Hürriyet Ankara, 2019’da yapılacak yerel seçimlerin nabzını ‘
Seçime 1 Kala
’ yazı dizisiyle tutuyor. ‘Seçime 1 Kala’nın üçüncü konuğu,
Keçiören
Belediye Başkanı
Mustafa Ak
oldu. Başkan Mustafa Ak, Hürriyet Ankara
Haber
Koordinatörü
Deniz Gürel
ve haber ekibinin sorularını yanıtladı.
*Bugüne kadar “Bu ilçeye kazandırdığım en büyük eserim veya çalışmam şudur” dediğiniz hangisi?
Gümüşdere Ihlamur Vadisi, Türkiye’de ilk defa yapılan özgün bir proje. Hem çevre ve doğaya dönüşün önemli bir örneği, hem de kaybedilmiş derenin geri kazanımı. Derelerin kazanılmasıyla alakalı birçok çalışmalar yapılmıştır ama bu tarzda yapılan çalışma olmamıştır. Kurumlarla işbirliği içerisinde bunu gerçekleştirdik. Dereye küsmüş olan, yanından geçmek istemeyen, etrafındaki mahalle sakinlerinin üstünün kapatılmasını istediği bir durum vardı. Sadece Keçiören için değil Ankara için bir kazanım olarak görüyoruz. Birçok yere de örnek oldu.
KEÇİÖREN’DE BİRİNCİ SORUNUMUZ ULAŞIM*Yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz oldu mu? *Seçime kadar tamamlayacağım dediğiniz projeleriniz hangisi?
2017 yılını hedef alıp bitirdiğimiz eserlerimiz var. 2018’de başlayıp bitireceğimiz çalışmalar var. Şu anda yarım kalmış bir eserimiz yok. Bir tek kuleyle alakalı çalışmamız var. Kuleyi seçim öncesinde bitirmekle alakalı çalışma yapacağız. Ama bu yetişir mi yetişmez mi tam emin değiliz. İmar değişikliği tamamlandı. Önümüzde engel kalmadı. Mevcut mimarıyla çalışma yapıyoruz. Kulede bazı değişiklikler yapmak istiyoruz. Bu değişikler biraz daha fonksiyon yüklemeyle alakalı. Bazı ara katları doldurmak istiyoruz. İçerisindeki dükkan sayısı yetersiz ve çok az. İnsanlar sadece kuleye çıkmak için gelmemeli. Orası bir yaşam merkezi haline gelmeli. İçerisinde insanların oturup dinlenebileceği kafe lokanta tarzı yerlerin çoğaltılması lazım. Mevcut haliyle yapacak olsak seçime kadar bitiririz. İşi biraz daha cazip hale getirmek istiyoruz. Bölgenin de cazip hale gelmesini istiyoruz.
*Keşke yapmasaydım dediğiniz bir çalışma ya da projeniz var mı?
Kendi projelerim içerisinde şu gereksiz oldu diyebileceğim bir şey yok. Şu ana kadar pişmanlık duyup da atıl duruma düşen bir şey yok. Biz bir şeyi yaparken çok düşünüyoruz. Çok fazla inceliyoruz. Hatta bölge insanıyla, muhtarlarla istişare yapıyoruz. Gerçekleştirmek istediklerimizle ilgili kurumlarla işbirliğinde yapmak istediğimiz işlerde bazen takılıyoruz. O da şundan dolayı merkezi bütçe içine girenler veya bakanlık kararlarının çıkması gereken işlerde biraz yavaş gidebiliyoruz. Bir projemiz önümüzdeki döneme sarkan proje. Sosyal Hizmet Kampüsü adı altında bir yer yapmak istemiştik. Dezavantajlı grupların hizmet alacağı büyük bir merkezdi. Kuşcağız Mahallesi’nde yeri de hazır. Bir tek onu gerçekleştiremedik. Aile Bakanlığı ile beraber gerçekleştireceğiz. Fonksiyonları itibarıyla ilk defa yapılacak bir yer olacak.
*İlçenizde sorun olarak gördüğünüz ilk üç başlık nedir?
Birincisi ulaşım, trafik. İkincisi altyapı. Altyapıda özellikle Keçiören zor bir yer. Zemin kayalık, henüz kanal ve su ile alakalı alt yapıda yeterli dönüşümü sağlayamadık. Üçüncü problem de bizim mevcut olan imar düzenlemelerimiz içerisinde yeni imar bölgelerine aktarılacak olan trafikle alakalı. Biz imarını tamamlamışız ama imara uygun henüz yol yapıları oluşmamış.
*Bulunduğunuz ilçede başkan olmasaydınız nerede başkanlık yapmak isterdiniz?
Biz Keçiören’de yaşıyor, burada siyaset yapıyoruz. Yerimizden de memnunuz. Keçiörenli vatandaşlarımıza hizmet etmek bizler için gurur vesilesi. Dünya şehirleri arasında düşünüldüğünde tarihiyle, dokusuyla, kültürüyle, sanatıyla her şeyiyle İstanbul bambaşka bir yerdir. İstanbul’u dünyanın hiçbir şehrine değişmem. Öte yandan Bosna-Hersek’in başkenti kardeş şehrimiz Saraybosna da pek çok yönüyle çok özel bir şehir.
BAŞKANLIK İNSANLARI MUTLU EDEBİLECEĞİNİZ BİR ALAN *Başkanlığın avantajları ve dezavantajları sizce neler?
Belediye başkanlığı önemli bir görev. Bu görevde yapabildikleriniz ve yapamadıklarınız var. Kanun çerçevesinde, mevzuat çerçevesinde yapamadıklarınız aşamadığınız konular olduğu gibi çok küçük şeylerle insanları mutlu edebileceğiniz bir alan. Bizim için en büyük avantaj insanlara dokunduğunuz zaman insanları mutlu edebiliyorsunuz. Bu mutluluk bazen bir ev ziyaretiyle, bir gönül almayla olabiliyor. Sokağının önündeki bir çukuru kapatmakla insanlar mutlu olabiliyor. Bu büyük bir avantajdır. Dezavantaj ise biz şehrin başkanı değiliz. Şehri sadece biz yönetmiyoruz. Belediye başkanlarını seçen insanlar her şeyiyle ilgilensin istiyor. Her şeyiyle sorumlu olsun istiyor. Bizim en büyük çıkmazlarımızdan birisi de bu. Bize tamamen emanet edilse biz onun hesabını versek çok daha uygun olacak.
BÜYÜKŞEHİR’DE ADAY ARAYIŞI GÖRMÜYORUM* Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmak gibi bir düşünceniz var mı?
Bu süreç yaşanmamış olsaydı (Melih Gökçek’in istifası, Mustafa Tuna’nın seçilmesi) bunu söylemek daha kolaydı. Böyle bir süreç yaşandı, Genel Başkanımız ve partimiz bir tercihte bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nde bir açıklık görmüyorum. Yeni bir adaylık arayışı içerisinde olunduğunu görmüyorum. Mevcut Başkanımızla (Mustafa Tuna) devam edileceğini düşünüyorum.
* Tekrar aday olacak ister misiniz?
Evet, tekrar bir dönem daha Keçiören’de görev istiyorum. Eğer partimiz uygun görürse ben bir dönem daha Keçiören’e hizmet etmek isterim.
9’UNCU SENEYİ GERİDE BIRAKTI
29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanı seçilen Mustafa Ak, 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerde de göreve tekrar talip olarak, ikinci kez Başkanlık koltuğuna oturdu.