Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Delta varyantının makro ekonomik yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izledi
Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, işçi bayramı sonrası hacimde görülen düşüşün beraberinde, beklentinin altında gelen istihdam verisi sonrasında delta varyantının makroekonomik yansımalarına ilişkin endişelerin ön plana çıkmasıyla satıcılı seyir izledi. Hatırlanacağı üzere, geçen hafta Goldman Sachs büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gitmişti. Ayrıca, Fed’in para politikasında sıkılaştırmacı patikaya yıl sonundan önce geçecek olması da piyasalardaki görünümde etkili olan diğer unsur olarak öne çıktı. Söz konusu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,36’lı seviyelerde seyrederken, VIX endeksi de 18 seviyesini aştı. Dow Jones endeksi %0,76 düşüşle 35.100,00 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,34 değer kaybı ile 4.520,03 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,07 yükselişle 15.374,30 seviyesinden kapandı.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise satıcılı seyir görülüyor. Özellikle artan vaka sayıları nedeniyle yeniden açılma sürecinin zayıflamasına ek olarak, önde gelen küresel merkez bankalarının varlık alımlarını azaltmaya başlayacak olmalarının yansımaları görünümde etkili oluyor. ABD vadeliler tarafında ise hafif alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve JOLTS açık iş pozisyonları verilerine ek olarak Bej Kitap raporu izlenecek. Temmuz ayı JOLTS verisinin 10 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Öte yandan Bej Kitap raporu da ABD ekonomisindeki görünüme ilişkin vereceği detaylar açısından kritik olacak.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. 4 Eylül haftasına ilişkin verinin 335K seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerini sürdürmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. Piyasa beklentisi bu toplantıda faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği; ancak bankanın pandemi ilintili varlık alımlarını azaltmaya başlamak için Aralık ayını bekleyeceğini duyuracağı yönünde. Asya tarafında da Japonya’da makine araçları siparişleri Ağustos ayı verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı verisi %93,4 artış kaydetmişti. Çin’de de TÜFE ve ÜFE verileri izlenecek. Verilerin Ağustos ayında yıllık bazda sırasıyla %1 ve %9 artışlar kaydetmesi bekleniyor.
Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı