış Harcı 2025'te 710 TL Olacak
Yurt Dışına Çıkış Harcı 2025'te 710 TL Olacak
MSB: Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Kıskaç-32 Operasyonlarında 93 Zanlı Gözaltına Alındı
Kıskaç-32 Operasyonlarında 93 Zanlı Gözaltına Alındı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
16 Mart 2014 Pazar - 11:53

Koşullanmak yerine strateji geliştirin

ANKARA GAZETESİ / Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) bir hafta kala öğrencilere uyarılarda bulunan ve bilgilerin pekiştirilmeye devam edilmesinin önemine vurgu yapan uzmanlar, sınav ile ilgili koşullanmalar üretmek yerine strateji oluşturulması gerektiğini söyledi.

Koşullanmak yerine strateji geliştirin

ANKARA / Sınavlar yaklaştıkça tedirginlik, huzursuzluk, ders çalışırken dikkati toplayamama, zamanın hızlı geçtiği inancı ile panikleme, heyecanlanma ve kaygılanma durumlarının doğal olduğunu belirten Uğur Dershaneleri Ankara Şube Müdürü Harun Demir, “Önemli olan bu değişikliklerin farkında olmak ve bu hafta özellikle fiziksel ve zihinsel olarak çalışmaya devam edebilmektir” dedi.
Sınavın hayatın bir basamağı olduğunu ve ‘ben de sınavda elimden geleni yapmaya çalışacağım’ gibi düşünmenin sınavı algılayış biçimini değiştireceğini vurgulayan Demir, şunları söyledi: “Sınava şartlı girmek düşüncelerin kilitlenmesine neden olabilir. ‘Sınava girerken şu bölümden bu kadar net yapmalıyım, a testinden bu kadar net yapmalıyım, asla hata yapmamalıyım, zamanı yetirmeliyim’ gibi koşullar oluşturulmamalı. Çünkü oluşturulan her koşul birer tehdit haline gelebilir.

ÖLÜM KALIM SAVAŞI DEĞİL

Koşul yerine ancak strateji oluşturulabilir. Zamanı verimli kullanma, kodlama, dikkati toplama stratejisi gibi. Sınav öncesi rahatsız olunacak ortamlardan uzak kalmak, sınavdan önceki birkaç gün içinde sınava girilecek sınav salonunu görmek sınav kaygısını azaltır. Sınav bir ölüm kalım savaşı değildir. Sınava verilen anlam ve bakış açısına göre kaygı ve motivasyon artar veya azalır. Soruları, kolay veya zor soru gibi nitelendirmek yerine, seçicilik özelliği daha fazla olan soru olarak görmek önyargılı yaklaşılmasına engel olur. Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğrudur. Sınava yönelik çalışmaların ne zaman bitirileceği kişisel bir durumdur. Sen eğer psikolojik olarak rahatlayacağını hissedeceksen, son zamana kadar ders çalışabilirsin. Ama tavsiye ettiğimiz ise, sınava 1-2 gün kala yoğun çalışmanın bırakılması ve daha çok rahatlamaya yönelik faaliyetlerde bulunulmasıdır. Komik film ve diziler izleyin, yıllık yazı ve fotoğrafları gözden geçirin, eski başarılarınızı hatırlayın.”

PEKİŞTİRMEYE DEVAM EDİN

Bligilerin pekiştirilmeye devam edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları Ankara Temsilcisi Ali Arslan ise, ”Sınava kadar kalan sürede, konuları pekiştirmek için bol bol soru çözmek, tekrar yapmak ve deneme sınavı uygulamakta fayda var. Bunun için kendinizi yetersiz gördüğünüz konuları tespit ederek, tekrar çalışmalısınız. Önceki yılların ÖSS ve YGS sorularını çözmeli ve deneme sınavları yapmalısınız. Tekrar yaparken bütün konuları baştan sona tekrar çalışmak yerine unuttuğunuz, eksiklerinizin olduğu konuları tercih etmelisiniz” diye konuştu. ANKARA /

 
Kaldırımsız yol isyan ettirdi
 
Doktorların bayramı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Liseli öğrenciler dünya sorunlarını tartıştı
ANKARA GAZETESİ / UNESCO’nun MUN (Model BM) simülatörü olan Birleşmiş ...
Eski kraliçe çocuklarla buluştu
ANKARA GAZETESİ / Eski Türkiye ve Avrupa Güzeli Neşe Erberk, Panora AVM’de ...
Bahçeşehir’e güvenli okul bayrağı
ANKARA GAZETESİ / Öğrencilerin güvenliğini artırmak amacıyla City Security ...
 
‘El Robot’ ödül getirdi
ANKARA GAZETESİ /
Son çıraklar
ANKARA GAZETESİ / Samanpazarı’nda unutulmaya yüz tutmuş pek çok mesleğe ...
Geçen ay 710 okul servisi denetlendi
ANKARA GAZETESİ / Ankara Valiliği koordinasyonuyla oluşturulan Okul Servis ...
 
Dersimiz tatbikat
ANKARA GAZETESİ / Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığınca, İnönü ...
Derslikler balık istifi
ANKARA GAZETESİ / Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki ‘balık istifi’ ...
Bahçıvanlık kursu nisanda başlıyor
ANKARA GAZETESİ / Çankaya Belediyesi’nin nisan ayında düzenleyeceği bahçıvanlık ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri