Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı'nın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Mesajı Yayınladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Marşı'nın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Mesajı Yayınladı
Türk Akademisi, 2024'te 30 Proje ile Bilimsel İşbirliğini Güçlendirdi
Türk Akademisi, 2024'te 30 Proje ile Bilimsel İşbirliğini Güçlendirdi
TSK, Irak'ın Kuzeyinde 14 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
TSK, Irak'ın Kuzeyinde 14 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
Devlet Memurları Kanunu'nda Önemli Değişiklikler Yürürlüğe Girdi
Devlet Memurları Kanunu'nda Önemli Değişiklikler Yürürlüğe Girdi
Sağlık Bakanı Memişoğlu:Koruyucu Sağlık Hizmetleri Önceliğimizdir
Sağlık Bakanı Memişoğlu:Koruyucu Sağlık Hizmetleri Önceliğimizdir
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
29 Temmuz 2020 Çarşamba - 11:21

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 10 yolu

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et ve aşırı tatlı tüketimi birçok sağlık problemlerine neden olabilir.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 10 yolu

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et ve aşırı tatlı tüketimi birçok sağlık problemlerine neden olabilir. Kırmızı et ve tatlı tüketiminin mide-bağırsak hastalıkları, şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, bayramı sağlıklı geçirmek için 10 öneri paylaştı.

 

  • Et ve tatlılarda porsiyon kontrolü yapılmalı. Unutulmamalı ki yüksek kırmızı et tüketimi aynı zamanda yüksek yağ tüketimi demektir.
  •  
  • Eti yerken yemeklere ara vermek önemli. Bu durum bir anda yemeğe yüklenip sindirim problemleri çekmenizin de önüne geçecektir.
  •  
  • Etlerin ızgara veya haşlama olarak tüketilmesi sağlık açısından çok daha doğru bir yöntem olacaktır. Bu yüzden kızartmalar yerine etler sebzelerle birlikte tavada veya fırında pişirilebilir.
  •  
  • Et ile yapılan yemeklerde ilave yağ eklenmesine gerek yok. Etin doğal yapısındaki yağ, pişirme işleminde yeterli olacaktır.
  •  
  • Etin pişirildiği tavanın yanmamış olmasına ve etin tavada veya fırında çok uzun süre kalmamasına dikkat edilmeli. Eğer çok uzun süre kalırsa kömürleşme olacağı için kanserojen etkisi artacaktır.
  •  
  • Enfeksiyon riskine karşı etler çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmemeli.
  •  
  • Etler büyük parçalar şeklinde değil tüketilecek porsiyonlarda kısa vadede -2 derecede, uzun süre saklama koşullarında ise -18 derecede saklanmalı.
  •  
  • Etler 1 gün dinlendirilmeli.
  •  
  • Sakatatlardan uzak durulmalı. Yüksek kırmızı et tüketimiyle birlikte kolesterol seviyesinde yükselmeye neden olabilir.
  •  
  • Bayram süresince tatlı tüketimine dikkat edilmeli. Şekerli ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesi çok daha sağlıklı olur.

 

Hem hazmı kolay hem sağlıklı bir tarif olarak ‘Bayram özel et tarifi’

Malzemeler

1 gün dolapta bekletilmiş 150 gr et

1/2 domates

6-8 adet mantar

1 orta boy soğan

4 gün kurusu/kuru kayısı

12-14 adet çiğ badem

1 orta boy kabak

Zeytinyağı

1/2 limon kabuğu

 

Yapılışı

Dolapta dinlendirilmiş etinizi haşlayın.

Az zeytinyağında önce soğanı ardından bademi 2-3 dakika kavurun, üzerine 6-8 mantarı ve kabağı ilave edin. 3-4 dakika kavurduktan sonra ince dilimlenmiş gün kuruları ile karışımı soteleyin.

Soteleme işlemi bittikten sonra karışımın üzerine haşladığınız eti ilave edin.

1 kahve fincanına yakın et suyu ve 1/2 domates rendesini karışıma ilave edip kapağını kapatın.

Yaklaşık 6-8 dakika pişirin.

Afiyet olsun...

 


Hibya Haber Ajansı

 
AB’den Çin’e destek
 
3 terörist yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kesimden etin tüketilmesine kadar bu uyarılara dikkat
Yaklaşan Kurban Bayramı’nda etin pişirilmesinden tüketilmesine ve saklanmasına ...
Türk tipi kahvaltı en sağlıklısı
ABD’de yapılan bir araştırma diyabet ile kahvaltı ilişkisine dair önemli bir sonuç ortaya çıkardı.
Kurban Bayramında bu hatalardan kaçının
Bu yıl Covid-19 pandemisinin gölgesinde kutlanacak olan Kurban bayramında ...
 
Telefona bakarken başınızın ağırlığı 20 kiloya çıkabilir
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ( Covid -19) salgınında vaka ...
Sağlıklı et tüketimi için bayramda bu önerilere dikkat
Kurban Bayramı için sayılı günler kaldı. ‘Kurban etinden ya da kurbanlık ...
9 Soruda evde check-up
Evde yapılan check up’ın hem hasta hem de hekim için büyük avantaj yaratarak ...
 
Sağlık çalışanlarına minnet duygusu yeşil sahalarda
Marka kimliğini gerçek zamanlı iletişim faaliyetlerinin parçası haline ...
Sigara kullanımı kemik kaynamasını geciktiriyor
Farklı nedenlerden dolayı kırılan kemiklerde kaynamanın gecikmesi veya ...
Bu alışkanlıklar sakatlıkla sonuçlanabilir
Yaz mevsimiyle beraber dış mekanlarda yapılan sporlar hayatımızda daha fazla yer almaya başladı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri